Wysłany: 2006-09-01, 10:19 co zrobić z roślinami wodnymi na zimę?
Mam takie pytanie: czy kotewka jest byliną czy jest jednoroczna? Zwijam część roślin na zimę i nie wiem czy opłaca się ją też zabrać. Tutaj na stronie pisze, że jest jednoroczna, ale np. w wikipedii pisze co innego. Sama już nie wiem...
[ Dodano: 2006-09-01, 11:21 ]
Najwyżej zbiorę te orzechy i wychoduję z nich kolejne roślinki
Kotewka jest jednoroczna nie ma szans na przezimowanie. Czy naprawdę roślina Ci zakwitła i masz orzechy? :shock:
Zabierz orzechy i wiosną posadź a będziesz miała nowe kotewki - rosną bardzo szybko.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
nie, nie mam orzechów, , sorki źle się wyraziłam, za rok kupię tę roślinkę po raz kolejny.
ps. ona tak rzadko kwitnie? Kiedy kwitnie? wygląda na to, że będę ją kupować co roku :wink:
Na południu Polski zakwita a nawet wydaje orzechy (głównie na śląsku). Musi mieć sprzyjające warunki - stosunkowo płytki szybko nagrzewający się zbiornik i najlepiej muliste podłoże.
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Tak to orzech trzymaj w chłodzie bo zacznie rosnąć - u mnie jeszcze nigdy nie miałem owoców. Wczesną wiosną w sklepie sprzedawaliśmy orzechy zanim wykiełkowały .
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Mam w koszach zanużonych 5 cm w oczku, irysa i butomus umbelatus i stąt moje pytanie ,
jak je zabezpieczyć na zimę ? ,rośliny rosną od wiosny bez podłoża i mają się dobrze.
jak je zabezpieczyć na zimę ? ,rośliny rosną od wiosny bez podłoża i mają się dobrze.
Nie rób nic - tak jest OK.
killer1558 napisał/a:
to jeszcze powiedz czy on nie zgnije w słoiku z wodą przez zimę i do czego go wsadzić na wiosnę(jaki substrat) i o jakiej porze mniej więcej
Nigdy nie miałem orzechów, więc nie wiem jak z nimi postępować zimą - te do sklepu Szymon kupił w maju - szybko wyrosły. Nie wiem czy przypadkiem nie były sprowadzane z zagranicy. Zalecane podłoże muliste.
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
A co zrobić z przęstką i miniaturową liliąwodnąz oczka o gł. 30 cm? Zwłaszcza chodzi mi o lilie. 1. Wyciągać[wycinać] z kosza? Chyba wyciągnę, bo ledwo się tam mieści. Ale jak ją przezimować?
2.Trzymać ją we wodzie, czy w mokrym torfie lub pod mokrą szmatką?
3. Potrzebuje dużo światła?
kubabuda, Lilię wyciagnij i trzymaj w piwnicy np. w wannie lub w dużym wiadrze pod wodą. Nie potrzebuje zbyt wiele światła.
W związku z powyższym pytanie:
1. Co robić, bo w innych żródłach wyczytałem o zimowaniu lilii w oczku, w niższych niezamarzających partiach wody ?
2. Co zrobić z łodygami liści i kwiatów, które jeszcze leżą na wodzie i "całkiem dobrze się mają" - czy je obciąć, a jeżeli tak, to w jakiej odległości od bulwy ?
Liście obcinaj jak najniżej, najlepiej dopiero jak z żółkną. Ja obrywam je co parę dni energicznym szrpnięciem za liść. W oczkach które nie zamarzają do dna lilie zimują bez żadnych problemów.
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum