Witam.Chcialbym sie pochwalic moim pierwszym oczkiem.Zrobione na wiosne tego roku z gotowej formy 250x170x65.Pojemnosc okolo 1000l.W nastepnym roku planuje wieksze i przede wszyskim glebsze(za pozno trafilem na to forum i wiem ze w moim nie moge trzymac na zime rybek)
wizualnie super, kaskada jak zloto, ale moim zdaniem za duzo tego kamienia. Dodaj jakis akcent drewniany moze i bedzie troche ciekawiej(ale to tylko moje zdanie)
Dzieki za rade.Tez juz myslalem o jakims korzeniu lub cos w tym stylu.Jest tylko problem ze znalezieniem czegos.Kamienie wokolo oczka to tylko taki pas szer.okolo 0,6m,a te na kaskadzie mam nadzieje ze porosna za rok roslinkami
W nastepnym roku planuje wieksze i przede wszyskim glebsze(]
Nic straconego to oczko które obecnie posiadasz w przyszłości może posłużyć jako filtr glebowo korzenny.Jak wybudujesz nowe to połącz je strumykiem i bedzie
No fajnie masz zrobione.Nastepne oczko bedzie z folii,wieksze.Wtedy sobie "poszaleje".Dzieki temu forum,mam mase pomyslow(tylko nie wiem czy kieszen wytrzyma).Kaskada dziala caly czas.Filtr cisnieniowy,lampa uv(ale byla tylko wlaczona przez pare dni) no i torf kwasny.Mieszkancy to trzy ozdobne karasie,jeden karpik i chyba ze dwie zaby.Jeszcze dwie nowe fotki.Roslinki troche podrosly.
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2009-08-15, 22:06, w całości zmieniany 1 raz
Mi sie podobaja te kamyczki,moze na fotce to dziwnie wyglada ale w realu ok.Chyba nigdy nie byles nad "Morskim Okiem",tam to dopiero by cie razilo.Tyle kamieni dookola.. .
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2009-08-15, 21:16
Bardzo fajne jest to oczko choć osobiście zrobil bym małą kosmetykę (moje zdanie) według mnie jest tam za bardzo "równo " i poukładane--pierwsze co się rzuca w oczy to "różaniec" wokoło oczka , wymieszal bym kamienie małe z dużymi
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Oczko całkiem ładne jak na oczko z formy i na takie malutkie. Mi się podoba jest dobrze wkomponowane w otoczenie i nic mnie nie razi no może poza tymi kaczuszkami
Nawet fontanna których zwolennikiem nie jestem tu jakoś nieźle się komponuje , szczególnie po podświetleniu. Zauważyłem że cześć roślinek błotnych sadzisz po suchej stronie brzegu (widzę chyba kaczeniec, mięte wodną, skrzyp arktyczny) - czy te roślinki mają dosyć wilgotno, bo na pierwszej fotce z przodu widzę że jedna przysycha- chyba to bobrek.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-08-16, 21:43
Podzielam zdanie DArka , poza tym bardzo ładne i dopracowane oczko !
Czy wiesz może albo Ktoś z gości co to za roślinka z samej lewej strony oczka-ta niziutka ciemnozielona , takie rozetki ?
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 50 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-08-16, 22:06
WItam widze ze masz podobne umiejscowienie oczka jak i u mnie czyli niedaleko plot sasiada ja mam tak z powodu zbyt malej dzialki nie dalo sie innaczej hehe a i tak rozbudowalem o jeszcze jedno takie jak mialem a jeszcze bym cos dolozyl to choroba juz chyba.
MOim zdaniem bardzo fajne oczko kaskada i roslinki jak na pierwsze oczko super bo wtedy sie robi najwiecej bledow a u CIebie ich nie widac.
Mam pytanko gdzie kupiles te halogenki podwodne i jaka byla cena jezeli pamietasz bo mam zamair dac podobny pod kaskade pozdrawiam.
Czy wiesz może albo Ktoś z gości co to za roślinka z samej lewej strony oczka-ta niziutka ciemnozielona , takie rozetki ?
Ja w tym miejscu widzę Dąbrówkę rozłogową Atrtopurpurea, liście z reguły są czerwone lub czerwono zielone, ale często robią się wręcz czarne.
http://sklep.oczkowodne.n...ropurpurea.html
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum