Pomógł: 12 razy Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 401 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2009-09-18, 20:33
Ewo, pompa też, jak najbardziej, bo jak wyjaśniono już powyżej, pompa raz zanurzona w wodzie musi pozostać w niej już na zawsze. Chodzi tu o to, że wyjęta z wody po wyschnięciu może się rozszczelnić. Mróz jej nie zaszkodzi jeśli będzie na odpowiedniej głębokości no i oczywiście nie pracująca.
PS. W moim oczku zimują trzy pompy i razem z wężami niczego nie ruszam.
Dodaję dla ontario, moje pompy stoją na 105, 90 i 40 cm.
Pozdrawiam Antoni !!
_________________ ANTERMOSZOP
Ostatnio zmieniony przez szopen 2009-09-18, 20:36, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-09-18, 21:56
A ja głupia planowałam je czyścić a potem do wiader z wodą i do piwnicy, Co ja tu się nie dowiem,,,
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Np . Oase produkuje niektóre pompy z patentem na zamarzanie i tym pompom na pewno zimą nic się nie stanie nawet w lodzie , tetra z kolei podaje w instrukcjach że temperatury od 4 do 35 stopni - czyli pod lodem spoko. Najcięższa jest woda o temperaturze 4 stopni i ona jest zawsze na dnie zbiornika.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Wysłany: 2009-10-08, 10:05 Przygotowanie kaskady strukturalnej do zimy...
Ponieważ od wiosny jestem szczęśliwą posiadaczką kaskady strukturalnej i małego oczka wodnego ( dodam, że bez roślin i zwierząt bo jest za małe - chodziło jedynie o to by była kaskada i ona jest tu najważniejsza) mam pytanko; muszę przygotować się do zimy. Spuścić wodę wyczyścić stopnie kaskady i całe oczko. Pompę podobno mam całkiem odłączyć i zabrać do domu. Czy wg was powinnam jakoś zasłonić okryć te stopnie ( niecki ) kaskady? Jak to zrobć i czym??? Żeby np. lód ich nie rozsadził w zimie... Kiedy należy te prace porządkowe wykonać - czy w przyszłym tygodniu nie będzie za wcześnie ( nie chciałabym zostać zaskoczona przez przymrozek i zastać np. zepsutą pompę ( co prawda na noc jest wyłączana ale... ).
Ewa
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 382 Skąd: Poznan-Rokietnica
Wysłany: 2009-10-08, 13:48 Re: Przygotowanie kaskady strukturalnej do zimy...
cereusfoto napisał/a:
Ponieważ od wiosny jestem szczęśliwą posiadaczką kaskady strukturalnej i małego oczka wodnego ( dodam, że bez roślin i zwierząt bo jest za małe - chodziło jedynie o to by była kaskada i ona jest tu najważniejsza) mam pytanko; muszę przygotować się do zimy. Spuścić wodę wyczyścić stopnie kaskady i całe oczko. Pompę podobno mam całkiem odłączyć i zabrać do domu. Czy wg was powinnam jakoś zasłonić okryć te stopnie ( niecki ) kaskady? Jak to zrobć i czym??? Żeby np. lód ich nie rozsadził w zimie... Kiedy należy te prace porządkowe wykonać - czy w przyszłym tygodniu nie będzie za wcześnie ( nie chciałabym zostać zaskoczona przez przymrozek i zastać np. zepsutą pompę ( co prawda na noc jest wyłączana ale... ).
Ewa
A z czego masz zrobioną niecke oczka: forma czy folia bo to ważne
Witam.
Pisałem na forum o brudnej wodzie ale problem rozwiązałem (i w pewnym stopniu rozwiązał się sam), woda jest przejrzysta i jest super. Ale mam jeszcze takie pytanie co do pomp na zime. Pompy zostawiam w oczku (2 szt.) będą na głębokości 110 cm. Jedną z tych pomp mam podłączoną do filtra i ona narazie cały czas pracuje. Przy jakich temperaturach wyłączyć już pompę, tak aby woda nie zrobiła się brudna i zarazem pompie nic się nie stało?? Ogólnie w jakich temperaturach powinna pracować a w jakich już nie??
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 382 Skąd: Poznan-Rokietnica
Wysłany: 2009-10-08, 19:05
Norbii21 napisał/a:
Witam.
Pisałem na forum o brudnej wodzie ale problem rozwiązałem (i w pewnym stopniu rozwiązał się sam), woda jest przejrzysta i jest super. Ale mam jeszcze takie pytanie co do pomp na zime. Pompy zostawiam w oczku (2 szt.) będą na głębokości 110 cm. Jedną z tych pomp mam podłączoną do filtra i ona narazie cały czas pracuje. Przy jakich temperaturach wyłączyć już pompę, tak aby woda nie zrobiła się brudna i zarazem pompie nic się nie stało?? Ogólnie w jakich temperaturach powinna pracować a w jakich już nie??
Wode masz czysta o tej porze to prawie norma u mnie pompa chodzi do przymrozków (natlenia wode)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum