Wysłany: 2009-10-19, 20:11 Oczko Kamila_86 -6000 tyś L.
Witam wszystkich:) Mało pisze na forum ,ale dużo czytam i oglądam wasze oczka.Ry by , rybki i wode lubię od dziecka , więc zawsze miałem i mam akwarium , a pierwsze oczko bardzo prowizoryczne zrobiłem w 98 roku dosłownia kałuża Rok poźniej było już nieco większe ok 800 litrow , już na czarnej foli. Oczko o obecnym kształcie istnieje od kwietnia 2000 roku , lecz przez te lata było bardzo płytkie - ok 50 cm , co w zimnie miewało różne skutki W tym roku na początku czerwca, nie wytrzymałem już patrząć na poniszczoną 9 letnią folię oraz znacznie obniżony przez to poziom wody i postanowiłem wkońcuje zmodernizować - główny cel pogłębienie:)
Obecnie oczko ma max głębokość 130 cm , i pojemność 6000 tyś litrów.Ryby to kilka karasi ozdobnych, jeden japoniec , kilka linów , wzdręg oraz stadka niewielkich rybek-słonecznice, kiełbie ,cierniki.
Z roślin posiadam grzybienie kwitnące na biało , rdestnice pływającą, kosaćce , jeżogłówkę , łączeń baldaszkowy, żabieńca , moczarkę , oraz jeszcze jeden gatunek podwodny ale nazwy nie znam- podobny nieco do wywłócznika , ale to nie on.
aha, wymiary oczka to - długość max 4,2 m a szerokość ok 3, 6 m , pozdrawiam
Wiem, że ogrodzenie odbiera urok stawku, ale niestety działka jest powiedzmy to wspólna dla mieszkańcow sąsiednich którzy mają dzieci, pozatym stanowi ochronę przed psami, z ktorymi miałem do czynienia na 9 lat temu pozdrawiam i chetnie odpowiem na wszelkie pytania
Oczko fajnę ,tyko ogrodzenie psuje urok ale to twój problem.
Na jednej fotce widac filtr napisz więcej jaki? i czy tyko nim
filtrujesz,bo wodę masz super
poz.Leszek
--------------
witam Na początek napisze , że nie posiadam i nie zamierzam posiadać filtrów- stawiam na nature na zdjęciach oczko nie jest zbyt zarośniętne ,ale tak jak pisałem -powstało na nowo w pierwszych dniach czerwca.I w przyszłym roku myślę ,że ilość roslin sie conajmniej podwoi Pozatym jest mało ryb jak na rozmiary-kiedyś miałem bardzo dużo ryb, i niestety można się domyślić jak wyglądała woda
Ogrodzenie musi byc niestety Szczeże mówiąc , mi osobiście ono juz nie przeszkadza wizualnie , poprostu staram sie go nie widzieć Jedynie utudnia prace pielęgnacyjne więc lekcje gimnastyki mam zawsze jak trzeba coś zrobić.
Jeśli chodzi o klarowność wody i niemal brak zakwitu nawet w pierwszych tygodniach po zalaniu to myśle , że jest za to odpowiedzalnych kilka czynników - przede wszystkim dużo cienia (dopiero na przyszły rok będzie dużo wiecej światła bo będą znacznie przyciętne drzewa) oraz wiadomo mała ilość ryb - zasługę roślin w czystości wody zamierzam widzieć dopiero za rok
Aha, jeśli chodzi o wymiary folii to pamiętam , że kupowałem 48 m2 folii (6m na 8m)- oczywiście po dopasowaniu troche zostało , pozdrawiam
_________________ oczko wodne ponad 6m3
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Kamil_86 2009-10-20, 16:29, w całości zmieniany 1 raz
Mi też ogrodzenie nie przeszkadza, sam mam podobne z tego samego powodu. Fajnie jak po tej siatce puścił byś jakiś bluszcz A co do oczka mi się podoba, na wiosnę dosadzisz więcej roślin i będzie super. A tego japońca bym złapał.
Mi też ogrodzenie nie przeszkadza, sam mam podobne z tego samego powodu. Fajnie jak po tej siatce puścił byś jakiś bluszcz A co do oczka mi się podoba, na wiosnę dosadzisz więcej roślin i będzie super. A tego japońca bym złapał.
Miałem taki zamiar, jeśli chodzi o tego japońca, ale jakoś mi szkoda go A co do roślin to przed rozbiurką , było niemal całe zarośnięte rdestnicą i moczarką - fajnie to wyglądało ale tak jak napisałem było juz bardzo płytkie.
Wrzucam jeszcze foto karasi kolorowych i ich srebrzystego azjatyckiego kuzyna
ps. foto robione we wrześniu , gdy oczko przechodziło jakiegoś rodzaju zakwit- w wodzie unosiło sie mase malutkich brązowych kropeczek -jakby kolonie jakiś organizmów- w miejscach nasłonecznionych ich nie było , głównie w cieniu.Obecnie przejrzystość sięga znów do dna
Kamil posiadasz może jakieś zdjęcia z budowy oczka i jakbyś mógł napisać ile płaciłeś za folie.Faktycznie można posadzić wzdłuż ogrodzenia jakieś rośliny pnące.
maruder [Usunięty]
Wysłany: 2009-10-21, 10:03
I jak już oplotą siatkę, to będzie trzeba zaglądać jak do studni, żeby zobaczyć oczko...
I jak już oplotą siatkę, to będzie trzeba zaglądać jak do studni, żeby zobaczyć oczko...
No też prawda Pozatym miałbym jeszcze wiecej roboty z liśćmi a i tak mam z tym troche problemów tyle ,że nakrywam całkowicie oczko siatką ochronną i nie daruje żadnemu liściu tylko wyławiam skrupulatnie co do listka te co wpadną
Jeśli chodzi o budowe oczka ,to nie posiadam fotek ,ale za folie o grubości 0,5 mm 48m2 płaciłem 456 zł
witam wrzucam dwa zdjęcia oczka z dnia 26 paź. Jak widać uroki lata mineły a obecnie oczko nakryłem jak sie tylko dało ochronną siatką Nie przepuszczam żadnemu listkowi i staram sie wyławiać każdego intruza któremu udaje się przelecieć przez siatkę
_________________ oczko wodne ponad 6m3
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2009-10-29, 18:45, w całości zmieniany 1 raz
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum