Witam wszystkich na forum
Na początku się przedstawię. Mam na imię Sławek i jak tu wszyscy na forum marzę o pięknym oczku. Dołączyłem do forum jakieś 10 miesięcy temu i od tego czasem regularnie przeglądam sobie posty dotyczące budowy, oraz pielęgnacji oczka. Mimo tego mam wiele pytań i wątpliwości, które mi mam nadzieje jako eksperci wytłumaczycie. Chciałbym dodać, że jestem totalnym laikiem, a jedyną rzecz jaką w życiu zbudowałem to karmik na zetpetach w 7 klasie podstawówki.
Mam działkę o powierzchni 1150 m. Wymarzyłem sobie oczko o powierzchni około 35 m2 z kaskadą. Oczko ma się znajdować w północno – wschodnim rogu działki. Gleba to glina .
Podłożem w oczku będzie folia PVC o grubości 1 mm. Roślinnośc i ryby chciałbym mniej jak najbardziej zbliżone do polskich jezior, czyli tatarak, pałki, kaczeńce, lilie wodne i podobne, jeśli chodzi o rybki to planuje takie gatunki jak płotki, liny, karasie, no może z 4 karpie.
Chciałbym dołączyć prowizoryczny plan mojego oczka:
Kolor błękitny to strefa płytka oczka o głębokości 15-20 cm powierzchnia około 8m2
Kolor niebieski to miejsce na tatarak i pałki, półka o głębokości około 25-30 cm
Kolor żółty to strefa wody płytkiej 30-50 cm
Kolor fioletowy to miejsce na rośliny lubiące krople: przetaczniak budowniczek, potocznik wąskolistny
Kolor zielony to skalniak o wys. około 1 m, z którego będzie wypływać kaskada
W środku zaś planuję strefę głęboką o głębokości 1,5 m powierzchnia około 11 m2
Z moich obliczeń wynika iż w oczku będzie około 25 m3 wody
Mam wiele pytań, na razie chciałbym się zapytać o te najbardziej mnie nurtujące:
1 Czy możliwe jest, aby na takim akwenie nie było żadnego filtra, czytałem że czasami wystarczą rośliny w strefie płytkiej i one wystarczająco spełniają funkcje filtracji?
2 Planuję zakupić pompkę do kaskady, jaka powinna być jej moc, aby dobrze spełniała swoją funkcję?
3 Żona chce, aby oczko umieścić jak najbardziej w rogu działki, jaka powinna być minimalna odległość oczka od płotu?, chcę dodać, że przed płotem będą wkopane jeszcze tuje (ok. 80 cm od płotu)
4 Jaka płachtę folii muszę zakupić na ten rozmiar oczka, z moich wyliczeń wychodzi 12,5 m na 9m, czy jest to wyliczenie prawidłowe?
5 Czego nie uwzględniłem w moim prowizorycznym planie i o co ważnego nie zapytałem?
Bardzo proszę o jakiekolwiek uwagi i sugestie
Ostatnio zmieniony przez AurorA 2010-08-15, 20:37, w całości zmieniany 1 raz
Czego nie uwzględniłem w moim prowizorycznym planie i o co ważnego nie zapytałem?
O ile nic się nie zmieniło do budowy oczka powyżej 30 m2 potrzebne jest pozwolenie na budowę, co jest dość kłopotliwe. Do 30 m2 potrzebne jest tylko zgłoszenie co nie stwarza żadnych problemów i nie powinno też być kłopotu z odległościami od granicy działki Co do wymiarów folii to o ile z długością jest OK, to do szerokości musisz doliczyć jeszcze około 1m . Pompa o wydajności od 3000l/h wzwyż , ale to zależy jaki chcesz uzyskać efekt
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
maruder [Usunięty]
Wysłany: 2010-03-27, 12:22
Witaj.
Ad.1. Możliwe, tyle, że potrzebujesz możliwie dużo roślin nie tylko w strefie płytkiej. Dodatkowo wpuściłbym racicznice.
Ad.3. Nie ma ustawowej odległości minimalnej. Pamiętaj tylko, że tuje rosną i jak za blisko nich wykopiesz oczko, to Ci je później "uduszą".
Odnośnie samego projektu, to ja przesunąłbym skalniak z kaskadą trochę w lewo (północny zachód), albo jeszcze bardziej na środek.
Dzięki za sugestie, o wymogach prawnych czytałem wcześniej i uważam, że za dużo roboty, więc troszkę zmniejszę powierzchnię, mając nadzieję, że jak wyjdzie 32,3 m2 to nikt się nie przyczepi, skalniak rzeczywiście dobry pomysł i lekko go przesunę. Za kilka dni zabieram się za kopanie, zaplanowałem już prawie strukturę oczka. Mam jeszcze kilka pytań:
1 czytałem i czytam cały czas na forum o sadzeniu roślin, wiem że tatarak jak i pałki wodne powinny być sadzone na głębokości około 30 cm, planuję sadzić je w pojemnikach na półkach o głębokości 60 cm, wyczytałem też że należy je sadzić po 4-5 na kosz, ale nie mogę znaleźć informacji, czy mogę w jednym koszu umieszczać np 3 sadzonki tataraku i jedną pałki?
2 jak będę mógł zasłonić kosze, aby nie były widoczne, to znaczy czy mogę bezpośrednio przed nimi posadzić inne rośliny kamuflujące koszyki?
3 czy na folię należy wsypać jakąś warstwę np żwiru, czy dno oczka nie musi być niczym przykryte?
Ostatnio zmieniony przez Pawel Woynowski 2010-06-08, 20:33, w całości zmieniany 1 raz
3 czy na folię należy wsypać jakąś warstwę np żwiru, czy dno oczka nie musi być niczym przykryte?
nic nie syp nie musi- to tylko kłopoty
Olimp napisał/a:
sadzić po 4-5 na kosz, ale nie mogę znależć informacji, czy mogę w jednym koszu umieszczać np 3 sadzonki tataraku i jedną pałki?
nie mieszaj roślin- jeden gatunek w jeden koszyk bo inaczej wygląda to nienaturalnie i jedna drugą może zagłuszyć.
Olimp napisał/a:
wiem że tatarak jak i pałki wodne powinny być sadzone na głębokości około 30 cm, planuję sadzic je w pojemnikach na półkach o głębokości 60 cm
dużo lepiej aby pojemniki stały na głębokości 30 cm to najlepsza głębokość dla roślin przybrzeżnych. 60 dadzą radę ale wola płycej- wysokość pojemników jest mniejsza niż 30 wiec nic nie powinno wystawać.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
kurcze cały czas myśle o położeniu oczka i zdecydowałem, że przesunę je o 90 stopni w prawo wg planu, wtedy jego dłuższa część będzie położona na północy, tym bardziej że punkt widokowy będzie z południowego wschodu ze wskazaniem na południe. wtedy też kaskada jak radziliście będzie bardziej po środku dłuższej części. Radzicie też, abym półkę na tatarak i pałki zrobił o głębokości 30 cm, ale wtedy koszyk będzie jeszzce bliżej tafli, a co za tym idzie bardziej widoczny i nasuwające mi się pytania:
1 czy możliwe bedzie zasłonięcie tych koszy przez jakieś inne rośliny, które będą wsadzone w taki przypadku w żwirze przed nimi? i jeśli tak to:
2 jakaą grubość ma mieć powierzchnia żwiru przed tymi półkami
3 jaka powinna być szerokość tej półki?
4 jakie rośliny poradzilibyście wsadzić przed kosze z tatarakiem i pałkami
5 czy około 50% lini brzegowej ( z tyłu patrząc z punktu widokowego) to dobry pomysł?
6 czy przed półką na trzcine umieścić następną na inne rośliny, czy odrazu robić
zejście do strefy głębokiej
sorry, że zadręczam takimi pytanaimi, ale chciałbym mieć wszystko zaplanowane przed zrobieniem wykopu, który już nie moge się doczekac kiedy zaczne
jeżeli nie chcesz aby było widać kosze,posadż rośliny w kamieniach.zrób półkę o głębokości 30cm i szerokości przynajmniej 40cm,ułóż kamienie i możesz sadzić rośliny.
Olimp napisał/a:
6 czy przed półką na trzcine umieścić następną na inne rośliny, czy odrazu robić
zejście do strefy głębokiej
nie wiem czy trzcina to dobra roślina do oczka,za bardzo się rozrasta..możesz zrobić półkę na 60-70cm
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Cze 2009 Posty: 101 Skąd: Kraków (Targowisko)
Wysłany: 2010-05-18, 22:40
jesli dasz zwir lub bardzo drobne kamienie i beda tam ryby to licz sie z tym ze po 2 miesiacach bedziesz miec wszystko na dnie oczka karasie karpie i liny uwielbiaja ryc niczym dziki w podlozu najlepsze sa doniczki a jak rosliny sie rozrosna to ich nie bedzie widac
niestety, zaplanowany wykop oczka musiał poczekac,bo musiałem wpierw nawieżc ziemii na teren, a od dwóch tygodni walcze z zalaniem, kontury oczka są już wykopane od półtora miesiąca, jak i półka na tatarak, jeszcze troche roboty zostało, już niedługo umieszcze jakieś fotki.
Czyli sugerujecie, abym nie dawał żwiru, w takim razie szerokość półki zmniejsze do 25 cm, a czy wykonać pod nią następną półkę np na 50 cm na inne rośliny, czy odrazu robić skos do strefy głębokiej. Pólka na tatarak ma ok. 30 cm głębokości i zajmuje około 40 % lini oczka, pozostałą część planuje od półki na głębokośći 15 cm.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 653 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-20, 20:35
Olimp, wszystko rób tak prosto jak to tylko możliwe - ale nie prościej. Nie śpisz się. Pośpiech będzie Ci potrzebny tylko wtedy gdy będą Cię kąsały komary w czasie kopania oczka. Ja oczko robię od 2 lat i dzięki temu uniknąłem sporo błędów czytając forum.. Moje oczko wygląda tak 7 x 4 x 1,7 : http://yfrog.com/juoczko10898g
Jeśli chodzi o Twoje tuje, to drzewa, krzewy powinno sadzić się 3 metry od granicy działki. Polskie sądy do tego tematu podchodzą tak: jeśli posadziłeś np.żywopłot w odległości 1 metra od granicy działki, to powinieneś tak dbać o niego, aby jego wysokość nie przekraczała 1 metra ( chyba, że sąsiad nie protestuje.) Dziką winorośl możesz puścić na płot za zgodą sąsiada zachowując prześwity. Zatem Toja tuja powinna być posadzona w odległości 3 metrów od granicy działki, jeśli nie chcesz jej przycinać.
Jak już pisali moi poprzednicy, oczko należny zgłosić np. w Wydziale Architektury. Opłata 15zł. Warto to zrobić. Pozdrawiam. Ryba2008
_________________ Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem. Będziemy latać tylko wtedy, gdy obejmiemy drugiego człowieka. Bruno Ferrero
Wysłany: 2010-05-21, 06:46
Półki na strefę płytką bagienną będą zrobione po prawej stronie oczka. Ulewne deszcze w minionych dniach wygoniły mnie z działki i uniemożliwiły mi ich zrobienie. Przed deszczami okryłem grubą folią malarską oczko, żeby spływająca woda nie rozmyła półek. Przez ponad tydzień nie byłem na działce, więc nie wiem co zastane w sobotę. Bez względu na to co zastanę, będę kopał, kopał i jeszcze raz kopał. Folię 13 x 10 m już mam, agrowłókninę 160 metrów już mam i geowłókninę też. Proszę teraz Św. Piotra o 3 bezdeszczowe dni i może dokończę prace.
Pozdrawiam. Ryba2008
[ Dodano: 2010-05-21, 19:34 ]
Ziemię z oczka wykorzystałem do zrobienia w pobliżu oczka skalniaka. Pomimo, że ziemia na skalniaku była żółta, byliny na skalniaku rosną bez problemu. Skalniak obłożyłem dookoła czerwonymi pustakami wykorzystywanymi do wykonywania stropów w budynkach (cena około 7 zl/szt). Rośliny częściowo już mam i trzymam je obok oczka od kilu tygodni. Wszystko wygląda tak:
zgodnie z obietnicą umieszczam zdjęcia prac nad oczkiem, na pierwszym planie widać strefę bagienną z półko ok. 14 cm, na niej bedzie umieszczony zwirek, również półka z lewej strony bedzie na głębokości ok 15 cm, natomiast tył i prawa strona to półki o gł. ok. 30 cm, widać także miejsca niekopane, one oczywiście znikną, są po to aby ułatwić dalsze kopanie
Co jest nie tak?, o czym zapomniałem na tym etapie? bardzo proszę o sugestie?
Wysłany: 2010-06-03, 18:11
Witam. Proponuję chronić wykop przed deszczem. Ulewne deszcze potrafią zniszczyć półki w oczku, a ich odbudowanie jest kłopotliwe. Kup np. 3 grubsze folie malarskie 4 x 5 mk, które skutecznie chronią półki. Pozdrawiam. Ryba2008
_________________ Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem. Będziemy latać tylko wtedy, gdy obejmiemy drugiego człowieka. Bruno Ferrero
mam teraz trochę problem, ponieważ wszędzie piszą, że najlepiej jak jest spad do strefy głębokiej, trudno będzie jednak go zrobić ja k mam sam piasek, inna sprawa to jak potem kłaść folię?, przecież jak wejdę do oczka to wszystko się rozwali.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum