Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2009-04-13, 18:25
mój 2 letni wywłócznik ma swoje pędy na 1/3 oczka, chciałbym go przyciąć bo zabiera za dużo miejsca...
do jakiego stopnia należy lub można go ciąć ? (pędy są żywe i zaczynają już wypuszczać )
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2009-04-17, 19:36
dzięki, tak zrobię, te stare pędy wcale ładnie nie wyglądają...
_________________ Pozdrawiam, Arek...
stay in green...
koczisss [Usunięty]
Wysłany: 2009-04-18, 19:14
Dzisiaj jedną sadzonkę która zimowała w domu próbnie posadziłem w oczku na około 50 cm głębokości.
Nie wiem czy nie za wcześnie, woda ma 15 stopni, no i czy słonko go nie zabije, bo jakby patrzeć pół roku rósł na północnym parapecie. Niby woda to jakaś warstwa izolacyjna, ale może nie wystarczyć.
Krzywda się nie stanie jak padnie, mam jeszcze kilka sztuk, no i chyba w oczku przezimowały. Co prawda nie ma oznak wzrostu, ale nadłamałem kawałek łodygi, część była czarna, ale dalej wyglądała na zdrową, z wierzchu brązowa, a w środku zielonkawa z białym.
... moje choć zimę w pomieszceniu spędziły bardzo zdrowo, niedawno wszystkie padły w przeciągu dwu dni - przyczyny nie ustaliłem - nie zdążyłem ich wynieść na zewnątrz
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
moje choć zimę w pomieszceniu spędziły bardzo zdrowo, niedawno wszystkie padły w przeciągu dwu dni - przyczyny nie ustaliłem - nie zdążyłem ich wynieść na zewnątrz
Identyczna sytuacja wystąpiła u mnie
_________________ Pozdrawiam Sebastian
Wysłany: 2009-04-19, 08:04
AurorA napisał/a:
w oczku już powinno być ok
... moje choć zimę w pomieszceniu spędziły bardzo zdrowo, niedawno wszystkie padły w przeciągu dwu dni - przyczyny nie ustaliłem - nie zdążyłem ich wynieść na zewnątrz
Tak, w oczku będzie dobrze.
Mieliśmy podobną sytuację niecałe dwa tygodnie temu z tym, że z hiacyntami.
Na zewnątrz przez kilka dni było bardzo ciepło i słonko solidnie operowało.
Stojące na parapecie roślinki dosłownie z dnia na dzień strasznie przymarniały.
Szybciutko poszły do oczka i dzięki temu trzymają się dobrze (niestety oprócz jednego, na którego widać było za późno)...
Na hiacynta zdecydowanie zbyt wcześnie, są jeszcze przymrozki a poza tym przy tak niskich temperaturach łapie choroby grzybowe. Ale wywłócznik pod wodą sobie da radę.
Mój zmarniał bo się zbyt ociągałem z wyniesieniem na zewnątrz.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Ruszył już u Was wywłócznik brazylijski w oczkach U mnie jeszcze a nie wygląda na przemarznięty bo poza końcówkami które są czarne reszta wygląda zdrowiutko
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomógł: 55 razy Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1403 Skąd: Radom
Wysłany: 2009-11-30, 20:21
Jako pierwszoroczny oczkomaniak po raz pierwszy zimuję wywłócznika w domu metodą w plastikowej butli na parapecie i mam pytanie. Rośnie jak szalony, gdy go zatapiałem był na równi z brzegiem butli, obecnie po ok miesiącu jest dwa razy większy. Czy nie zaszkodzi mu przycinanie co jakiś czas w celu skrócenia? Bo mi całe okno zarośnie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum