Nie mierzyłem pH ,ale wiem że jest lekko kwaśne.
Roślina ta lubi zmienny poziom wód, wiosną może rosnąć dość głęboko pod wodą a latem w ledwo wilgotnym podłożu. Przy głębokości 1-2 cm utrzymuje się mi się świetnie przez cały rok, nie lubi słońca.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Tak dla ciekawostki - znalazłem ją wczoraj na szkolnej wycieczce do lasu, w jednym bagnie. Miała bardziej pierzaste liście niż się spodziewałem (trochę jak wywłócznik, ale kwiatostany są wyraźnie inne), piękna roślina.
Wybaczcie jakość zdjęć.
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2010-08-15, 22:50
Moja okrężnica pozyskana w ubiegłym roku , ma się dobrze choć jakby stoi w miejscu (nie kwitła) Tu miejsca jej naturalnego bytowania skąd została pozyskana. MAły stawik leśny po drodze z Ustki. W tym roku też zasiliłam oczko w "nowsze modele"
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
czytając powyższe posty - chyba nie muszę się martwić o jej przezimowanie?, teraz rośnie w takim skalnym przedoczku, strumyczku o głębokości ok 10cm, a może wrzucę kilka kawałków na lekko głębszą wodę do oka.
Bardzo mi się spodobała ta roślinka i myślę , że jak będę robił strumień , będzie jedną z podstawowych do wyeksponowania
u mnie była zamarznięta na kość na płyciźnie, na razie lody całkiem puściły i jest ekstra zieloniutka, ale zobaczymy co dalej bo no koniec tygodnia chyba znowu zimę zapowiadają, chyba , że kilkukrotne rozmrażanie i zamrażanie ją "zaśmiardnie"
Nie mogę tego wytłumaczyć ale bardzo ,bardzo podoba mi się okrężnica bagienna.Z poprzedniego roku uchowała mnie się jedna szt. i to ta która była w lodzie zmarznięta.Jak dziś wyjechałem w teren i zobaczyłem w naturalnym środowisku to mnie zatkało, piękne duże rozety i już puszczają pąki w górę.Nie wiem jak to wyjdzie ale planuje zrobić dodatkowe rozlewisko i tam tylko okrężnica...
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2011-05-02, 18:30
Dzisiaj przytaszczyłem tą roślinę z lasu. Wsadziłem ją do doniczki i wylądowała na głębokości 30cm... zobaczymy co z niej będzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum