Witam, chciałbym sie poradzić w zaprojektowaniu oczka wodnego.
przedstawię mój orientacyjny projekt, (przekrój)
Oczko będzie wykonane z siatkobetonu.
Ze względu na ograniczoną powierzchnię widzę to tak:
- głębokość całkowita około 1,3 m
- szerokość przy lustrze wody około 2 m
- półki na wysokości 0,3 m i szerokości 0,3 m
- szerokość przy dnie około 0,65 m
Przy długości 2 m takiego zbiornika dało by mi to około 3 tys litrów. (3m ³)
Moje ptania, na jakiej głębokości i o jakiej szerokości najlepiej robić półki wodne?
Czy taka obiętość pozwoli na przezimowanie rybek i roślin w oczku ?
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2012-08-20, 17:23
1,30m to głębokość w sam raz, a co do innych półek to zrób ich więcej strefa bagienna do 5cm strefa płytka od 30cm później 50-60cm, następna 80-90cm i ostatnia 1,30m lepiej zrobić szersze półki do 40 cm bo potem będziesz miał problem z upchaniem roślin.
Ryby rośliny przezimują sobie w takim oczku
I tu się pojawia podstawowy problem gdyż zastosowanie chociażby 4 półek o szerokości 40 cm daje 160 cm szerokości oczka w jedną stronę, z dwóch stron daje już 320 cm, a ja mam możliwość wybudowania oczka o szerokości 200 cm, max 220...
I tu jest cały problem.
Stwierdziłem że oczko nie musi być symetryczne, a co za tym idzie, moje oczko będzie miało 4 ściany, na dwóch równoległych wykonam dwie półki a na drugich ściankach tak samo tylko że na innej wysokości.
Może na jednych ściankach półki będę na wysokości 30 cm i 80 cm a na drugich 50 cm i 130 cm ?
Teraz pytanie z innej beczki gdyż ostatnio zaczęło mnie to zastanawiać, w zimie trzeba zamontować jakiś napowietrzacz. zanurzalny w wodzie całe ustrojstwo czy pompka na zewnątrz i wężykiem doprowadzić do oczka? Bo wężyki są silikonowe, woda zamarza rozszerza się i zamina wężyk, powietrze nie dochodzi, i kicha...
Na jaką głębokość zamarza wam woda ? u mnie czasem dochodzi do - 30° C
Na jaką głębokość zamarza wam woda ? u mnie czasem dochodzi do - 30° C
To zależy od pokrywy śnieżnej. Bez śniegu to nawet pół metra i więcej ale jak będzie pierzynka to z 10 cm może trochę więcej. Tam gdzie mieszkasz to na brak śniegu raczej nie narzekacie. (btw - tydzień temu przejeżdżałem pół km od ciebie )
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-08-21, 19:46
Napowietrzacz na powierzchni, zabezpieczony przed wilgocią, a wężyk możesz doprowadzić do wody na tzw. wędkę. Ja mam zwykły, akwariowy i spokojnie wytrzymuje całą zimę.Poza tym...witam na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum