Witam serdecznie,
Po wielu nie udanych próbach zacząłem budowę wymarzonego oczka wodnego.
Oczko będzie wykonane z folii 1 mm , wymiary oka 7 m X 3,30 , najgłębsze miejsce to 1,20 m. Pojemność około 14 000 l . Oczko będzie posiadać kilka poziomów głębokości , od 30, 50 ,80 po 1,20.Planuje budowę kaskady.
Oczko będzie filtrowane strumykiem + beczka z wkładami filtrującymi. Co do ryb to jeszcze nie wiem ale na pewno będą karpie koi. Rośliny będę sadził na bieżąco .
Oczko kopałem około 3 dni .
Prace z kładzeniem folii, laniem wody i maskowaniem jednego brzegu trwały około 3 dni.
Dalsze prace planuję na najbliższy weekend .
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 382 Skąd: Poznan-Rokietnica
Wysłany: 2009-07-03, 13:54
AurorA napisał/a:
mateusz1990 napisał/a:
sebastianrost, ma racje jak jeszcze napuścisz ryb to ci ten piasek wygrzebią szczególnie karp koi on uwielbia takie warunki
to strefa błotna - tam nie będzie ryb
moim zdaniem całość wygląda na przemyślaną inwestycję i nie ma się póki co czego czepić
Jeżeli bedzie to strefa błotna to ale to zależy na jakiej głebokości ma tą strefe błotną podaj jakies przybliżone wymiary i jeszcze trzeba pamietac o ulewach które nawiedzaja Polske i zawsze po takej ulewie bedzie miał zbrudzoną wode
Tam gdzie leży piasek nigdy nie będzie wody, to jest półka na której posadzę jakieś rośliny i wykończę kamieniem. Nad tą półką idzie strumyk który będzie filtrem.Ogólnie nie zamierzam wrzucać jakiego kol wiek piasku do oczka, jeśli coś jest to tylko żwir i to nie za wiele.
Właśnie uruchomiłem strumyk ,tylko muszę troszkę roślin zamówić. W wolnym czasie wrzucę fotki.
Dzięki za dobre słowa ,
Dzisiaj strumień już troszeczkę jest zarośnięty roślinami , ma około 8m i jak na razie spełnia swoja rolę .Woda jest dość czysta a nasłonecznienie bardzo duże.
Jutro akcja przesadzani roślin w koszyki po owocach z glina i ziemią. ,teraz rośliny są w koszach zasypane tylko kamyczkami , rosną ale słabo - szczególnie lilie.
Musze jeszcze dokupić roślin ale nie wiem czy teraz jest najlepszy okres na sadzenie.
Acha , co do maskowania foli to robota mojej żonki , odwaliła kupę roboty .
Advertisement ..:: Sponsor ::..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum