Znalazłem aparat i od razu cyknąłem parę zdjęć do zaktualizowania stanu. Zrobine po przecince lilii ale jeszcze przed porządkowaniem reszty oczka.
Tak teraz to wygląda
hiacynty się rozszalały. po zrobieniu zdjęcia pół wiadra podrzuciłem sąsiadom
pistie też się mnożą ale marnieńkie jakieś
bagienko zarosło totalnie
niestety na wielu roślinach pojawiły się choroby grzybowe
a papirus ma się doskonale
podobnie jak figa, laur, granat, oliwka czy rozmaryn. Im widać służy taka pogoda
na młodej fidze nawet są owoce, Będzie po jednym dla każdego członka rodziny (psa nie liczę)
cytrynki coś nie bogato ale też cieszą oko
muszę jeszcze przyjrzeć się rybom w południe bo wydaje mi się, że ujawniły się karaski uznane już za zaginione.
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-07-23, 23:27
Adalbert napisał/a:
Znalazłem aparat i od razu cyknąłem parę zdjęć do zaktualizowania stanu. Zrobine po przecince lilii ale jeszcze przed porządkowaniem reszty oczka.
Tak teraz to wygląda
muszę jeszcze przyjrzeć się rybom w południe bo wydaje mi się, że ujawniły się karaski uznane już za zaginione.
Ale cudne masz te rosliny !
A 7 zdjecie to myslałam że masz fotke mojego brzegu....fajnie tak jak ja mam i jak lubię
a na 8-mym czy to jest kaktus? i jaki jesli moge zapytać?
Liscie moich kosaćców maja takie same zażółcenia , tez myślałam jak Arek mówi ,ze żółkną ze starości ale mnie zaniepokoiłeś tym grzybem ! Więc raczej sie nie martwimy tak?
JAką Ty masz wodę ? chodzi o parametry? bo mój jedyny hiacynt jakis taki biedniutki, moze cos z woda moją nie tak , skoro mogą takie piękne rosnąć w tym sezonie (chociaż przejrzystość mam cudowną - a może w tym szkopuł !
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Arku! oczywiście,że pod słowem listek kryje się faktycznie cały pęd
ewa535 napisał/a:
a na 8-mym czy to jest kaktus?
to pachypodium zwane palmą madagaskarską
ewa535 napisał/a:
tez myślałam jak Arek mówi ,ze żółkną ze starości ale mnie zaniepokoiłeś tym grzybem
ja bym się jednak upierał przy grzybie bo nawet na młodych osobnikach pokazują się plamki i liście w końcu czernieją i zamierają.
ewa535 napisał/a:
JAką Ty masz wodę ? chodzi o parametry?
pojęcia nie mam jakie ma parametry ale dla ludzi bezpieczna bo to kranówa. przy tej ilości roślin i na okrągło pracującej kaskadzie i strumyku mam spore ubytki i praktycznie w tygodniu muszę dolać od 100 do 300 litrów. Woda w oczku jest jednak chyba nieźle "wyżyłowana" bo roślinki nie są zbyt intensywnie zielone ale za to szczawiowej nie ma
Dziś zaobserwowałem ciekawe zachowanie mojego okonia. Rano nakopałem trochę dżdżownic żeby urozmaicić dietę swoim rybkom. Dotychczas większość wrzucanych do wody robaków wyłapywały orfy które, jak się wydawało, są najszybsze w oczku. Dziś jednak to właśnie mój killer wyłapał 90% smakołyków. Najciekawsze jednak było to co działo się po uczcie. Miejsce, w które wrzucałem robaczki zaanektował okoń i nie dopuszczał żadnej innej ryby. Zabawnie wyglądało gdy 3 razy od siebie większego karasia taranował w bok aż ten leniwie odpłynął, a orfy i pozostałe ryby wyganiał poza niewidoczną granicę terytorium po czym ustawiał się "dziobem" do mnie i czekał na datek aż zowu jakaś ryba nie wtargnęła na żerowisko. Ciekawe czy w naturze też jest rybą terytorialną. Ciekawe dla wędkarzy...
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-08-14, 14:03
Adalbert napisał/a:
JAREK G napisał/a:
Oleander jak oleander , ale kaktus fajny
może to zabrzmieć dziwnie ale w systematyce to bliżej mu do oleandra niż do kaktusa
P5roszę administratora o przeniesienie tego do naszych dowcipów czy smiesznych powiedzonek
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
[ Dodano: 2009-08-16, 21:06 ]
Dojrzałem do bezpośredniego kontaktu ze środowiskiem mego oczka a właściwie zmusiło mnie do tego nadmiernie wybujałe zielska. Po spuszczeniu ok. 20 cm wody wlazłem i co ważniejsze wylazłem.
Niestety zastał mnie tam zmrok więc efekty przecinki innym razem
[ Dodano: 2009-08-17, 20:08 ]
Po przecince wygląda to tak
[ Dodano: 2009-08-20, 17:00 ]
Tak byłem skupiony na kadrowaniu kwiatka żabiścieku, że nie zauważyłem jak do kompozycji dołączył przedstawiciel fauny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum