Wysłany: 2010-05-19, 09:38
witam serdecznie
kilka dni temu dołączyłem do waszej grupy oczko-maniaków .
mieszkam na górach podhalu
posiadam oczko 12 tys.l troszkę ponad rok i stosowałem słomę cały sezon miniony było O.K
wiosna zaczeła się nie najlepiej kilka ryb KOI zdechło około 50%zostało 6szt. (cos muszę dokupić ) woda była przejrzysta na 30 cm, nie robiłem nic czekałem na rosliny aż ruszą .stosuje nadal słome i filtracje.
W obecnej chwili po tak ulewnych deszczach prawdopodobnie wymieniła mnie się doda w oczku kilka krotnie JEST KRYSZTAŁ do dna 150cm. co robić i jak ją utrzymać w tym stanie.
CO DO KUPNA czy ktoś ma małe ładne japonskie KOI na sprzedasz chodzi o cene a przecież urosną i bardziej cieszy własny chów ????
Wysłany: 2010-05-19, 14:18
wielkie dzięki ,
szukam inf. w giełdzie co do ryb
a tutaj biore się za czytanie.
nie wymagam cudów, konkretnego przepisu , ale jakichś sugestii porady
uscislam swoje informacje.
wymiary 3/6m w kształcie nerki 12tys
posiadam dwa filtry TETRA 10 000 jeden zestaw odkupiłem z lampom 9W( likwidacja oczka małe wnuki)
UV dwie sztuki 11W i 9 W odpowiednio przed beczką
pompa 10 000 l/h w najgłębszym miejscu około 150cm rozdzielona na dwa filtry,które są po przeciwnych stronach oczka.
rosliny połki- małe srednie wielkie ,sitowia- małe srednie wielkie , tataraki itp;6 lilii i bagiennych w koło troche tego jest ,co prawda nic prawie nie rosnie, jest zimno pada deszcz a wczoraj śnieg
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-05-19, 16:06
Masz lampy UV więc szczawiowa Ci nie grozi. Wywal tę słomę bo jak zacznie gnić to Ci tylko kłopotów narobi. Resztę zrobią rośliny jak zaczną rosnąć. Na mętną wodę zapodaj zapobiegawczoTriggera 3 i czekaj na efekty.
Pomyśl o założeniu swojego tematu w galerii, wrzuć foty oczka, opisz dokładnie ile i jakie rośliny, w czym posadzone, jaka obsada ryb.
To te posty się przeniesie do Twojego tematu i tam będzie można kontynuować dyskusję.
Pzdr i witaj na forum
Wysłany: 2010-05-19, 17:39
słoma troszkę w poprzednim sezonie narobiła kłopotu i nie trzymam więcej jak trzy tygodnie i nowa.
problemu z wodą jeszcze nie ma ,ale kiedy przyjdzie słonko zacznie kwitnąć będzie chyba mega problem
w sklepach z ciuchami na wagę kupuje lniane rzeczy, napycham słomą , zaszywam po trzech tygodniach na kompost i mowa koszula, spodnie lub obrus itp.
Triggera 3 dawałem w jesieni !!! Powtórzyć teraz ??????????
ktoś polecał bakterie akwariowe ''CYCLE '' co wy na to????
jak pogoda pozwoli porobie zdjęcia i pomysle o swoim temacie
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-05-19, 18:07
PIOTR.P napisał/a:
problemu z wodą jeszcze nie ma ,ale kiedy przyjdzie słonko zacznie kwitnąć będzie chyba mega problem
Przy działających lampach UV woda nie ma prawa zakwitnąć Kiedy ostatnio wymieniałeś w nich żarnik? Może już nie świecą...
PIOTR.P napisał/a:
sklepach z ciuchami na wagę kupuje lniane rzeczy, napycham słomą , zaszywam po trzech tygodniach na kompost i mowa koszula, spodnie lub obrus itp.
Sam sobie utrudniasz życie Wywal tą słomę w cholerę.
PIOTR.P napisał/a:
Triggera 3 dawałem w jesieni !!! Powtórzyć teraz ??????????
Trigger do oczka marzec/kwiecień + ewentualnie potem latem (lipiec-wrzesień). Później nie warto. Jeśli więc w tym sezonie nie dawałeś to czas najwyższy zapodać.
PIOTR.P napisał/a:
ktoś polecał bakterie akwariowe ''CYCLE '' co wy na to????
Bakterie są w Triggerze
PIOTR.P napisał/a:
jak pogoda pozwoli porobie zdjęcia i pomysle o swoim temacie
nie myśl tylko zakładaj
PIOTR.P napisał/a:
dzięki za ciepłe przyjęcie
Takie to forum
PS. Zakładaj ten temat jak najszybciej bo robimy i potem trzeba będzie to posprzątać
Wysłany: 2010-05-20, 18:31
Elendil dzięki za pomoc
11W ma dopiero rok od nowości , a 9W podobno mało co swieciła gość miał jeden sezon
co masz do słomy: tamten sezon prawdopodobnie to ona utrzymała piękną wode ,rośliny też na pewno tak!!!!!! ale były jeszcze małe i mało ich było (dokupiłem czyszczących parę dzisiaj)
zamawiam triggera
gdzie zakładać konto z tematem i jak go nazwać by znowu nie zniknął
pare zdjęć zrobiłem jak nie lało
Jarek :połączyć filtry równolegle ? ( nie szeregowo) dlaczego efekt ma być lepszy ????
PIOTR.P, Połącz filtry szeregowo , pierwszy robi wtedy za filtr wstępny mechaniczny a drugi za biologiczny do którego dopływa woda już wstępnie oczyszczona dzięki czemu złoże biologiczne się nie zapycha a jego skuteczność jest dużo większa. I jeszcze jedno co jest bardzo ważne w wypadku czyszczenia czyścisz zawsze tylko jeden "moduł"
Swoją galerię załóż tu http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=33
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Wysłany: 2010-05-21, 22:37
witam ponownie
brak opisu do zdjęć nadrabiam teraz
po 18 wpadł mi klijetn do domy a syn wkieił zdjęcia i uciekł an randkę
do opisu problemu , którego jeszcze nie ma mam nadzieje że administrator przeklei jak obiecywał i tu gorąca proba i ukłony dla niego
od lewej: sory ale to zdjęcie jest do góry nogami -lilie
3 ,5 zdjęcie to wielka donica: pałki, sitowia, tataraki ,irysy,i samo siejka mięta
2,4,7 to lewa strona i dalszy ciąg donicy,która przechodzi w w brzeg i rosną tam coraz niższe rośliny aż do całkiem niskich;kaczeńce, skrzypy ,pałki minimy,sity skrętne,i niskie bagienne,kalie, strzałki, itp i wszędobylska mięta
6 tak jak z tamtej strony tylko więkrza częsć oczka mostek nie dzieli ruwno na srodku
na grzyby zapraszam w sierpniu a na razie do jutra
PIOTR.P, taki opis tez może być ale nie o to chodziło Napisz z czego jest zrobione, oczko jakie duże i jaka pojemność , ile ma lat i czy masz w nim jakieś ryby
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum