Wogle producenci powinni podawać parametry od 1 m bo po co komu parametr na poziomie 0 i tylko tym się szczycić.
Hola, hola - nie bądź taki egocentryk. To, że Ciebie interesuje 1 metr, nie oznacza jeszcze, że producenci powinni się tym sugerować.
Krzywe przepływu powinny być kompletne od 0 do maksymalnej wysokości tłoczenia.
U mnie dla przykładu wejście do filtra jest na poziomie 10cm od maksymalnego poziomu oczka. Jak się wezmę za modernizację, to pewnie to jeszcze kilka centymetrów obniżę.
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-05-30, 10:18
pawelrad napisał/a:
Wogle producenci powinni podawać parametry od 1 m bo po co komu parametr na poziomie 0 i tylko tym się szczycić.
Po pierwsze te pompy są "fontannowe" ich zastosowanie jest inne niż podłączenie do filtra dlatego są badane na poziomie "0" . Pompy do filtrów są zupełnie inne. Niestety u nas praktycznie niedostępne. Trochę myślenia nie zaszkodzi , najpierw dowiedz się do czego ta pompa służy ,a potem wyciągaj wnioski.
Pompy fontannowe są za delikatne na filtry. Mają mieć jedynie funkcję dekoracyjną. Nie widziałeś chyba w życiu pompy typowo do filtra.
wynik będzie rożny w zależności od zastosowanego węża, wiec na poziomie zero jest najbardziej miarodajny
[ Dodano: 2012-05-30, 20:49 ]
pawelrad napisał/a:
Jakoś nigdzie nie mogłem znaleźć do tej pompy tej tabelki z słupami wody.
na opakowaniach z pompami PFN 3500 i PFN 5500 są pełne wykresy wydajności wiec mysle ze i na PFN 10 000 jest. Jak znajdę chwile to wrzucę zdjęcie z krzywa wydajności.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
w przypadku Twojego testu też jest bardzo źle.
Na wysokości 1m jest 2,16 a powinno być 3,4m3/h
a skąd ty to wytrzasnąłeś????
Pompa ma wydajność 4500 i hmax 2,6m, czyli nawet przy liniowej charakterystyce dla 1m powinno być koło 2770l\h.
pawelrad napisał/a:
to nie producenci, a raczej nauka wymyśliła, aby opisując charakter pompy podawać wydajność dla h=0m i hmax. W ten sposób wiemy o pompie wszystko.
A co by było gdyby pompa podawała tylko na wysokość 0,9m? to co wtedy podawać na opakowaniu 0?
Po pierwsze te pompy są "fontannowe" ich zastosowanie jest inne niż podłączenie do filtra
Piopil, pompy AQUAJET PFN PLUS od 10000 w górę nawet nie maja na wyposażeniu końcówek fontannowych , spokojnie również mogą pracować poza zbiornikiem, wiec nie są to na pewno typowe pompy fontannowa a wręcz przeciwnie Te są akurat przeznaczone głównie do zasilanie strumieni kaskad, wodospadów i filtrów . Oczywiście jak chcesz fontannę tez możesz sobie zrobić
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Dobrze odczytałem. Mój wykres jest trochę bardziej "optymistyczny". Pewnie spece od marketingu się przyłożyli. Ja mam taki - Aurora wpadł na genialny pomysl i zeskanował krzywe przepływów z pudełka:
Ten Twój wykres nadal jednak pokazuje 3000 litrów (z małym hakiem) na 1 metrze, a Tobie wyszło 2000l z małym hakiem. Nadal 1000l gdzieś wyparował, a powinno być o 50% więcej w stosunku do Twojego pomiaru.
Cytat:
Czy jesteś zadowolony?
Na razie się nie wypowiadam, bo ta Jebao leży pod schodami jako zapasowa. Czekam, aż mi moja Tetra padnie. U mnie pompa będzie tłoczyła wodę jakieś 5cm nad powierzchnię oczka, więc pewnie będę zadowolony. W sumie tak ogromny przepływ nie jest mi potrzebny, bo oczko mam tylko 5m3, więc się nie śpieszę.
Dla mnie jedną z największych zalet tej pompy jest łatwość podłączenia jej przez rurę PCV 1,5 cala i dostępność zapasowych wirników.
Cytat:
Ja zastanawiam się nad jakimś dodatkowym prefiltrem typu "liść sałaty" bo często muszę czyścic zapchany wirnik.
Żartujesz... nie przejęzyczyłeś się? Wirnik się zapycha a nie obudowa?
Cytat:
Oczywiście że wykres obrazuje nam wszystko dokładnie, ale te dwa parametry pozwalają nam w przybliżeniu poznać możliwości pompy.
Wykresy wiele od linii nie odbiegają (bląd na poziomie 10%) i są w miarę podobne.
No nie... niestety to nie jest takie proste. Na przykład moja Tetra ma bardzo gwałtowny spadek wydajności od poziomu 1,2m.
Ja chcę wykres i tego się będę trzymał.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum