Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-22, 21:09 Oczko Vanki
Nie ma się czym chwalić..ale
Lubię tą moją kałużę. Nie miałam zbyt wiele miejsca, ale zawsze marzyła mi się woda na ogrodzie. Ktoś może powiedzieć - czemu nie fontanna? Dlatego, że w fontannie ciężko hodować rośliny, a mnie głównie to kręci. Kiedyś byłam zapalonym akwarystą i dochowałam się nawet pielęgnic pawiookich w wymiarze 45 cm, więc siłą rzeczy w oczku pływają karaski.
Nie wiem ile dokładnie ma pojemności, ok 900 litrów.jest na pewno zbyt płytkie, aby ryby w nim zimowały - ok 75 cm. Ma mnóstwo niedoróbek i rzeczy, które zchrzaniłam. Pracuję nad nim każdego dnia i to co zepsute staram się poprawić.
Wykonane jest z folii i nie ma w nim żadnej techniki. Nie wiem jak długo uda mi się zachować stan względnej równowagi biologicznej, ale zapewne będę musiała kiedyś zakupić pompę i filtr.
a oto i oko
i w związku z tym, że kwitnącymi liliami pochwalić się nie mogę
pochwalę się kwitnącą osoką
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-07-22, 21:23
No bardzo fajne oczko
A już za tą czysciutką wodę bez pompy i filtra to masz 6 z plusem !
VAN-ka Ty nas nie oszukujesz ,że bez filtra?
A skąd taką fajną osokę co kwitnie masz?
Ja tez bym chciała...
BArdzo Ci gratuluje, masz na prawdę bardzo ładny akwenik i bardzo ładne roslinki !
Pozdrawiam serdecznie
ps. jak bedziesz kiedys spuszczała wodę i napuszczała nową to spisz licznik. Ile wody to ważne dla róznych celów- ile rybek, jaka pompa, jaki filtr w przyszłości ( chociaz widze,że filtr Ci nie potrzebny) - ale na pewno taka wiedza sie przyda.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Wysłany: 2009-07-22, 21:38
Cieszę się, że się podoba
Staram się ile mogę. Woda czysta, bo mam trochę roślin, woda głównie deszczowa i z rybkami nie przesadzam - chociaż padły mi dwie. Jedna z głupoty, druga chyba była chora. Pozostało mi osiem i chyba to jest optymalna ilość rybek na to oczko.
Nie używam techniki. Naprawdę. wiem również, że na pewno nie obejdzie się bez filtra. ryby robią swoje - czyli kupkają
Osokę mam normalnie z ogrodnika - taka była mizerna jak ją kupiłam, ale teraz rządzi
Co do wielkości - hmmm, wiem, że dałam ciała z głębokością, ale również brzegi i półki są do poprawki. Nie wiem czy dam radę w tym sezonie - będę się starać.
Roślinki - rogatek, moczarka, wywłócznik, grubosz, trzy lilie (wiem, że na pewno alba
- dwóch pozostałych nie pamiętam) pałka minimal, kosaćce, żabiściek, babka wodna, tatarak, strzałka ta czerwona, hiacynt, limnobium, kotewka, przęstka. To chyba wszystko.
Swoją drogą część roślin od Aurora
Wysłany: 2009-07-23, 07:35
Bry
W koszu jest pałka minimal. Te rośliny co są zbyt ekspansywne przerzedzam (np żabiściek) Reszta jest w małych ilościach.
Skoro mówisz, że znajomość odmian lilii jest tak ważna to za chwilę udam się na poszukiwanie opakowań od nich , mam nadzieję, że dziecko mi ich nie wyżeniło.
Pozdrawiam
Już wiem: Sulphurea ,Rose Arey i Albida - a nie Alba. Wydaje mi się, że to dobry wybór do mojego oczka
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 50 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-07-23, 17:08
Ladnie naprawde czysciutko i przejzyscie i faktycznie jak pisali poprzednicy wyglada na znacznie wieksze niz 900L ciekawie sie prezentuje zycze wiele milych chwil przy zabawie zwiazych z oczkiem ja rowniez caly czas dostrzegam bledy ktore zrobilem przy oczku i tyle co moge staram sie poprawiac ale to chyba jest w tym wszystkim najfajniejsze pozdrawiam serdecznie.
Wysłany: 2009-07-23, 20:48
AurorA napisał/a:
Rose Arey i Albida to silne duże lilie - jedna taka zarasta spokojnie dwa takie oczka.
Wybór nie przemyślany.
tak jak powiedziałam - pożyjemy zobaczymy, na razie nic mi nie zarasta - a gdzieś czytałam, że właśnie te nadają się do małego oczka. Już sama nie wiem
wybór faktycznie absolutnie nie przemyślany, tylko kupowany na wariata (ale wariaci tak mają)
Gdyby zbiornik miał odpowiednią głębokość pewnie wody zmieściłoby się z 1200-1300 litrów litrów, no ale.. może w przyszłym sezonie.
Dzięki za opinie i rady
Wysłany: 2009-07-25, 21:17
Witam
Po chwili nieobecności przedstawiam odrobione lekcje
Do mojego oczka idealne gatunki lilii wodnych to:
Aurora
Burgundy Princess (ale może przemarznąć )
James Brydon
Marliacea Chromatella
oraz miniaturowe Pygmaea Helvola i Rubra - chociaż Rubra nie wybarwiłaby się tak jakby rosła w pełnym słońcu..
i jak? dobrze?
Także przyszły sezon zaczynam od zakupu nowych gatunków lili.
..tylko co ja zrobię z dużymi liliami? W tym sezonie zarośnięcie oczka mi nie grozi, bo sadziłam je dość późno. Albo je komuś oddam, albo zamienię, albo wsadzę do pobliskiego stawu, żeby się pięknie rozrosły - bo tam by miały pole do popisu.
Przedwczoraj cały dzień robiłam poprawki w oczku. Poszerzyłam półkę tak, aby nerka spokojnie się zmieściłą, przesunęłam pałkę wodną bliżej brzegu i wysadziłam kosaćce na brzeg, do ziemi. Nie są to jakieś drastyczne zmiany, ale ja jestem spokojniejsza
Wysłany: 2009-07-30, 20:01
No helouuu
Coś ja dziś mam humor , to chyba zmęczenie robi swoje i łapię głupawkę
Przy okazji...
Wpadłam na pomysł jak to moje maleństwo troszku jednak powiększyć i nawet małą kaskadę zrobić, ale to niestety w przyszłym roku po uprzednim przekonaniu mężusia, że pomysł jest ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum