wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
strumyk - odpowiednia pompa
Autor Wiadomość
JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-03-09, 20:21   

Bajbas napisał/a:
to zupełnie inna bajka!
Przecież tak działa pompa tłoczy wodę do góry :) chyba jej to sprawia różnicę czy tłoczy na wysokość 3,5m czy 2m Może mógłbym się z wami nawet zgodzić gdyby pompa zasysała wodę z brzegu (z nad lustra wody) i działała jak odkurzacz :roll:
OGRÓD JARKA

Lapino 
Uczestnik

Wysłany: 2007-03-09, 22:51   

Słuchajcie to tutaj trzeba człowiekowi pomóc bo ładnie o to poprosił a my sobie zrobiliśmy kłótnię na temat max podnoszenia pompy, oporów itp. Ci co mają doświadczenie z pompami o dużych wydajnościach niech się wypowiedzą i pomogą

vivit 
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Wysłany: 2007-03-09, 23:40   

Moja leży 40-50 cm poniżej lustra wody i to jej wystarcza. Po co komplikować sobie życie.

Podnoszenie pompy jest sumą strat Hp+Dh str+ Dh strat filtra. Można różnie korelować te wartości aby nie przekroczyć wartości podanej przez producenta. Szacunkowo to 2 lata nauki na Polibudzie. Chcąc określić dokładnie tę wartość należało by znać wszystkie współczynniki oporów. W praktyce i przy wężach to niewykonalne. Więc pozostaje tylko metoda prób i błędów, lub zdrowego rozsądku :-D

PAWEŁ

mariusz
[Usunięty]

Wysłany: 2007-03-16, 11:10   

a ja tylko zapytałem się o pompę. BAJBAS dziękuję za radę, ale nie jestem już tak naiwny aby pytać o takie sprawy producentów, wolę praktyków, uzasadnione to jest doświadczeniami. I po to są fora. Szkoda, że ta dyskusja poszła w trochę inną stronę niż powinna, ale cóż........... dziękuję. Pozdrawiam.

Bajbas
[Usunięty]

Wysłany: 2007-03-16, 15:25   

mariusz napisał/a:
nie jestem już tak naiwny aby pytać o takie sprawy producentów, wolę praktyków

a ja mam przeciwne zdanie. Wielokrotnie dostawałem bardzo fachowe uwagi od producentów. Trzeba tylko ominąć dział handlowy, albo im tak zadać pytania, aby sami przekierowali do konstruktorów BiR itp. A ci ostatni są rzeczowi i można na nich polegać. Co więcej często chętnie się dzielą wiedzą.
A skoro cenisz praktyków to nie narzekaj :)
mariusz napisał/a:
Szkoda, że ta dyskusja poszła w trochę inną stronę niż powinna

każdy pisze co wie, a to nie oznacza, że wie co trzeba i że Ciebie to zadowoli.
Bajbas

mariusz
[Usunięty]

Wysłany: 2007-03-16, 15:43   

Bajbas -nie narzekam, tylko żałuję, że nie poszło w odpowiednią stronę. Co do producentów i konstruktorów - nie zgadzam się, nikt nie lubi przyznawać się do błędów szczególnie gdy musi za nie zapłacić, to raz, a dwa, zawsze nasze dzieci są najpiękniejsze i najlepsze. Dlatego uważam że jedynym wiarygodnym źródłem informacji o produkcie jest jego użytkownik. Pozdrawiam.

Bajbas
[Usunięty]

Wysłany: 2007-03-16, 17:24   

mariusz napisał/a:
Co do producentów i konstruktorów - nie zgadzam się, nikt nie lubi przyznawać się do błędów

dlaczego zaraz błędy. Przecież Ty chcesz porady jakie urządzenie dobrać do konkretnego rozwiązania. Więcej wiary w ludzi, ja mam (naprawdę) bardzo pozytywne doświadczenia. Oczywiście w Twoim przypadku trzeba się liczyć z tym, że wskażą Ci mocniejszą niż słabszą (bo droższa). Jednak kto ma mieć lepsze pojęcie o tym ile popchnie pompa jak nie jej twórca? Handlowcy wiedzą ile im powiedzą konstruktorzy/produkcja, a ci ostatni naprawdę są rzetelni. Mnie się zdarzyło wydzwaniać (jako klient o niewielkim zamówieniu) do głównego technologa i dostawałem odpowiedź.
Spróbuj, to niewiele kosztuje.
Pozdrawiam, Bajbas

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2007-03-16, 21:02   

W tym przypadku w Polsce jest tylko importer Tetry i ciężko od niego dostać jakieś informacje techniczne - nikt na tym się nie zna - odsyłają cię od Annasza....

Pompa OFX 11500 ma uniwersalną końcówkę na dwa rodzaje węży. Najlepiej dać 1 1/4 cala (chyba dobrze pamiętam). POmpa powinna być usytuowana na przeciwnym brzegu niż wlot kaskady. oczywiście wydajność spadnie, ale ogólnie powinno działać.

http://oczkowodne.net/technika.php -Tu dane na temat spadku wydajności tej pompy.

Bardzo dobre wysokości podnoszenia maja wysokowydajne nowe pompy aquaela, są tanie, ale maja jedna wadę - ciągną dużo prądu :-(

Oto one: PFN 25000 ,PFN 20 000 ,PFN 15 000
PORADNIK PORTAL SKLEP

maczaj1 
Początkujący

Wysłany: 2007-03-16, 21:57   

Witam jestem nowy ale przestudiowałem wiekszość waszych tematów :) co do pompy to ja mam podobny strumyk jak chce zrobic mariusz i pompę mam tetre ofx 11500 wydajność super musiałem troszke przygiąć węża bo aż za super bo druga połowa strumienia to filtr korzeniowyi było za szybko ;) acha długośc mojego strumienia 15 m reszta podobnie (nie pamietam dokładnie trzeba pomierzyć )choć centymetry sprawiają wielką różnicę, wcześniej był aquael i klenkała co chwile a prądu szło :evil:

mariusz
[Usunięty]

Wysłany: 2007-03-17, 18:27   

Dziękuję, wreszcie jakieś konkrety :-D . Faktycznie aquaele pożerają strasznie prąd, chyba jednak zostanę przy tetrze. Dzięki Maczaj1 ucieszyła mnie twoja wypowiedź, bo zacząłem prace ziemne i byłem w kropce co do sprzętu. Pozdrawiam.

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2007-04-05, 03:24   

mariusz napisał/a:
Dziękuję, wreszcie jakieś konkrety :-D . Faktycznie aquaele pożerają strasznie prąd, chyba jednak zostanę przy tetrze. Dzięki Maczaj1 ucieszyła mnie twoja wypowiedź, bo zacząłem prace ziemne i byłem w kropce co do sprzętu. Pozdrawiam.

O wydajnościach pomp było juz na forum. Zerknij TUTAJ, a znajdziesz tych konkretów więcej.

araman 
Początkujący

Wysłany: 2007-05-01, 09:35   

A co sądzicie o takiej pompie
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=188002875
, pomijając jej moc, Chciałbym ją zastosować do kaskady o dł 4 m i różnicy poziomów ok 2 m . Mam taką pompe po budowie i myslałem aby ją zastosować do czasu kiedy nazbieram na inną. Mam zakopany zbiornik 1000 l do którego chcę zatopić taką pompę

Mazur 
Oczkomaniak

Wysłany: 2007-05-01, 09:44   

Skoro masz to nad czym się zastanawiasz zastosuj i po sprawie.
Ps. obserwuj licznik energii 750W zrobi swoje.

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-05-01, 10:07   

Mnie się wydaje że jest za duża ( nie wiem jakie masz oczko 1000l :-o ) wydajność tej pompy przy różnicy poziomów 2m to 13 000 l/h to przepompuje Ci ten zbiornik za 5 min :P
OGRÓD JARKA

ZiK 
Przyjaciel forum
Witam :)

Wysłany: 2007-05-01, 10:46   

Zbankrutujesz z taką pompą 750 W. :-o
Moim zdaniem pompa nadaje się tylko do wypompowania wodu z oczka np: podczas czyszczenia. :P
Do Ciągłej pracy w oczku się nie na daje :P

Mój Profil Nasza Klasa

Moje Drugie Oczko Wodne

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu