wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: AurorA
2009-09-18, 22:57
naprawa pompy
Autor Wiadomość
szopen 
Hobbysta

Wysłany: 2009-09-19, 22:30   

Nie wnikając w poprzednie wypowiedzi, ja zrobiłbym to tak: obrobić (zdjąć izolację) na końcach przewodów obydwu kabli. Tego krótkiego od pompy i tego nowego, którego chcemy dosztukować. Teraz poprzez lutowanie połączyć poszczególne przewody obydwu kabli, zwracając uwagę na kolor izolacji poszczególnych, łączonych przewodów (faza-zero-ochronny). Po zalutowaniu, poszczególne przewody porządnie okręcić taśmą izolacyjną. Teraz wszystkie trzy przewody okręcić wspólnie taśmą izolacyjną, łącznie z kawałkami głównej izolacji łączonych kabli. Na koniec, cały ten odcinek solidnie, dokładnie opakować POXILINĄ i odczekać, aż porządnie stwardnie. Dla pewności zrobiłbym jeszcze próbę, zanurzając pompę na jakiś czas np. w wiaderku z wodą. Oczywiście do zrobienia przy instalacji elektrycznej z zabezpieczeniem róznicowo-prądowym. Ja tak bym zrobił, ale nikogo nie namawiam.

Pozdrawiam Antoni !!

alibaba 
Hobbysta

Wysłany: 2009-09-19, 22:54   

AurorA napisał/a:
Bajbas napisał/a:
mam pompkę na 12 V.

Rozmawiałem wczoraj z pracownikiem aquaela o tych pompach na 12 v- nie produkują tego od kilku lat i nie maja zamiaru - to był niewypał. Jak powiedziałem że pompki na 12 V miały by wzięcie to nie uwierzył.

Szkoda, myślałem o zakupie takiej do mojego przyszłego oczka (chciałem sie w nim zamoczyć czasem). Tak pozostaje montaż pompy poza zbiornikiem

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2009-09-19, 22:58   

alibaba napisał/a:
Tak pozostaje montaż pompy poza zbiornikiem

Przecież zawsze na czas kąpieli możesz odłączyć całą elektrykę od oczka. Jakoś nie widzę problemu

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

alibaba 
Hobbysta

Wysłany: 2009-09-19, 23:02   

Adalbert napisał/a:
Przecież zawsze na czas kąpieli możesz odłączyć całą elektrykę od oczka. Jakoś nie widzę problemu

Wiesz jak to jest, jestem roztargnionym człowiekiem. Nawet teraz łapie sie na tym że zaczynam gdzebać łapami w wodzie zapominając o pompie. Po drugie jestem zwolennikiem ciągłeego przepływu wody przez złoże biologiczne, a po trzecie bedzie ekstra jak podczas relaksu w upalne dni wleziesz pod kaskade ;)

maczaj1 
Początkujący

Wysłany: 2009-09-20, 17:07   

Witam wszystkich :
Mam inny problem wczoraj chciałem wyczyscić filtr więc poszedłem wyłączyć pompe z gniazdka i wtedy nastąpił błysk, pompa TETRA Pond FPX 2000 nie działa wyjąłem ją aby zobaczyć czy wirnik nie zacięty ale porusza cię myślę,że cewka w stojanie się spaliła .Chyba że to wirnik się wytarł nie wyjąłem jej jeszcze na warsztat na razie ją tam zostawiłem bo nie mialem czasu . Nigdy nie mialem wytartego wirnika i niewiem jakie są tego objawy :?

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2009-09-20, 20:45   

maczaj1, wyciągnij wirnik, przeczyść go i wsadź z powrotem. Uruchom pompę i zobacz czy wydaje jakiekolwiek dźwięki. Jak usłyszysz ciszę to znaczy że cewka padła.
Czasem jest tak ze jak wirnik zatrzyma się w niewłaściwym położeniu to sam nie ruszy - wystarczy jakieś ziarenko piasku które wpadnie. Chociaż jak widziałeś błysk przy gniazdu to może coś tam padło np. wtyczka.
PORADNIK PORTAL SKLEP

szopen 
Hobbysta

Wysłany: 2009-09-20, 21:58   

maczaj1 , dziwny to zbieg okoliczności, że akurat przy wyciąganiu kabla padła Ci pompa i to jeszcze zaiskrzyło. Sprawdź najpierw gniazdko, pewnie jest upalony któryś z przewodów, jeżeli nie, to sprawdź jeszcze raz pompę przez zasilenie jej z innego (sprawnego gniazdka), jeżeli też nie chodzi, to najpierw sprawdź wtyczkę a dopiero na samym końcu rozbieraj pompę.

Pozdrawiam Antoni !!

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2009-09-20, 22:13   

szopen, akurat do wirnika to jest łatwiejszy dostęp jak do gniazdka , a do wtyczki nie ma wcale :P Nie wiem jakie są ośki wirników w pompach tetra, ale jak stalowe to jest taka możliwość a nawet pewność że że wytarła się oś, a jak ceramiczne to nie ma takiej możliwości i musi być inna przyczyna :???:
OGRÓD JARKA

szopen 
Hobbysta

Wysłany: 2009-09-21, 10:06   

Jarku G, pewnie masz rację, ale dlaczego przy wyłączaniu kabla zaiskrzyło w gniazdku ??. Może pompa już była zatarta a jeszcze się nie spaliło uzwojenie, więc zaiskrzyło. Aby zaglądnąć do gniazdka wystarczy odkręcić jedną śrubkę, zdjąć osłonkę i zobaczyć jak wygląda podłączenia przewodów. Można to zrobić bezpiecznie po wykręceniu/ wyłączeniu bezpiecznika. Skoro maczaj1 dał pompę na warsztat i chce ją naprawiać, to pewnie potrafi zajrzeć do gniazdka. Co do wtyczki, to fakt, jest nierozbieralna i w razie co, trzeba ja odciąć i wymienić. Ale mało prawdopodobne aby zepsuła się wtyczka.

Pozdrawiam Antoni !!

art1234
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-21, 11:15   no tak

no tak szopen potwierdził moja metodę że tak powiem ale uważam że zalewanie klejem na kazdym etapie jest lepsze i bezpieczniejsze.
Art

maczaj1 
Początkujący

Wysłany: 2009-09-21, 11:21   

Powiem tak jestem z zawodu elektrykiem i automatykiem więc z gniazdkiem chyba sobie poradze ;) zagladalem juz dzisiaj wszystko ok jutro pompe zabieram do pracy i zmierze cewke mam nadzieje że bedzie dobra i tylko wirnik trafiło choć jest ceramiczna oska. Najlepsze w tym wszystkim jest to, ze pompa miała trzy lata gwarancji i 8 września te trzy lata minely :x tetra chińszczyzna dla porównania mam druga popme aquela i pracuje juz 5 lat bez awaryjnie. Jesli się tetra naprawde skopciła to nastepna pompa bedzie aquela dobre bo polskie :good:

Bajbas
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-21, 17:44   

Adalbert napisał/a:

problem jest jak się długo kąpiesz. Mędrcy tego forum mówią, że stosowne bakterie filtrujące wodę bez stałego obiegu szybko giną. Ponadto jak moczysz nogi w wodzie to też Ci może to i owo popieścić.

Cytat:
Rozmawiałem wczoraj z pracownikiem aquaela o tych pompach na 12 v- nie produkują tego od kilku lat i nie maja zamiaru - to był niewypał. Jak powiedziałem że pompki na 12 V miały by wzięcie to nie uwierzył.

niewypał był bo sprzedawcy nie umieją sprzedawać (nie wiedzą po co takie napięcie) a klienci jeszcze ciemniejsi - bez urazy jak ktoś ma 230 V :P

a wracając do tematu - lałbym rzeczy elastyczne jako uszczelniacz połączenia. Choć kit epoksydowy też powinien wystarczyć.

:piwko: Bajbas

art1234
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-22, 06:46   jak elastyczne to może

jak elastyczne to może jakaś roztopiona guma i w tym to zanurzyć.
Art

piotr5875 
Bywalec

Wysłany: 2009-09-22, 22:06   

Ja bym to dobrze polutował cyną zaizolował bym taśmą elektryczną włożył w plastkikową rurkę i wypełnił silikonem lub innym elastycznym klejem z tuby .
Przez miesiąc miałem w oczku pompę z uciętym przewodem 10 cm od pompy zrobiłem tak jak wyżej i trzymało bez problemów .
Moim zdaniem prędzej rozszczelni się fabryczna izolacja przewodu elektrycznego pompy niż dobrze zaizolowana według przepisu powyżej , ale to jest tylko moja opinia jako elektryka i elektronika z 20 letnim stażem
pozdrawiam
piotr5875

art1234
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-23, 08:12   No

No nareście głos rozsądku od Piotra5875 :-D

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu