Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 289 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2009-03-20, 18:52 Nowe oczko z siatkobetonu
witam jestem nowy zaczynam budowę oczka z siatkobetonu oczko usytuowane jest w rogu garażu .Buduję coś w rodzaju mini wodospadu .
Chciałbym prosić o pomoc w okresleniu wydajności pompy która tłocząc wodę przez filtr który będzie umieszczony w budynku do wysokości około 1,2 m da strugę wody o szerkości około 40 cm .nie wiem jak dołączyć zdjęcia na jakim etapie zakończyłem prace jesienią ubiegłego roku pozdrawiam piotr5875 chciałbym je wkleic w treść wiadomości mowa o zdjęciach
piotr5875, takie rzeczy można wyliczyć weź wydajność pompy na tej wysokości i podziel przez szerokość strumienia- zobaczysz czy tyle wody Ci wystarczy - tak na oko to ponad 10 tys l/h będzie trzeba.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Wysłany: 2009-03-24, 13:13 Oczko z siatkobetonu
Czy filtr który planuję wykonać składajacy sie z 2 - 3 plastykowych beczek połączonych ze sobą i ustawionych za ścianą kaskady nie stłumi na tyle ilości wody dostarczanej do kaskady że będzie to strużka , czy ktos ma doświadczenie czy umieścić pompę za fitrami czy przed .Mam również dylemat czy nie przesadziłem z głębokością oczka strefa obok kaskady ma głębokość około 1,5 m .
Początkowo chciałem wydzielić dwie strefy obok kaskady jako część czystą do kąpieli i oddzielić siatką pod mostkiem który ma być usytuowany na przewężeniu i część dla rybek i roślin płytsza strefa .Zastanawiam się tylko czy jestem w stanie utrzymać wodę dostatecznie czystą w tej konfiguracji czy ktos próbował takiej kombinacji ?
filtr który planuję wykonać składajacy sie z 2 - 3 plastykowych beczek połączonych ze sobą i ustawionych za ścianą kaskady nie stłumi na tyle ilości wody dostarczanej do kaskady że będzie to strużka
Ja mam filtr z dwóch beczek, pompę 3600l/h i nie narzekam
piotr5875 napisał/a:
czy ktos ma doświadczenie czy umieścić pompę za fitrami czy przed
Nie mam pojęcie o co Ci chodzi
piotr5875 napisał/a:
.Mam również dylemat czy nie przesadziłem z głębokością oczka strefa obok kaskady ma głębokość około 1,5 m .
Oczko nigdy nie jest za głębokie
piotr5875 napisał/a:
Początkowo chciałem wydzielić dwie strefy obok kaskady jako część czystą do kąpieli i oddzielić siatką pod mostkiem który ma być usytuowany na przewężeniu i część dla rybek i roślin płytsza strefa .Zastanawiam się tylko czy jestem w stanie utrzymać wodę dostatecznie czystą w tej konfiguracji czy ktos próbował takiej kombinacji ?
Przejżyj sobie galerię Bajbasa
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Wysłany: 2009-03-24, 21:09 Re: Oczko z siatkobetonu
piotr5875 napisał/a:
Ja też mam zamiar część oczka wykonać z mniejszą obsadą roślin i w taki sposób, by można było tam przynajmniej usiąść w wodzie i zanurzyć się, bo chyba prawdziwe pływanie nawet na 30 m2 byłoby trochę nużące. Ale jak to się sprawdzi to będę wiedział przynajmniej za rok.
_________________ Pozdrawiam . Tomek
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2009-03-25, 08:40
barba50 napisał/a:
prawdziwe pływanie nawet na 30 m2 byłoby trochę nużące
Tomek co to znaczy prawdziwe pływanie? Oczywiście, że to nie basen, nie jezioro, gdzie można set metrów wypłynąć. Ale kilka metrów wody daje kapitalną możliwość relaksu, nawet dorosłemu. Oczywiście dla dzieci to jest raj i nic więcej nie trzeba. Ja ze swojego "basenu-oczka" jestem bardzo zadowolony, trochę czasami żal tej wody, bo by się lilii nasadziło, ale coś za coś.
piotr5875 napisał/a:
Zastanawiam się tylko czy jestem w stanie utrzymać wodę dostatecznie czystą w tej konfiguracji czy ktos próbował takiej kombinacji ?
ja próbowałem. Zero problemu, choć zmierzaj w stronę wody jak w jeziorze a nie jak w publicznym basenie.
Pozdr, Bajbas
prawdziwe pływanie nawet na 30 m2 byłoby trochę nużące
Tomek co to znaczy prawdziwe pływanie? Oczywiście, że to nie basen, nie jezioro, gdzie można set metrów wypłynąć. Ale kilka metrów wody daje kapitalną możliwość relaksu, nawet dorosłemu. Oczywiście dla dzieci to jest raj i nic więcej nie trzeba. Ja ze swojego "basenu-oczka" jestem bardzo zadowolony, trochę czasami żal tej wody, bo by się lilii nasadziło, ale coś za coś.
Pozdr, Bajbas
Przez kilka tygodni po wybudowaniu cały zbiornik służył mi za basen. Relaks owszem, kąpiel też, ale zrozumiałe, że to nie to samo co naturalne jezioro. Z walorów typowo oczkowych (rośliny, ryby) nie chcę rezygnować, dlatego część wydzielam tylko dla oczka, a w innej części zachowuję możliwość spokojnego relaksu w wodzie - bez szaleństw - 30 m2 i tak narzuca ograniczenia, więc ja ograniczam się jeszcze bardziej dając więcej miejsca na oczko. Czas pokaże co będzie - nie wykluczam, że powiększę funkcje basenowe lub zagospodaruję całość na oczko. Znam nieźle z opisów oczko Bajbasa, które określam jako przydomowe jeziorko - basen ozdobiony roślinami. Jest super, ale ja póki co chcę wprowadzić więcej roślin, dlatego muszę zrezygnować z szaleństw pływackich, które i tak nie mogą być tak swobodne jak w jeziorku naturalnym.
Wysłany: 2009-03-25, 22:35 Oczko z siatkobetonu
Niestety na całym forum a długo szukałem nie znalazłem żadnych zdjęć Bajbasa i jego oczko za wyjatkiem jednego ale nie pokazuje ono wielkości tego Basenu Kąpielowego może jakieś aktualne zdjęcie albo dokładnie gdzie szukać pozdrawiam Piotr5875
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2009-03-26, 08:22
piotr5875 napisał/a:
nie znalazłem żadnych zdjęć Bajbasa i jego oczko za wyjatkiem jednego
lepiej szukać lub pisać na pw. To co trzeba widać. Jakbyś robił jakieś zejście pamiętaj, że szybko zarasta glonami i robi się niebezpiecznie, trzeba na to mieć jakiś patent. U mnie piasek na schodach.
Pozdr, Bajbas
Wysłany: 2009-03-26, 11:30 Oczko z siatkobetonu
Dzięki za podpowiedź ślicznie to wygląda podziwiam Bajbasa za pomysł .
Ja chcę zrobić mniejsze z miejscem do moczenia się przy upałach na obu brzegach chcę zrobić coś w formie ławki żeby można było usiąść z i odpocząć obawiam się tylko o filtrację wody .Rybki i rośliny chcę oddzielić siatką na lato a w zimie otworzyć im strefę głęboką żeby miały gdzie przezimować pod lodem .
_________________ piotr
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2009-03-26, 16:20
Cytat:
Rybki i rośliny chcę oddzielić siatką na lato
do czego oddzielać? Ne bój się ryb, one najwyżej robią bezpłatną depilację
piotr5875 napisał/a:
obawiam się tylko o filtrację wody
w czym problem, liczba ryb, musi pasować do roślin i wody. Bez tłoku i będzie OK.
Pozdr, Bajbas
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum