wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Test Pompy AQUAEL AQUAJET PLUS PFN 10.000
Autor Wiadomość
Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-05-30, 10:12   

pawelrad napisał/a:
Wogle producenci powinni podawać parametry od 1 m bo po co komu parametr na poziomie 0 i tylko tym się szczycić.

Hola, hola - nie bądź taki egocentryk. To, że Ciebie interesuje 1 metr, nie oznacza jeszcze, że producenci powinni się tym sugerować.
Krzywe przepływu powinny być kompletne od 0 do maksymalnej wysokości tłoczenia.

U mnie dla przykładu wejście do filtra jest na poziomie 10cm od maksymalnego poziomu oczka. Jak się wezmę za modernizację, to pewnie to jeszcze kilka centymetrów obniżę.

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-30, 10:18   

pawelrad napisał/a:

Wogle producenci powinni podawać parametry od 1 m bo po co komu parametr na poziomie 0 i tylko tym się szczycić.

Po pierwsze te pompy są "fontannowe" ich zastosowanie jest inne niż podłączenie do filtra dlatego są badane na poziomie "0" . Pompy do filtrów są zupełnie inne. Niestety u nas praktycznie niedostępne. Trochę myślenia nie zaszkodzi , najpierw dowiedz się do czego ta pompa służy ,a potem wyciągaj wnioski.
Pompy fontannowe są za delikatne na filtry. Mają mieć jedynie funkcję dekoracyjną. Nie widziałeś chyba w życiu pompy typowo do filtra.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2012-05-30, 19:42   

pawelrad napisał/a:

wynik będzie rożny w zależności od zastosowanego węża, wiec na poziomie zero jest najbardziej miarodajny

[ Dodano: 2012-05-30, 20:49 ]
pawelrad napisał/a:
Jakoś nigdzie nie mogłem znaleźć do tej pompy tej tabelki z słupami wody.

na opakowaniach z pompami PFN 3500 i PFN 5500 są pełne wykresy wydajności wiec mysle ze i na PFN 10 000 jest. Jak znajdę chwile to wrzucę zdjęcie z krzywa wydajności.
PORADNIK PORTAL SKLEP

hns 
Bywalec

Wysłany: 2012-05-30, 19:51   

Aznar33 napisał/a:
w przypadku Twojego testu też jest bardzo źle.
Na wysokości 1m jest 2,16 a powinno być 3,4m3/h

a skąd ty to wytrzasnąłeś????
Pompa ma wydajność 4500 i hmax 2,6m, czyli nawet przy liniowej charakterystyce dla 1m powinno być koło 2770l\h.

pawelrad napisał/a:

to nie producenci, a raczej nauka wymyśliła, aby opisując charakter pompy podawać wydajność dla h=0m i hmax. W ten sposób wiemy o pompie wszystko.
A co by było gdyby pompa podawała tylko na wysokość 0,9m? to co wtedy podawać na opakowaniu 0?

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-05-30, 20:00   

hns napisał/a:
Aznar33 napisał/a:
w przypadku Twojego testu też jest bardzo źle.
Na wysokości 1m jest 2,16 a powinno być 3,4m3/h

a skąd ty to wytrzasnąłeś????

Na pudełku mam. A co? Tobie nie dali?

Cytat:
wydajność dla h=0m i hmax. W ten sposób wiemy o pompie wszystko.

Akurat wtedy będziesz znał tylko wydajność dla h=0 i hmax, bo krzywe przepływu to nie są wykresy liniowe.

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2012-05-30, 23:42   

piopil napisał/a:
Po pierwsze te pompy są "fontannowe" ich zastosowanie jest inne niż podłączenie do filtra
Piopil, pompy AQUAJET PFN PLUS od 10000 w górę nawet nie maja na wyposażeniu końcówek fontannowych , spokojnie również mogą pracować poza zbiornikiem, wiec nie są to na pewno typowe pompy fontannowa a wręcz przeciwnie Te są akurat przeznaczone głównie do zasilanie strumieni kaskad, wodospadów i filtrów . Oczywiście jak chcesz fontannę tez możesz sobie zrobić
OGRÓD JARKA

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-05-31, 09:51   

hns napisał/a:
Jestem gotów się założyć że te 3,4 to trochę "krzywo" odczytałeś.
http://images.wiltec.info...50049_curve.jpg

Dobrze odczytałem. Mój wykres jest trochę bardziej "optymistyczny". Pewnie spece od marketingu się przyłożyli. Ja mam taki - Aurora wpadł na genialny pomysl i zeskanował krzywe przepływów z pudełka:

http://sklep.oczkowodne.n...p-4600-eco.html

Trzecie zdjęcie na dole.

Ten Twój wykres nadal jednak pokazuje 3000 litrów (z małym hakiem) na 1 metrze, a Tobie wyszło 2000l z małym hakiem. Nadal 1000l gdzieś wyparował, a powinno być o 50% więcej w stosunku do Twojego pomiaru.

Cytat:
Czy jesteś zadowolony?

Na razie się nie wypowiadam, bo ta Jebao leży pod schodami jako zapasowa. Czekam, aż mi moja Tetra padnie. U mnie pompa będzie tłoczyła wodę jakieś 5cm nad powierzchnię oczka, więc pewnie będę zadowolony. W sumie tak ogromny przepływ nie jest mi potrzebny, bo oczko mam tylko 5m3, więc się nie śpieszę.

Dla mnie jedną z największych zalet tej pompy jest łatwość podłączenia jej przez rurę PCV 1,5 cala i dostępność zapasowych wirników.

Cytat:

Ja zastanawiam się nad jakimś dodatkowym prefiltrem typu "liść sałaty" bo często muszę czyścic zapchany wirnik.

Żartujesz... nie przejęzyczyłeś się? Wirnik się zapycha a nie obudowa?

Cytat:

Oczywiście że wykres obrazuje nam wszystko dokładnie, ale te dwa parametry pozwalają nam w przybliżeniu poznać możliwości pompy.
Wykresy wiele od linii nie odbiegają (bląd na poziomie 10%) i są w miarę podobne.

No nie... niestety to nie jest takie proste. Na przykład moja Tetra ma bardzo gwałtowny spadek wydajności od poziomu 1,2m.
Ja chcę wykres i tego się będę trzymał.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu