Cytat "A to co teraz Ci filtruje wodę skoro ten co mam to jest badziew jak masz coś dobrego z własnego doświadczenia to chętnie zaczerpne wiedzy. " Używam tani grawitacyjny filtr Tetra Pond 10 000. Jest prosty ale konstrukcja jest lepiej przemyślana.Posiada smoczek do zasysania powietrza, porządny przelew w przypadku przytkania gąbek i zakręcany na gwint dekiel z uszczelką. Pompa Jebao 4500 l/h, 2,6 m podnoszenie, 35 W moc. Podnosi u mnie na ok.4o cm , ze względu na użyty wąż 4 m. i przekrój tylko 3/4 cala przepływ wynosi ok.1200 l/h. Jak byś chciał coś przerabiać to przyjrzyj się konstrukcji tego filtra.
Pozdrawiam ! Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Oboje panowie mają wiedzę więc łykam jak pelikan:-) Propos kaskady drako wystarczy to co się będzie sączyć przez tą beczkę schlapie parę kamyków i pokropi lustro wody i tak będe szcześliwy
Czyli alternatywa FILTRA dla mojej POMPY 3500 L/H i podnoszeniu 3 metry to beczka 100l??
Planuje oczko około 5000L bo nie mam możliwości większego jakieś dł-szer-gł 5x2x1.2
Tylko czy robić takie cuś samemu czy kupić gotowe?? Nie wiem jakie wkłady ile grubości czy na jakiej wysokości montować wyjscie -ujscie czy jakieś przelewy lub tak jak tam kolega Bolekso napisał jakieś zasysanie powietrza...
Co myślicie o takim filtrze z beczki może on 100l nie ma ale jest przeznaczony do oczek o 12 000?
Tez lipa??
[ Dodano: 2015-01-30, 22:10 ]
oj link mi nie wskoczył
ale jak tak patrze to na alledrogo są takie filtry z beczki 32L i mają tam rózne wkłady filtracyjne i są do 12 000 L w przystępnej cenie ..
To po co aż taka mnie 100L beczka na filtr ??
_________________ POZDRAWIA MICHAŁ
Ostatnio zmieniony przez AurorA 2015-02-03, 02:59, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sty 2010 Posty: 433 Skąd: 40 km od Lublina
Wysłany: 2015-01-30, 23:07
Chcesz filtr kupić nie robić to kup bioklara i będziesz zachwycony
daj spokój z tymi badziewiami bo szkoda pieniędzy
jak Cię nie stać na bioklara gość na aledrogo sprzedaje filtry z pojemników na śmieci 120litrów
Przyjrzałem się bioklarowi 8, cena całego układu nie przekroczy 2000 zł. Wydatek trochę większy niż w moim przypadku ale na pewno skuteczność doskonała. Pewnie gdybym zaczynał od nowa to wszedłbym w to rozwiązanie. Wydatek jest jednorazowy a radość na lata.
Pozdrawiam ! Bolek
[ Dodano: 2015-01-31, 07:10 ]
Na forum jest ogromna ilość informacji o filtrach z tej grupy można więc wyrobić sobie własne zdanie.
[ Dodano: 2015-01-31, 07:51 ]
Ale się rozpisałem. Jaką filtrację zastosować to zależy od obciążenia biologicznego i wielkości zbiornika. Nie chcesz chyba w tak małym zbiorniku mieć karpi koi.W moim małym oku z karasiami i orfami doskonale się sprawdza prosta i tania filtracja.Bardzo ważna jest roślinność, istotnie wpływa na jakość wody.Zbiornik z karpiami to wiele bardziej poważna sprawa ale w tym temacie się nie wypowiadam bo nie mam żadnych doświadczeń. Trzeba też brać pod uwagę jakie są możliwości zamaskowania filtra ( miejsce ) Ostatni a czasem ważny czynnik to koszt.
Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Ja juz mam 3 karpie koi i to w tym małym oczku 1600L i nie było ani filtra a nawet roślin wodnych ,tylko mała kaskada i fontanna. Pierwszego mam od 2 lat a 2 pozostałe w tamtym sezonie dostarczyłem.Więcej KOI nie będzie bo wiem że trzeba im miejsca.Ale uwierzcie mi bawią się tam jak szalone.Jak go kupiłem 2 lata miał jakieś 15cm może teraz ma 25cm jest taki fajny ze hej:-) Te dwa mniejsze po 15 cm są też żywotne odpukać zimują aż miło.Wczoraj widziałęm całą ławice:-) Także jeśli powiekszę z 1600L na 5000L to myśle że źle im nie będzie.Stąd myśle ze inwestycja w filtr 2000zł nie jest konieczna.Myśle że jakiś filtr z beczki z odpowiednimi kamykami i matami spokojnie da radę.
W tamtym sezonie był czas gdzie woda była czysta do dna ,potem upały trochę jej pomogły...Zmienić kolor ale przysłowiowej zupy nigdy nie miałem.Także z własnej autopsji myśle że nie potrzebuje super filtra za krocie tylko coś prostego spełniającego role czyszczącą:;)
PS Bolku Dziękuję CI za rozpisywanie się to w końcu Twój poświęcony czas
pompa ma 3500 więc połowa to 1750l Aż tak słaba nie jest to nie chiński badziew za pare złotych.
a jaki jak nie chiński? to Jebao w innym pudełku. Efekt przy tej wydajności nie będzie zbyt duży.
saider87 napisał/a:
A drugi to jak sie zatka to sie przelewa.No ok a nie mogę sam w nim zrobić na własna rękę jakiegoś odpływu co by podczas nieobecności w domu i ewentualnego zatkania nadmiar jednak się lał do oczka??
Postaw filtr na foli z której jest kaskada, jak się przeleje góra to i tak poleci do oczka tylko nieprzefiltrowane.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
w sumie tak ale naczytałem się że ten Aqua SZUT 12 to badziew.. i będę chciał zrobić cos z 100L beczki ale jak to nie wiem do końca dlatego założyłem nowy temta o pomoc
Znalazłem w sieci fajny schemat filtra. Część oczyszczania mechanicznego zastąpiono siateczką. Myśle że to fajne rozwiązanie, z uwagi na to że dużą powierzchnię stanowi filtr biologiczny.
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-02-04, 10:01
draglukasz napisał/a:
Znalazłem w sieci fajny schemat filtra. Część oczyszczania mechanicznego zastąpiono siateczką. Myśle że to fajne rozwiązanie, z uwagi na to że dużą powierzchnię stanowi filtr biologiczny.
No wreszcie...
Zwróć uwagę na ogólne rozmiary takiego filtra. Daje do myślenia, jeżeli przypomnisz sobie swoje wątpliwości co do beczki stulitrowej.
p.s. Do takich filtrów potrzebne są pompy rzędu 10 000 l/h i więcej.
Jest jedna pompa Aqua Nova 6500 l/h, 50W.
Biorąc pod uwagę docelowe 5m3 oczka, taką właśnie bym wybrał - zakładając, że potrzebujesz pompować wodę ponad poziom w zbiorniku - np. ze względu na taki prefiltr sitowy, jak na rysunku. I do tego filtr z 2 beczek 100-200-litrowych, z wypełnieniem jakimś materiałem porowatym, siatkami (filtr Drako), gąbką...
No i jeszcze jedno - prefiltr z rysunku oddziela to, co wyciągane jest z dna oczka. Czyli ma ono odpływ denny. Jeżeli chcesz trzymać koi, to raczej idź w tym kierunku.
No wreszcie...
Zwróć uwagę na ogólne rozmiary takiego filtra. Daje do myślenia, jeżeli przypomnisz sobie swoje wątpliwości co do beczki stulitrowej.
p.s. Do takich filtrów potrzebne są pompy rzędu 10 000 l/h i więcej.
Jest jedna pompa Aqua Nova 6500 l/h, 50W.
Biorąc pod uwagę docelowe 5m3 oczka, taką właśnie bym wybrał - zakładając, że potrzebujesz pompować wodę ponad poziom w zbiorniku - np. ze względu na taki prefiltr sitowy, jak na rysunku. I do tego filtr z 2 beczek 100-200-litrowych, z wypełnieniem jakimś materiałem porowatym, siatkami (filtr Drako), gąbką...
No i jeszcze jedno - prefiltr z rysunku oddziela to, co wyciągane jest z dna oczka. Czyli ma ono odpływ denny. Jeżeli chcesz trzymać koi, to raczej idź w tym kierunku.
Dzięki za cenne rady . Ogólnie nie będę wysoko podnosił wody, beczki będą wkopane w ziemię. Myślę że max 70cm podnoszenia wody.
Zależy mi na pompie 3500l/h ponieważ zasilam ją z paneli słonecznych i 30Watt poboru prądu to max- oczywiście ma pracować 24h/dobe
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-02-04, 10:36
Dla ścisłości: pomyliłem Cię z Saiderem
Jeżeli zatem chciałbyś to napędzać panelem fotowoltaicznym (rozumiem, że w nocy będzie działał akumulator...) to szedłbym w stronę airlifta - tylko wtedy uzyskasz potrzebną wydajność. Niestety już bez podnoszenia wody na filtr sitowy. Ale warto byłoby to na spokojnie przeanalizować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum