Arek dostałeś z ogródka ,mam takie wrażenie że tułaczowi łatwiej przezimować w środowisku wilgotnym ,od czerwca 2007 rośnie w bagnie i jak na razie żadna zima nie dała mu rady http://www.fotosik.pl/pok...b57e68b41d.html ,a nawet zwiększył swój zasięg występowania ,jest już około 60-70cm od nasadzenia w 2007 ,gdyby nie inne rośliny pewnie miałby już połowę bagienka opanowane
_________________ Pozdrawiam Sebastian
Nieźle, sam spróbuję go w błotku, ale z tego co pamiętam, źle zachowywał się mi na mokrych stanowiskach podobnie jak te wszystkie miniaturowe tataraki, tylko na suchych stanowiskach- tworzy mi piękny łan.
Ale pokuszę się w tym roku zrobić to tak jak ty
Dzisiaj wypatrzyłem rabatowego tułacza ,zaczyna się przebijać .Mariusz na fotce którą zamieściłem jest dużo wody ,a to dlatego że zabrakło mi ziemi .Jak dosypałem ziemi w tym miejscu zrobiło się super wilgotno ,ale co widzę w tym sezonie, idzie w stronę bagienka gdzie jest rezerwuar wody ,prawie zawsze stoi tam woda
Wysłany: 2010-04-25, 21:30
Ernest napisał/a:
kwestią jest w jakim stopniu jest posunięta wegetacja u Ciebie
No ja trzymam się jeszcze całkiem dobrze - jeszcze nie wegetuje
A rośliny ? większość daje już czadu - jutro szukam tułacza i tak miałam go przemeldować w bardziej nasłonecznione miejsce, więc będę kopać
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2010-05-01, 22:04 Doświadczenie z róznymi podłożami dla tułacza
Czytając o Waszych kłopotach z tułaczem i rozbieżnymi opiniami na temat - gdzie najlepiej rośnie pomyślałam ,że zrobię taką szkółkę doświadczalną.Posadziłam tułacza w róznych miejscach i podłożach . Będę obserwować, które z nich będą rosły najbujniej Postaram się przed zimą przedstawić efekty w formie zdjęć dla porównania.
1. Kłącza w samej wodzie lużno między kamieniami
2. Kłącza w drobnym żwirku w powolnym strumieniu
3. W ziemi ogrodowej z domieszką gliny i mułu z dna jeziora. Jedna sadzonka w koszyku, druga w pełnej doniczce z dzirawym dnem
4. Tułacz w zwykłej ziemi ogrodowej przy oczku
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Ewa nie wiem czy nie będzie miał za dużo wody na fotkach 1,2,3 ,przerobiłem to i rósł bo rósł ale był marny.Wydaje mi się że przemarzanie tułacza następuje na samym początku zimy kiedy pokrywa śnieżna jest minimalna albo jej w ogóle nie ma
U mnie w bagnie przezimował bez problemu kolejną zimę ,na dole fotki
Wysłany: 2010-05-01, 22:33
Ernest napisał/a:
Ewa nie wiem czy nie będzie miał za dużo wody na fotkach 1,2,3 ,przerobiłem to i rósł bo rósł ale był marny.Wydaje mi się że przemarzanie tułacza następuje na samym początku zimy kiedy pokrywa śnieżna jest minimalna albo jej w ogóle nie ma
U mnie w bagnie przezimował bez problemu kolejną zimę ,na dole fotki
Tak sie troszke domyślałam z Waszej dyskusji, ale na zime to jakoś go zabezpieczę inaczej, bo ja nie mam prawdziwej bagiennej strefy u siebie, tzn. bagiennego podłoża.
Na razie chciałam poobserwować jak w sezonie pójdzie. bardzo mi sie podoba ta roslinka, uważam ,ze ładnie sie prezentuje wśród kamieni .
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2010-05-01, 22:51
Cudny !
Na taki efekt liczę, tzn. marzę
W czym Ci rośnie ?
On rósł w takiej doniczce małej 10 na 10 cm potem jak powiększyłem oczko przesadziłem go
i już teraz tylko kilka listków wychodzi
podłoże było takie , jakie z nim razem kupiłem nic nie zmieniałem w pierwszym roku .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum