Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2009-04-30, 20:29
marian napisał/a:
Wystarczy dobrać odpowiednią dyszę i po kłopocie.Niestety przydałby się tokarz.
to nie takie proste, sama dysza nie wystarczy -musi też być odpowiednia pompa.Gdzieś czytałem na temat tzw."żywej wody" -- kompletne urzadzenie jest dość drogie
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Kiedyś widziałem w TV jak to robią. Chodzi o "spolaryzowanie" wody. Polega to na tym, że wylot (niech będzie dysza) to dziesiątki małych, równolegle ułożonych rurek. Woda wylatując z nich łączy się w taki zwarty strumień. Coś jak laser. Dleczego tak się dzieje? Pojęcia nie mam.
Kiedyś widziałem w TV jak to robią. Chodzi o "spolaryzowanie" wody. Polega to na tym, że wylot (niech będzie dysza) to dziesiątki małych, równolegle ułożonych rurek. Woda wylatując z nich łączy się w taki zwarty strumień. Coś jak laser. Dleczego tak się dzieje? Pojęcia nie mam.
Ja też to pierwszy raz widziałem w telewizji. Pokazywali to nie dawno na Discovery, od tamtej pory mam chęć coś takiego wykonać. Zastanawiam się właśnie czy zrobione walca z paroma otworkami i zamknięcie tego w jakiejś obudowie z otworkiem dałoby pożądany efekt?
Nie sądzę by budowa takiego urządzenia była prosta, cena takiego jednego zestawu firmy Oase kosztuje 9799 zł. Nazywa się to Jumping Jet Rainbow Star Set.
Zestaw zawiera agregat Jumping Jet i jednostkę sterującą , aby uruchomić urządzenie konieczna jest też odpowiednia pompa. Jedna jednostka sterująca jest w stanie obsłużyć dwa agregaty (można dokupić dodatkowy agregat za jedyne 8799 zł) Jumping Jet Rainbow Star Add-on Set
ale miło popatrzeć
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-07-09, 21:42
Coś pięknego !!!!!
troszke kosztuje tylko....
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
W tym roku Oase wprowadziło na rynek młodszego brata Jumping Jet o znacząco niższej cenie i na dodatek komplet zawiera dwa agregaty i pompę w komplecie.
Podstawowe różnice to:
grubość strumienia który tu spada z 12 mmm do 8 mm
max odległość strumienia spada to z 4 do 1,8 metra
max wysokość strumienia spada tu z 2 do 0,9 metra
cena zestawu Water Jet Lightning to jedyne 3430 zł - cieszy się ponoć bardzo dużym wzięciem
na filmiku są też pokazane inne tegoroczne nowości jak water quintet i water trio
[ Dodano: 2009-09-06, 23:44 ]
Kamil 1 napisał/a:
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z szanownych kolegów wie jak wykonać idealny strumień wody taki jak na zdjęciu?
obejrzyjcie do końca - nawet fajne
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Chodzi tutaj o "powietrze"
Na poczatku Zac pokazuje doswiadczenie na duzym kontenerze pozniej na malym.
Nazywa je "Air chamber tank"
W skrocie jest to cos co umieszczasz pomiedzy pompa a Jetem (tym co wyrzuca strumien wody)
Mowi ze jak zatrzymal pompe na duzym kontenerze i wlaczyl ponownie to zajelo 4 minuty zeby spowrotem strumien sie pojawil tak duzo powietrza jest w tym kontenerze. Maly jest poprostu miniatura duzego i tez Zac ogolnie zadowolony:)..Pompa pompuje wode w dolna czesc Air chamber nazywa go tez filtrem i woda wylatuje z niego w polowie jego wielkosci do Jeta..8 INCH ( 1 inch = 2.54 cm) od gory urzadzonka jest POWIETRZE i o to Zacowi chodzi:)..Ciekawe ktos wyjasni z tym powietrzem?
Odniosłem wrażenie, że pokazywał jak na strumień wpływają wahania w ciśnieniu wody podawanej przez pompę a ten zbiornik miałby "amortyzować" (tłumić) te wahnięcia.Taka zasada jak w zbiorniku wyrównawczym w instalacji c.o.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum