Pomógł: 18 razy Dołączył: 31 Sty 2009 Posty: 253 Skąd: nad Poznaniem
Wysłany: 2009-02-03, 00:15 KACPER z nad POZNANIA
Witam nazywam się Kacper, moje oczko powstało niedawno dokładnie w listopadzie 2008.
Powstało bardzo spontanicznie, może i dobrze (miałem całą zimę na przemyślenia) teraz od wiosny zaczynam poprawki. Jak widać na fotkach mam strome boki w planach jest już strefa bagienna dlatego zakupiłem więcej folii o okolu 2m czekam tylko na ocieplenie w planach też filtr ale to już lada dzień zaczynam prace czekam tylko na pojemnik. proszę o oceny i sugestie
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2009-02-03, 09:48
Witamy na forum jak widać teren do zagospodarowania jest dość znaczny , nie tylko oczko ale i ocean mozesz tam zrobić
Mając tyle terenu zastanów się czy nie lepiej zrobić filtra glebowo-korzeniowego z kawałkiem strumyka , jest to filtr o wiele sprawniejszy od mechanicznego i dużo lepiej wygląda tym bardziej że Twoja działka jest "dziewicza" bez jakiego kolwiek krzaczka za którym można schować filtr-beczkę
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 31 Sty 2009 Posty: 253 Skąd: nad Poznaniem
Wysłany: 2009-02-03, 09:54
filierek jest już w planach i będzie to filtr ciśnieniowy, wkopany w ziemie, nie mówcie o tym nikomu ale planuje 2 oczko ale to już w przyszłym roku wiec strumyk powstanie na pewno poza tym taką wizje ma moja mama wiec problemu nie będzie
_________________ Wiosna...
woda kryształ, teraz czas na osady denne
Wysłany: 2009-02-03, 10:01
w takim razie tym bardziej szkoda kasy na tego typu zabawki-tym bardziej że wielu z forumowiczow nie ma szczególnego zaufania do filtrów ciśnieniowych.Mając tyle wolnego terenu nawet bym się nie zastanawiał tylko poszedl w kierunku natury-czyli gleba i korzeń (ale oczywiście to moja opinia )
problemem jest spadek terenu a mianowicie jego brak
Nawet przy zerowym spadku jeśli z jednego oczka woda będzie pompowana do drugiego to siłą rzeczy musi wrócić do pierwszego przez strumyk. Praw fizyki nie zmienisz...
Wysłany: 2009-02-03, 10:44
fotos88 napisał/a:
problemem jest spadek terenu a mianowicie jego brak
to nie jest problem -- kopiąc strumyk i bajorko (filtr gleb-korzeń.) zostaje ziemia z której można uformować odpowiedni spadek, po za tym pozostała ziemia z wykopanego oczka
to nie będzie wodospad tylko leniwie przepływająca woda strumieniem do filtra a następnie do oczka--właśnie chodzi o to by ta woda płynęła wolno więc ten spadek terenu musi być minimalny
Ja mam filtr zewnętrzny z lampą UF,ale on nie zdaje takiego egzaminu
jak filtr korz-gleb. i mam już opracowany strumyk z roślinami
do którego będzie wpływała woda z filtra przez strumyk do oczka.
Koledzy na forum bardzo dobrze ci radzą, bo to są fachowcy
w tych sprawach.
Wysłany: 2009-02-03, 23:00
fotos88 napisał/a:
chyba mnie przekonaliście do tego strumyka
wiec filtra nie warto mi robić ?
lepiej wykonać sam strumyk ?
czy może jedno i drugie ?
głębokość oczka to średnio 60cm najgłębiej 145cm
Jestem zwolennikiem filtracji po przez filtr gleb-korz. i uważam go za najlepszy tylko pamiętaj że strefa filtracyjna powinna wynosić minimum 10% powierzchni oczka. U mnie oczko powierzchnia lustra wody to około 18m2 i czyści to strumień ok 6m i bajorko 2m2.Woda z oczka jest pompowana do początku strumienia , strumieniem plynie do bajorka a z bajorka przelewa się do oczka.Jesli zrobisz coś w tym stylu to dodatkowy filtr nie będzie Tobie potrzebny
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum