Witam! Chciałbym zaprezentować wam moje oczko i część ogrodu. Ogród ma 2 lata, natomiast budowa samego oczka rozpoczęła się w czerwcu zeszłego roku. Oczko ma 25 m3 i kilka stref głębokości, wykonane jest z folii, zaprawy i kamieni (otoczaków). Na dnie wysypany jest gruby żwir. W najgłębszym miejscu oczka jest ok. 170 cm, natomiast w najpłytszym około 1m. Oprócz samego oczka jest jeszcze strumyk (rzeczka) – długość ok. 20 m, która wpływa do oczka. W oczku zamontowane są 2 pompy, które odprowadzają wodę do źródła rzeki. Podłączona jest także lampa UV i dwie lampki podwodne usytuowane na dnie oczka. Podświetlają one podwodne życie nocą. W stawie żyje obecnie niewiele rybek (ponieważ większość nie przeżyła tegorocznej zimy). Jest w nim 9 karasi złocistych, 1 orfa i japoniec. Z czasem zamierzam dokupić coś więcej. Z roślin wodnych posiadam 2 lilie, jedną ciemno różową i białą. Niestety ich dokładnych nazw nie znam. Wiem, że dorastają dużych rozmiarów. Na brzegu posadzone są kaczeńce, kosaćce, przęstka pospolita, tatarak zwyczajny, oczeret. Na dnie spoczywa jeszcze osoka . Z drugiej strony oczka, gdzie jest głębsza niecka powstanie w tym roku drewniany taras. Brzegi oczka obłożone są kamieniami błyszczącymi w słońcu.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-15, 22:20
Oj ładne
Widac, że ogród młody, ale zrobiony ze smakiem. Oczko bardzo ładnie wkomponowane w otoczenie. Jak dla mnie wszystkiego jest w sam raz, no może trochę mało strefy przybrzeżnej, ale piszesz, ze i kaczeńce i kosaćce rosną.. Ciekawa jestem jak będzie wyglądać latem, kiedy rośliny sie rozrosną.
I już wiem jak wykończe mój murek z cegieł - dzięki za inspiracje
Oczko bardzo ładne i wszystko fajnie wykończone Jednak parę mankamentów się znajdzie Jak dla mnie trochę za nisko usytuowane w czasie deszczów może spływać do oczka woda z trawnika i tej niewielkiej skarpy niosąc nawozy, ziemię i inne śmieci co będzie miało wpływ na przejrzystość wody W części strumyka posadź rośliny, będzie mógł robić za filtr "korzeniowy" Lilii też możesz dosadzić bo jak na tak duże oko 2 sztuki to tyle co nic Brzoza Young bardzo fajne drzewko , ale chyba za blisko, jak urośnie jej "kapelusz" to tych liści i śmieci też będzie w oczku sporo
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lut 2010 Posty: 346 Skąd: łazy koło W-wy
Wysłany: 2010-05-16, 07:54
Oczko ładne fajnie zrobione otoczenie też zadbane ale w rzece posadź kossacce, pałki, manne mielec i sity.Będziesz miał fil biologiczny i ozdobę.JAREK G, ma racje na jesień będziesz musiał zakładac siatkę bo ta brzoza będzie śmiecic lilie też dokup 3 odmiany.Za oczko
_________________ akwarium 275l 30l 20l
oczko 21 tys. litrów
tak tak, dzięki za rady. Właśnie tak zamierzam zrobić. Oczko jest dość młode, ma dopiero 10 miesięcy:) lilii na pewno przybędzie, a także trochę więcej rybek. Rzeka też będzie obsadzona. Dziękuje za rady i opinie. Wkrótce dodam więcej zdjęć.
Całej "rzeki" bym nie obsadzał bo jest bardzo fajnie zrobiona a szczególnie te kamienie są super. Jak zarośnie to nie będzie ich widać dlatego obsadziłby ją tylko w "górnym biegu" i niech tam robi za filtr
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Wysłany: 2010-05-16, 17:39
dużym problemem będzie utrzymanie w czystości dna, skoro wyłożone jest żwirem i kamieniami
ale przy porządnej obsadzie roślinnej i tak dna nie będzie widać
wody opadowe też mogą trochę namieszać
Świetnie, tym bardziej ze piękne otoczenie, spory ogród, kamienie są idealne, dają wrażenie naturalności, tym bardziej gdy pokryje je mech czy nasadzane roślinki.
Kawał działki i fajne oczko, że strumienia nie wspomnę. Widać, że jeszcze wszystko "surowe" i świeże. Woda aż piszczy o rośliny. Szczególnie strumień. Podejrzewam, że przy takiej długości to on sam załatwiłby sprawę żyzności wody. Mnóstwo pracy za Tobą ale i przed niemało. Ogólnie jest git
dorzucam jeszcze trochę zdjęć: ryby, kaczeńce...
część ryb padła bo niestety zaniedbałem sprawę z przeręblem i napowietrzeniem wody, no cóż w tym roku będę ostrożniejszy.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum