wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o pompę i filtr do oczka
Autor Wiadomość
Bolekso 
Hobbysta

Wysłany: 2015-01-30, 06:06   Do saider 87

Cytat "A to co teraz Ci filtruje wodę skoro ten co mam to jest badziew jak masz coś dobrego z własnego doświadczenia to chętnie zaczerpne wiedzy. " Używam tani grawitacyjny filtr Tetra Pond 10 000. Jest prosty ale konstrukcja jest lepiej przemyślana.Posiada smoczek do zasysania powietrza, porządny przelew w przypadku przytkania gąbek i zakręcany na gwint dekiel z uszczelką. Pompa Jebao 4500 l/h, 2,6 m podnoszenie, 35 W moc. Podnosi u mnie na ok.4o cm , ze względu na użyty wąż 4 m. i przekrój tylko 3/4 cala przepływ wynosi ok.1200 l/h. Jak byś chciał coś przerabiać to przyjrzyj się konstrukcji tego filtra.
Pozdrawiam ! Bolek

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-01-30, 15:15   

Oboje panowie mają wiedzę więc łykam jak pelikan:-) Propos kaskady drako wystarczy to co się będzie sączyć przez tą beczkę schlapie parę kamyków i pokropi lustro wody i tak będe szcześliwy :-D

Czyli alternatywa FILTRA dla mojej POMPY 3500 L/H i podnoszeniu 3 metry to beczka 100l??

Planuje oczko około 5000L bo nie mam możliwości większego jakieś dł-szer-gł 5x2x1.2

Tylko czy robić takie cuś samemu czy kupić gotowe?? Nie wiem jakie wkłady ile grubości czy na jakiej wysokości montować wyjscie -ujscie czy jakieś przelewy lub tak jak tam kolega Bolekso napisał jakieś zasysanie powietrza...

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-01-30, 20:30   

Będe ruszał głową Bolku :-) Dzięki za odpowiedzi ;)

[ Dodano: 2015-01-30, 22:05 ]

Co myślicie o takim filtrze z beczki może on 100l nie ma ale jest przeznaczony do oczek o 12 000?
Tez lipa??

[ Dodano: 2015-01-30, 22:10 ]
oj link mi nie wskoczył
ale jak tak patrze to na alledrogo są takie filtry z beczki 32L i mają tam rózne wkłady filtracyjne i są do 12 000 L w przystępnej cenie ..

To po co aż taka mnie 100L beczka na filtr ??
Ostatnio zmieniony przez AurorA 2015-02-03, 02:59, w całości zmieniany 1 raz  

tom11 
Hobbysta

Wysłany: 2015-01-30, 23:07   

Chcesz filtr kupić nie robić to kup bioklara i będziesz zachwycony
daj spokój z tymi badziewiami bo szkoda pieniędzy
jak Cię nie stać na bioklara gość na aledrogo sprzedaje filtry z pojemników na śmieci 120litrów

Bolekso 
Hobbysta

Wysłany: 2015-01-31, 06:52   

Przyjrzałem się bioklarowi 8, cena całego układu nie przekroczy 2000 zł. Wydatek trochę większy niż w moim przypadku ale na pewno skuteczność doskonała. Pewnie gdybym zaczynał od nowa to wszedłbym w to rozwiązanie. Wydatek jest jednorazowy a radość na lata.
Pozdrawiam ! Bolek

[ Dodano: 2015-01-31, 07:10 ]
Na forum jest ogromna ilość informacji o filtrach z tej grupy można więc wyrobić sobie własne zdanie.

[ Dodano: 2015-01-31, 07:51 ]
Ale się rozpisałem. Jaką filtrację zastosować to zależy od obciążenia biologicznego i wielkości zbiornika. Nie chcesz chyba w tak małym zbiorniku mieć karpi koi.W moim małym oku z karasiami i orfami doskonale się sprawdza prosta i tania filtracja.Bardzo ważna jest roślinność, istotnie wpływa na jakość wody.Zbiornik z karpiami to wiele bardziej poważna sprawa ale w tym temacie się nie wypowiadam bo nie mam żadnych doświadczeń. Trzeba też brać pod uwagę jakie są możliwości zamaskowania filtra ( miejsce ) Ostatni a czasem ważny czynnik to koszt.
Bolek

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-01-31, 11:42   

Ja juz mam 3 karpie koi :-) i to w tym małym oczku 1600L :-) i nie było ani filtra a nawet roślin wodnych ,tylko mała kaskada i fontanna. Pierwszego mam od 2 lat a 2 pozostałe w tamtym sezonie dostarczyłem.Więcej KOI nie będzie bo wiem że trzeba im miejsca.Ale uwierzcie mi bawią się tam jak szalone.Jak go kupiłem 2 lata miał jakieś 15cm może teraz ma 25cm jest taki fajny ze hej:-) Te dwa mniejsze po 15 cm są też żywotne odpukać zimują aż miło.Wczoraj widziałęm całą ławice:-) Także jeśli powiekszę z 1600L na 5000L to myśle że źle im nie będzie.Stąd myśle ze inwestycja w filtr 2000zł nie jest konieczna.Myśle że jakiś filtr z beczki z odpowiednimi kamykami i matami spokojnie da radę.

W tamtym sezonie był czas gdzie woda była czysta do dna ,potem upały trochę jej pomogły...Zmienić kolor ale przysłowiowej zupy nigdy nie miałem.Także z własnej autopsji myśle że nie potrzebuje super filtra za krocie tylko coś prostego spełniającego role czyszczącą:;)

PS Bolku Dziękuję CI za rozpisywanie się to w końcu Twój poświęcony czas :)

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-02-02, 20:38   

Co myślicie o tym gotowym filtrze???

TETRA POND PF 4000 do oczka

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2015-02-02, 21:58   

saider87 napisał/a:
Co myślicie o tym gotowym filtrze???

TETRA POND PF 4000 do oczka

Dobry do dwustulitrowego akwarium.
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-02-02, 22:47   

Aha dzieki za rade :pa:

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2015-02-03, 03:04   

saider87 napisał/a:
pompa ma 3500 więc połowa to 1750l :P Aż tak słaba nie jest to nie chiński badziew za pare złotych.

a jaki jak nie chiński? to Jebao w innym pudełku. Efekt przy tej wydajności nie będzie zbyt duży.

saider87 napisał/a:
A drugi to jak sie zatka to sie przelewa.No ok a nie mogę sam w nim zrobić na własna rękę jakiegoś odpływu co by podczas nieobecności w domu i ewentualnego zatkania nadmiar jednak się lał do oczka??

Postaw filtr na foli z której jest kaskada, jak się przeleje góra to i tak poleci do oczka tylko nieprzefiltrowane.
PORADNIK PORTAL SKLEP

saider87 
Bywalec

Wysłany: 2015-02-03, 13:12   

w sumie tak ale naczytałem się że ten Aqua SZUT 12 to badziew.. i będę chciał zrobić cos z 100L beczki ale jak to nie wiem do końca dlatego założyłem nowy temta o pomoc :)

draglukasz 
Uczestnik

Wysłany: 2015-02-04, 09:49   

Znalazłem w sieci fajny schemat filtra. Część oczyszczania mechanicznego zastąpiono siateczką. Myśle że to fajne rozwiązanie, z uwagi na to że dużą powierzchnię stanowi filtr biologiczny.

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2015-02-04, 10:01   

draglukasz napisał/a:
Znalazłem w sieci fajny schemat filtra. Część oczyszczania mechanicznego zastąpiono siateczką. Myśle że to fajne rozwiązanie, z uwagi na to że dużą powierzchnię stanowi filtr biologiczny.

Obrazek

No wreszcie... :)
Zwróć uwagę na ogólne rozmiary takiego filtra. Daje do myślenia, jeżeli przypomnisz sobie swoje wątpliwości co do beczki stulitrowej.

p.s. Do takich filtrów potrzebne są pompy rzędu 10 000 l/h i więcej.
Jest jedna pompa Aqua Nova 6500 l/h, 50W.
Biorąc pod uwagę docelowe 5m3 oczka, taką właśnie bym wybrał - zakładając, że potrzebujesz pompować wodę ponad poziom w zbiorniku - np. ze względu na taki prefiltr sitowy, jak na rysunku. I do tego filtr z 2 beczek 100-200-litrowych, z wypełnieniem jakimś materiałem porowatym, siatkami (filtr Drako), gąbką...
No i jeszcze jedno - prefiltr z rysunku oddziela to, co wyciągane jest z dna oczka. Czyli ma ono odpływ denny. Jeżeli chcesz trzymać koi, to raczej idź w tym kierunku.

draglukasz 
Uczestnik

Wysłany: 2015-02-04, 10:16   

wolanin napisał/a:
draglukasz napisał/a:

Obrazek

No wreszcie... :)
Zwróć uwagę na ogólne rozmiary takiego filtra. Daje do myślenia, jeżeli przypomnisz sobie swoje wątpliwości co do beczki stulitrowej.

p.s. Do takich filtrów potrzebne są pompy rzędu 10 000 l/h i więcej.
Jest jedna pompa Aqua Nova 6500 l/h, 50W.
Biorąc pod uwagę docelowe 5m3 oczka, taką właśnie bym wybrał - zakładając, że potrzebujesz pompować wodę ponad poziom w zbiorniku - np. ze względu na taki prefiltr sitowy, jak na rysunku. I do tego filtr z 2 beczek 100-200-litrowych, z wypełnieniem jakimś materiałem porowatym, siatkami (filtr Drako), gąbką...
No i jeszcze jedno - prefiltr z rysunku oddziela to, co wyciągane jest z dna oczka. Czyli ma ono odpływ denny. Jeżeli chcesz trzymać koi, to raczej idź w tym kierunku.

Dzięki za cenne rady :brawo: . Ogólnie nie będę wysoko podnosił wody, beczki będą wkopane w ziemię. Myślę że max 70cm podnoszenia wody.
Zależy mi na pompie 3500l/h ponieważ zasilam ją z paneli słonecznych i 30Watt poboru prądu to max- oczywiście ma pracować 24h/dobe

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2015-02-04, 10:36   

Dla ścisłości: pomyliłem Cię z Saiderem :)
Jeżeli zatem chciałbyś to napędzać panelem fotowoltaicznym (rozumiem, że w nocy będzie działał akumulator...) to szedłbym w stronę airlifta - tylko wtedy uzyskasz potrzebną wydajność. Niestety już bez podnoszenia wody na filtr sitowy. Ale warto byłoby to na spokojnie przeanalizować.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu