Witam serdecznie-po dłuższym oczekiwaniu na jakieś oznaki wegetacji roślinek,chciałbym z niekłamaną dumą przedstawić moje najmłodsze i jedyne dziecię czyli bajorko własnoręcznie wykopane. Oczko ma 3.90m na 1.70m zaś w najgłębszym miejscu ma głębinę na 90 cm.Nie zastosowałem żadnej filtracji ani wspomagaczy (woda ze źródełka podziemnego-studnia głębinowa dająca początek lokalnej rzeczce :-)Co do obsady to świadom nadchodzącej plagi komarów zwodowałem naście sztuk Danio Pręgowanego i tyle samo Kardynałka Chińskiego (oczywiście nie planuję zimowania-jesienią planuję odłowić do przygotowanego akwarium)Cała grupka wesoło śmiga i przetrwała nawet nocny spadek temperatury do kilku stopni bez strat . To moja pierwsza tego typu konstrukcja więc czekam niecierpliwie na jakieś konstruktywne uwagi
Link do zdjęć tutaj
https://picasaweb.google.com/105604696069436018970/OczkoWodne?feat=directlink
Dwa pierwsze zdjęcia prezentują widoczek kwietniowy ze startu zbiorniczka.
_________________ Oczko w budowie-drobiazg dla żabek
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2011-06-01, 22:17
No nie taka znów żabia kałuża-całkiem ładne oczko-mnie się bardzo podoba. Czy ono jest wyłożone folią?-jeżeli tak, to kapitalnie zamaskowana-w ogóle jej nie widać.Co znaczy " ze źródełka podziemnego"?, czy tym napełniłeś, czy źródełko cały czas wpływa?-w takim razie gdzie ma ujście?
Wysłany: 2011-06-01, 22:24
Przede wszystkim WITAJ na forum i gratulacje za odwagę w zrobieniu pierwszych dwóch kroków :pierwszy to ze zbudowałeś oczko a drugi że to wstawiłeś na to forum
Jak dla mnie to jest O.K skoro tak postanowiłeś bez filtra bez ryb tylko rośliny ,na początek wystarczy szanuję TO a coś mi mówi że za jakiś czas będzie większe oko i z rybami i filtrem
bardzo ładne zdjęcie wyszło to z ważkami, koło oczka trochę taki miszmasz z tymi roślinkami, ale ogólnie ja lubię takie na dziko i może jakbyś zamaskował jakimś pnączem te betonowe słupy , i od razu by się ładniejsze tło zrobiło dla oczka, chociażby winobluszcz, rośnie szybko, tworzy niezłą masę, można go przycinać jak się chce, i nie jest zbyt wymagający a i przy opalaniu, odgrodziłbyś się od ciekawskich
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2011-06-02, 08:35
Witej Runner w naszym gronie !
Nic konstruktywnego (o co prosisz wyżej) nie mogę napisać ponieważ profesjonalnie wykonany i obsadzony zbiornik sugeruje, że masz już sporą wiedzę.
Pozostaje pochwalić oczko, bo zrobione ze smakiem i powiedzieć - To witaj w klubie !
co niniejszym z przyjemnością czynię
Jedyny temat , który można by poruszyć to kwestia ryb (domyślam się, że akwariowych) w oczku. W tym temacie jestem laikiem więc chyba nie wypada doradzać, ze lepsze będą gatunki wytrzymujące mrozy, bo wyeliminują coroczne odławianie i coroczny szok ryb związany ze zmianą akwenu. Ale jak mówię to moja laicka opinia - zostawiam to poletko naszym akwarystom i ichtiologom
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Wszystko jest ... i mięta i lilie i kaczeńce i nawet czyjeś nogi się tam zaplątały To teraz łopata i powiększamy - sądząc po zdjęciach to prawdopodobnie będzie problem z miejscem - ale i tak oko bardzo przyjemne
Na początek serdeczne dzięki za miłe przyjęcie...oczko od początku miało być założeniem naturalistycznym-faktyczny brak miejsca uniemożliwia powiększanie...no chyba że rynienkę wykopię...co do wody to jestem podpity do źródła podziemnego,wodociąg póki co nie dotarł ale odpadł problem chlorowanej wody :-)No te betonowe słupy to bolączka moja-scheda po poprzednich właścicielach Ale na dniach płotek się postawi drewniany i urokliwe sąsiedztwo zniknie z oczu Co do rybek-żywię niejakie obawy,że karaski lub inne typowo wodne zdemolują mi populację kijanek (to one uporały się z glonami nitkowatymi które napadły mnie miesiąc temu:-)więc postawiłem na drobiazgi a takie to niestety tylko z akwarium.Nogi należą do drugiej połowy-strasznie krzyczała za umieszczenie kończyn na zdjęciu
_________________ Oczko w budowie-drobiazg dla żabek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum