wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
porady praktyczne
Autor Wiadomość
Karol
Nowy

Wysłany: 2006-08-27, 20:11   porady praktyczne

Witam, przymierzam się do budowy strumienia zakończonego kaskadą. Planuję strumień o długości około 35 m, szerokości 1m i głębokości 5-10 centymetrów z licznymi zakolami i stopniami spiętrzającymi. Woda będzie pobierana ze stawu o pojemności około 350 m3 i głębokości do 2 m. Wysokość brzegu nad lustro wody to około 1 m.
Mam kilka problemów, przy rozwiązaniu których liczę na pomoc;
1. Przede wszystkim wydajność pompy – chcę by strumień z kaskadą były zasilane przez 24h, z tego względu interesują mnie pompy o niskim poborze prądu. Pompę chcę umieścić na dnie zbiornika (czy to dobry pomysł ?), powinna móc zaciągać drobne nieczystości. Jaka pompa jest godna polecenia do pracy w ww. warunkach.
2. Filtr – czy konieczne jest, przy tej długości strumienia, stosowanie dodatkowego filtra. Brzegi strumienia będą obsadzone roślinami, dno wysypane żwirem tak, że stworzy się filtr biologiczny.
3. Folia na dno strumienia – w tej materii jestem zupełnie zielony – jakiej grubości folii użyć, jakiej firmy by jej nie wymieniać po paru latach. Tu muszę nadmienić, że na pewno częstymi bywalcami strumienia będą psy ( 40 i 60kg), które nie zawsze szanują czyjąś pracę.
Pozdrawiam.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2006-08-27, 22:44   

Na dobrą folię PCW dostaniesz 15 lat gwarancji a na EPDM nawet ponad 25 lat. Niestety gwarancja nie obejmuje uszkodzeń zrobionych przez psy :( , a możesz byc pewien że szybko CI folię przebiją - pomyśl o siatkobetonie to rozwiązanie bardzo trwałe i niedrogie.

Jak dobrze obsadzisz strumień i zrobisz umiejętnie spiętrzenia to będzie to najlepszym filtrem - inny już nie jest potrzebny i tak nie dorównałby strumieniowi.

Na tak potężny strumień musisz mieć wydajną pompę. Może wystarczy Ci Tetra OFX 11500 - to wydajna i energooszczędna pompa, a na dodatek może przepompowywać zanieczyszczenia o wielkości do 10 mm.
PORADNIK PORTAL SKLEP

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2006-08-28, 00:57   Re: porady praktyczne

Karol napisał/a:
3. Folia na dno strumienia – w tej materii jestem zupełnie zielony – jakiej grubości folii użyć, jakiej firmy by jej nie wymieniać po paru latach. Tu muszę nadmienić, że na pewno częstymi bywalcami strumienia będą psy ( 40 i 60kg), które nie zawsze szanują czyjąś pracę. Pozdrawiam.

Jak zbudować taki strumień opisałem TUTAJ
Folię możesz dać o grubości 0.9 mm lub 1,0 mm i tak ją przykryjesz materiałem złozonym z gliny i żwiru o srednicy ok od 1 do 5 cm, a na tym podłożu możesz poukładać większe kamienie którymi będziesz regulował szerokośc cieku strumienia i tworzył miejsca dla roślin (kieszenie na odpowiedniej głębokości). Glna po kilku godzinach od uruchomienia strumienia stwardnieje na tyle, że żaden pies nie zrobi folii krzywdy. Glinę robisz o konsystencji gęstej papki i po wylaniu jej do łozyska strumienia wysypujesz na nia żwir wbijając go w rzadką jeszcze glinę, chodzi o to, aby żwiru było tyle że po zakończeniu układania podłoża, poszczególne ziarna żwiru będą się stykały ze sobą. Jeśli nie zdążysz wyłozyć całej długości śtrumienia w ciągu jednego dnia, to zrobiony już wcześniej odcinek, przykryj folią budowlaną (po wcześniejszym zroszeniu gliny wodą) do czasu układania następnego odcinka, glina nie może całkowicie wyschnąc bo popęka.
Strumień uruchamiasz jak całośc wyłożonej gliny częściowo przeschnie i przestanie być już plastyczna, lecz jescze jest wilgotna. Pierwsze wpuszczenie wody spowoduje delikatne wypłukanie części gliny, lecz tym się nie przejmuj, to glna która pozostała po robocie na żwirze i po kilku minutach woda będzie już wpływać do oczka czysta.
Tak wykończony strumień nie bedzie powodował efektu wpływania wody pod żwir co objawia się tym, że woda w niektórych miejscach strumienia znika i płynie pod żwierem. Mój strumień tak wykonany, funkcjonuje już od 12 lat bez żadnej konserwacji. Powiem więcej część roślin wylazła z miejsc dla nich przeznaczonych i rośnie sobie w podłozu strumienia (kaczeniec, żabieniec babka wodna, niezapominajki i tojeśc rożesłana) i w efekcie wygląda to naturalnie.

Co do psów, to moje oczko (na foli 0,8 mm) leży w środku osiedla mieszkaniowego, gdzie kapiel psów różnej maści, jest na porzadku dziennym i jak do tej pory nie miałem żadnych problemów z folią.

Karol
Nowy

Wysłany: 2006-08-28, 19:39   

Dziękuję za rady – zdecyduję się chyba na siatkobeton. Może pochłonie to więcej pracy i czasu, ale przynajmniej będę spał spokojnie. Pawle moje psy to demony, jeśli tylko poczują jakiś „obcy” element w ziemi potrafią wykopać jamę o głębokości metra. Pozostaje jeszcze kwestia izolacji. Czy przy zastosowaniu siatkobetonu nie jest potrzebna jakaś izolacja, jeśli tak, to czy można zastosować hydroizolację w płynie, np. do izolacji basenów kąpielowych, czy nie zaszkodzi to faunie i florze w stawie. Na pewno zastosuje też pomysł Pawła z żwirem i gliną, bardzo dobry pomysł ze względu na „przerastanie” roślin, to na pewno doda strumykowi urody. Fajnie, że nie muszę dodawać filtrów, myślę jednak by wodę ze stawu w pierwszej fazie przepuszczać przez jakiś pojemnik przelewowy z zanurzonym workiem torfu, tzn. woda pompowana jest do zbiornika – pojemnika gdzie zanurzony jest torf, następnie przelewa się do koryta strumyka – zakwaszenie, a następnie dotlenienie, no i ten szum wody – co o tym myślicie.
Dziękuje za wskazanie pompy na pewno skorzystam.
Pozdrawiam Karol

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu