Przecież tak działa pompa tłoczy wodę do góry chyba jej to sprawia różnicę czy tłoczy na wysokość 3,5m czy 2m Może mógłbym się z wami nawet zgodzić gdyby pompa zasysała wodę z brzegu (z nad lustra wody) i działała jak odkurzacz
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2006 Posty: 94 Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2007-03-09, 22:51
Słuchajcie to tutaj trzeba człowiekowi pomóc bo ładnie o to poprosił a my sobie zrobiliśmy kłótnię na temat max podnoszenia pompy, oporów itp. Ci co mają doświadczenie z pompami o dużych wydajnościach niech się wypowiedzą i pomogą
Moja leży 40-50 cm poniżej lustra wody i to jej wystarcza. Po co komplikować sobie życie.
Podnoszenie pompy jest sumą strat Hp+Dh str+ Dh strat filtra. Można różnie korelować te wartości aby nie przekroczyć wartości podanej przez producenta. Szacunkowo to 2 lata nauki na Polibudzie. Chcąc określić dokładnie tę wartość należało by znać wszystkie współczynniki oporów. W praktyce i przy wężach to niewykonalne. Więc pozostaje tylko metoda prób i błędów, lub zdrowego rozsądku
a ja tylko zapytałem się o pompę. BAJBAS dziękuję za radę, ale nie jestem już tak naiwny aby pytać o takie sprawy producentów, wolę praktyków, uzasadnione to jest doświadczeniami. I po to są fora. Szkoda, że ta dyskusja poszła w trochę inną stronę niż powinna, ale cóż........... dziękuję. Pozdrawiam.
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2007-03-16, 15:25
mariusz napisał/a:
nie jestem już tak naiwny aby pytać o takie sprawy producentów, wolę praktyków
a ja mam przeciwne zdanie. Wielokrotnie dostawałem bardzo fachowe uwagi od producentów. Trzeba tylko ominąć dział handlowy, albo im tak zadać pytania, aby sami przekierowali do konstruktorów BiR itp. A ci ostatni są rzeczowi i można na nich polegać. Co więcej często chętnie się dzielą wiedzą.
A skoro cenisz praktyków to nie narzekaj
mariusz napisał/a:
Szkoda, że ta dyskusja poszła w trochę inną stronę niż powinna
każdy pisze co wie, a to nie oznacza, że wie co trzeba i że Ciebie to zadowoli.
Bajbas
mariusz [Usunięty]
Wysłany: 2007-03-16, 15:43
Bajbas -nie narzekam, tylko żałuję, że nie poszło w odpowiednią stronę. Co do producentów i konstruktorów - nie zgadzam się, nikt nie lubi przyznawać się do błędów szczególnie gdy musi za nie zapłacić, to raz, a dwa, zawsze nasze dzieci są najpiękniejsze i najlepsze. Dlatego uważam że jedynym wiarygodnym źródłem informacji o produkcie jest jego użytkownik. Pozdrawiam.
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2007-03-16, 17:24
mariusz napisał/a:
Co do producentów i konstruktorów - nie zgadzam się, nikt nie lubi przyznawać się do błędów
dlaczego zaraz błędy. Przecież Ty chcesz porady jakie urządzenie dobrać do konkretnego rozwiązania. Więcej wiary w ludzi, ja mam (naprawdę) bardzo pozytywne doświadczenia. Oczywiście w Twoim przypadku trzeba się liczyć z tym, że wskażą Ci mocniejszą niż słabszą (bo droższa). Jednak kto ma mieć lepsze pojęcie o tym ile popchnie pompa jak nie jej twórca? Handlowcy wiedzą ile im powiedzą konstruktorzy/produkcja, a ci ostatni naprawdę są rzetelni. Mnie się zdarzyło wydzwaniać (jako klient o niewielkim zamówieniu) do głównego technologa i dostawałem odpowiedź.
Spróbuj, to niewiele kosztuje.
Pozdrawiam, Bajbas
W tym przypadku w Polsce jest tylko importer Tetry i ciężko od niego dostać jakieś informacje techniczne - nikt na tym się nie zna - odsyłają cię od Annasza....
Pompa OFX 11500 ma uniwersalną końcówkę na dwa rodzaje węży. Najlepiej dać 1 1/4 cala (chyba dobrze pamiętam). POmpa powinna być usytuowana na przeciwnym brzegu niż wlot kaskady. oczywiście wydajność spadnie, ale ogólnie powinno działać.
Wysłany: 2007-03-16, 21:57
Witam jestem nowy ale przestudiowałem wiekszość waszych tematów co do pompy to ja mam podobny strumyk jak chce zrobic mariusz i pompę mam tetre ofx 11500 wydajność super musiałem troszke przygiąć węża bo aż za super bo druga połowa strumienia to filtr korzeniowyi było za szybko acha długośc mojego strumienia 15 m reszta podobnie (nie pamietam dokładnie trzeba pomierzyć )choć centymetry sprawiają wielką różnicę, wcześniej był aquael i klenkała co chwile a prądu szło
mariusz [Usunięty]
Wysłany: 2007-03-17, 18:27
Dziękuję, wreszcie jakieś konkrety . Faktycznie aquaele pożerają strasznie prąd, chyba jednak zostanę przy tetrze. Dzięki Maczaj1 ucieszyła mnie twoja wypowiedź, bo zacząłem prace ziemne i byłem w kropce co do sprzętu. Pozdrawiam.
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-04-05, 03:24
mariusz napisał/a:
Dziękuję, wreszcie jakieś konkrety . Faktycznie aquaele pożerają strasznie prąd, chyba jednak zostanę przy tetrze. Dzięki Maczaj1 ucieszyła mnie twoja wypowiedź, bo zacząłem prace ziemne i byłem w kropce co do sprzętu. Pozdrawiam.
O wydajnościach pomp było juz na forum. Zerknij TUTAJ, a znajdziesz tych konkretów więcej.
A co sądzicie o takiej pompie
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=188002875
, pomijając jej moc, Chciałbym ją zastosować do kaskady o dł 4 m i różnicy poziomów ok 2 m . Mam taką pompe po budowie i myslałem aby ją zastosować do czasu kiedy nazbieram na inną. Mam zakopany zbiornik 1000 l do którego chcę zatopić taką pompę
Mnie się wydaje że jest za duża ( nie wiem jakie masz oczko 1000l ) wydajność tej pompy przy różnicy poziomów 2m to 13 000 l/h to przepompuje Ci ten zbiornik za 5 min
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 13 Mar 2006 Posty: 1002 Skąd: Zamość
Wysłany: 2007-05-01, 10:46
Zbankrutujesz z taką pompą 750 W.
Moim zdaniem pompa nadaje się tylko do wypompowania wodu z oczka np: podczas czyszczenia.
Do Ciągłej pracy w oczku się nie na daje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum