Wysłany: 2011-08-25, 21:42 Dlaczego gnija rośliny
Witam . Mam takie pytanko ponieważ nie mogę utrzymać roślin w moim oczku . Mam grażele, lilię wodna , irysy tatarak a reszty nazw nie pamiętam. Grażele i lilia po wyjściu liści na powierzchnię wody wygladaja ładnie lecz po kilku dniach zaczynaja żółknać i w kocu gnija a pozostałe rośliny wytrzymuja tylko nie rosna. Bardzo będę wszięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
PS.klawiatura pisze mi tylko a, sorry.
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2011-08-25, 21:45
Może podasz jakieś dane o swoim oczku? każda roślina ma inne wymagania co do gleby , nasłonecznienia , głębokości sadzenia , skł. pokarmowych, itd.. Wróżek już nie ma więc wysil się trochę.
Wysłany: 2011-08-25, 22:02
Ponad 5000 litrów , głębokość od 100 do 140 , kilka rybek . Tatarak i inne roślinki posadzone sa w doniczkach na półce a lilia i grażel na dnie wysypanym piaskiem.Trzeci rok mam to oczko i w tym roku tak się robi i zapomniałem w poprzednim poście dodać że na liściach pojawiaja się tak jakby wygryzione rowki.
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-27, 23:13
Myślę, że dla grzybieni i innych roślin rosnących w wodzie,substrat zrobiony z piasku, gliny i ziemi darniowej, w stosunku 2 : 1 : 0,5. Pojemniki dla lilii robię z ponawiercanych kastr lub wiader budowlanych, wyłożonych jutą i do tak przygotowanego pojemnika sypię substrat.
Zrobiłem do pałki dorbnej podłoże piasek plus glina w stosunku proporcjonalnym. Niestety końcówka uschła i gów.. z tego było. Macie jakies sugestie ? oczko jest dośc duże, bo 410 l, obecie jest 5 ryb 4 karasie i jeden welonek od jakichś 2 miesięcy. To samo mam z ponidłem igłowatym i gruboszem helmsa oraz wywółcznikiem..skusiłem się na sugestie że rośnie jak chwast i nie da się tego wyplenić potem..a u mnie nic... żadnych odgałęzien..jak kupione tak rośnie. Proszę o sugestywną poradę
[ Dodano: 2011-08-28, 00:21 ]
aha wywłócznik uprawiany jest hydrotechnicznie...
Wysłany: 2011-08-27, 23:30
410 l to maleństwo, miałem kiedyś akwaruim 500 l.
Dodaj na początek do substratu tuż przy korzeniach, długo działający nawóz np. Osmocote, ale z umiarem. Jeśli dasz żyzne podłoże to będziesz miał problemy z glonami. Nie znam lepszego substratu jak ten z pisaku z gliną i ziemią darniową lub kompostem.
Poza tym, sprawdził bym wodę na zawartość azotanów, pH i twardość ogólną. Może z wodą masz coś nie tak. A może lałeś lub sypałeś jakąś chemię na glony i przedobrzyłeś z dawką?
Chyba hydroponicznie, a nie hydrotecznicznie, czyli bez substratu.
dla grzybieni i innych roślin rosnących w wodzie,substrat zrobiony z piasku, gliny i ziemi darniowej, w stosunku 2 : 1 : 0,5
Paweł dla lilii aby ta ładnie rosła i kwitła obficie taki substrat jest za słaby ( za mało ziemi czy kompostu ), przynajmniej na początku dopóki nie wyjdzie z kosza i nie zacznie czerpać z mułu .
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Ja sadziłem lilie w podłożu : wymieszana ziemia ogrodowa z grubym torfem włóknistym a na spód donicy kompost, całość przykryta żwirem. Teraz już korzenie ciągną z mułu wszystko co najlepsze
Wysłany: 2011-08-28, 12:54
JAREK G napisał/a:
Pawel Woynowski napisał/a:
dla grzybieni i innych roślin rosnących w wodzie,substrat zrobiony z piasku, gliny i ziemi darniowej, w stosunku 2 : 1 : 0,5
Paweł dla lilii aby ta ładnie rosła i kwitła obficie taki substrat jest za słaby ( za mało ziemi czy kompostu ), przynajmniej na początku dopóki nie wyjdzie z kosza i nie zacznie czerpać z mułu .
Chwalić Boga, od kilkunastu lat tak sadzę grzybienie w nowych oczkach i nie mam z nimi żadnych problemów. Jeden warunek oczywiście, rośliny sadzi się po kilku tygodniach od zalania oczka. Kiedy to w oczku, powstanie już namiastka życia bakteryjnego produkująca azotany. Żadnej ziemi nie stosuję, a kompost jedynie w śladowych ilościach.
Ja daję około 30 % kompostu a czasem i obornik - wodę w basenach mam kryształ a brak jakiekolwiek techniki i stosowania chemii. Piasek to z 10 max 20% daję.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
włąsnie problem w tym że do lilii dałem ziemie darniową i osmocote i rośnie jak szalona...miała 13 liści już ma 20 u zakwitła!! a wywłócznik, pałka i grubosz żenada... niby są zielone, ale nie widać żeby się rozrastały... ziemii darniowej takiej do surfinii dodałem tylko do lilii bo nie kazaliście do innych roślin.
Wysłany: 2011-08-29, 19:42
JAREK G napisał/a:
Paweł to spróbuj kiedyś zrobić tak jak pisze Arek, zobaczysz jaka jest kolosalna różnica
Wiem, że jest kolosalna różnica, lecz nie porównuj oczka Arka z moim, czy tymi które nasadzam, Arek z tego żyje. Umówmy się, Jego rośliny mają szybko rosnąc i się mnożyć. U mnie mają rosnąć w normalnym tempie, nikt w naturalnych wodach nie dodaje kompostu, ani tym bardziej obornika do podłoża.
Tak samo jak wbrew niektórym opiniom, nie dokarmiam ryb, a żyją z tego co znajdą w oczku i mają się dobrze, no może poza tymi które koty osiedlowe mi wrąbały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum