Dziś kupiłem w Lidlu za 23 zł - wygląda na bardzo zdrowy i okazały
pstryknę to dam fotę
czy jego też się rozmnaża z parasolek?
Jeśli to faktycznie p.egipski http://commons.wikimedia....Cyperus_papyrus , to rozmnażać można z nasion lub przez podział większej rośliny. Nie słyszałam, nie znalazłam w publikacjach o rozmnażaniu "z parasolek" jak u cibory zmiennej, moje doświadczenia z ukorzenianiem "pomponów" też poległy na polu walki Trzeba uważać, zwłaszcza zimą potrzebuje dużo światła, jeśli ma go za mało może zmarnieć, ale na południowym parapecie może się, z kolei, poparzyć. Jest dużo delikatniejszy i ma większe wymagania niż cibora zmienna, która wypuszcza mi nowe parasolki wprost proporcjonalnie do zainteresowania kota rośliną Nie chce mi się jej zimować (cibory), dlatego na jesień odcinam parę parasolek, wrzucam do akwarium, a na wiosnę wsadzam do ziemi i do oczka razem z doniczką.
_________________ "...kocham moje maleńkie miejsce na ziemi...i Miśkopta )"
Daje kilka fotek każdego szczegółu - wydaje mi się że to cyperus papyrus- na paragonie mam papirus- roślinka mi się podoba i dodali jeszcze ładną doniczkę
...w każdym razie nie jest to cibora zmienna
dla zobrazowania wielkości dorzucam dłoń
bryła jest spora- spróbuje podzielić aby przetestować w różnych warunkach
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
No...faktycznie wygląda na egipskiego...podzielisz go czy przesadzisz do dużej donicy? Jest dosyć "żarłoczny", w okresie wzrostu często nawożę Azofoską Nawet 2x w tygodniu! Poprzedni wyrósł mi na 1,6m wys. mierząc bez doniczki, ale pojechałam na urlop i nieopatrznie zostawiłam "dobytek" pod opieka Mamy O ile kot i pies głośno dopominali się żarcia, o tyle rośliny...wiadomo... Teraz mam malizny z nasionek, kiedy dostanę kabel do telefonu, to wrzucę fotki
_________________ "...kocham moje maleńkie miejsce na ziemi...i Miśkopta )"
No...faktycznie wygląda na egipskiego...podzielisz go czy przesadzisz do dużej donicy? Jest dosyć "żarłoczny", w okresie wzrostu często nawożę Azofoską
jak zdążę to jutro wypłuczę ten torf z korzeni i dam mu porządne podłoże, jak się uda to przy okazji podzielę.
Przez okres letni wyciągnę z niego tyle wysokości ile to możliwe- będę zdawał relację.
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
wydaje mi się że to cyperus papyrus- na paragonie mam papirus
Niby sama łodyga jest taka sama jak u c.p. ale dziwnie dużo liści rośnie od dołu. Gdy moją kupiłem to nie miał czegoś takiego i teraz jak wybijają nowe pędy to też są gołe. Pewnie są to jakieś inne odmiany, a może to tylko wpływ środowiska.
Obstawiam wpływ środowiska w jakim były pędzone. Wczoraj przesadziłem do normalnego podłoża w tym był sam torf i praktycznie 1 korzonek - myślę że u mnie szybko się ukorzeni i zacznie normalnie rosnąć. Wtedy zobaczymy jak będzie wyglądał.
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Niby sama łodyga jest taka sama jak u c.p. ale dziwnie dużo liści rośnie od dołu. Gdy moją kupiłem to nie miał czegoś takiego i teraz jak wybijają nowe pędy to też są gołe. Pewnie są to jakieś inne odmiany,
po przeanalizowaniu skąpych informacji w internecie dochodzę do wniosku ze jest to:
Cyperus haspan
lub ewentualnie Cyperus papyrus ' Nana'
oba rosną dużo niższe od cibory papirusowej, ale są piękne
z opisanego powyżej okazu udało mi się wyciągnąć ponad 10 szt takiej wielkości
Są piękne- łodygi są niezwykle grube (obwód przy gruncie ponad 10 cm) co daje super efekt.
dzisiejsze fotki:
to są duże doniczki litrowe - i sadzonki już się nie mieszczą
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Mój c. papirus rozrósł się w trzy wyraźnie oddzielone kępy. Zamierzam rozsadzić je do osobnych pojemników i tu pytanie: czy rozrywać je czy rozcinać? Nie wiem jeszcze jak wygląda bryła korzeniowa i nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie
Jakbyś miał jedną nadliczbową chętnie wymienię na haspana lub coś innego
Nie widzę przeciwwskazań Problem tylko w tym, że nie wiem jak takie rośliny przygotować do wysyłki. Gdybyś mógł udzielić mi parę rad co do terminu tej operacji i innych ważnych szczegółów na PW lub "otwartym tekstem" (innym też może się to przydać) to chętnie zrobił bym machniom na haspana bo jakoś zagustowałem w papirusach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum