Plany rysowałem zimą potem zacząłem kopać, bez żadnego przygotowania, praktycznie nic nie czytałem (poza tym jak umieścić folię, na jakie podłoże) więc napewno są błędy w wykonaniu, ot taka partyzantka,
ale jak narazie zbliża się nam druga zima i jest wszystko ok
Jak to wszystko szło - widać na zdjęciach, materiał to folia położona na warstwę piasku (ok 5 cm) i geowłókninę.
Boki jeziorka obłożyłem kamieniem (ale co to to nie wiem, znawcy pewnie będą wiedzieć), na siatkę zaprawą cementową.
Filtr wodny to
MLF 7000 uvc 11 , jak nazwa już mówi przepływ 7000l wody + 11w lampa uv - daje radę
różnica poziomów pomiędzy pompą i filtrem to ok 1.60m
Powierzchnia to ok 6x3 m najgłębsze miejsce to ok 95 cm.
Roślinki to lilia wodna i irys wodny a ta 3 nie wiem.
Rybki - na początku były 3 koi, potem 7 małych karasków, ale chyba im się spodobało bo się rozmnożyły (ale raczej któraś była już w innym stanie )
i od lata nam przybyło rybek - teraz pływa tam ok 25-30.
Witam. Kamienie fajne , choć kaskada jak dla mnie za wysoka , zrobiła się taka wieża i oczywiście trochę mało roślin
Jamick napisał/a:
Filtr wodny to
MLF 7000 uvc 11 , jak nazwa już mówi przepływ 7000l wody + 11w lampa uv - daje radę
różnica poziomów pomiędzy pompą i filtrem to ok 1.60m
to nie jest przepływ tylko zalecana pojemność oczka Przepływ to 2300l/h
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2009-10-04, 17:21
Fajny klimacik , taki kamienno żwirowy--podoba mi sie ale uwagi mam takie same jak Jarek , kaskada jakoś mi tam nie pasuje -przynajmniej w takiej wersji no i oczywiście brak roślin
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Dzięki za opinie oczywiście pomyłka z przepływem - mea maxima culpa.
Co do wysokości kaskady to niestety tak wyszło w praktyce ponieważ nie było gdzie umieścić filtra (jest schowany w tym "kamienym drzewie")
Ale mam nadzieję że w przyszłym roku już obrośnie pnączami , które sa po obu stronach + boki przykryją trawy, planuję jeszcze ew postawić jakąś kamienną donicę na górze i coś puścić w dół aby nie był tak widoczny sam kamień.
Rośliny dookoła bajorka chcę aby rosły powoli są tam posadzone same miniaturki (nie liczę tła) a i tafla wody raczej chcę aby była czysta.
Ogólnie pomysł był taki aby oczko nawiązywało na kamienno - żwirowy ogródek.
Coś a`la kamieniołom.
Kamyczki klasa ale fakt- ta kaskada to Ci trochę wyszła jak skocznia w Garmisch-Partenkirchen
Adam może przyjeżdzać w zimie trenować, miałby dość blisko..
mam nadzieję że na wiosnę już będzie to bardziej obrośnięte, wokół "wieży" jest dość zieleni pod którą się to może schować, dokańczaliśmy to końcem sierpnia.
Pożyjemy zobaczymy.
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2009-10-04, 18:36
mi się najbardziej podoba to, że jest tuż przy domu (ja do oczka muszę się przejść jakieś 25m) o wykończeniu nie wspomnę - świetna robota !!! Bravo !!!
jeśli masz warunki to wpuść tam piękne koi - dopełnią sukcesu
Wysłany: 2009-10-04, 20:06
teraz doczytałem... szkoda, że tak płytko moim bo moim zdaniem (przy głębokości 140cm) lepiej by zainwestować w skuteczny system filtracji i odpuścić kolejne rośliny - jak wspomniałem idealnie pasuje dla koi i wcale nie mam na myśli tych polskich czy euro...
a japońskie okazy !
Wysłany: 2009-10-05, 07:03
właśnie o to chodzi ! surowo ....
i naprawdę kusi by nie bawić się w rośliny, moim zdaniem wszystko zepsują !
woda i skała i szczerze mówiąc lepiej wygląda ta może zbyt prosta kaskada niż rośliny (wiem wiem ... czysta woda itp. ale można i bez roślin czego dowodem są fora o koi).
Sam mam w tej chwili surowo (folia i woda hihi ) i nie zamierzam za bardzo bawić się w rośliny, mam zamiar wykończyć podobnie jak ty, no może ciut "bezpieczniej" ze względu na maluchy.
Jeśli zastosujesz dobrą filtrację i UV efekt będzie totalny !
_________________ Pozdrawiam, Arek...
stay in green...
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum