Wysłany: 2008-12-07, 12:07 Strumień z siatkobetonu Radka w budowie
Witam. Kilka tygodni temu zacząłem budowę oczka, opisuję ją w galerii oczek, wraz ze zbiornikiem postanowiłem zrobić strumień jako filtr naturalny. Strumyk i oko mają być z siatkobetonu.
Parametry oka:
objętość 40-50m3
głębokość max. 1,50m
pow. 80m2 z czego strefa płytka i bagienna zajmuje ok. 50m2
Parametry strumyka:
źródełko - średnica 1,5m, głębokość 40-50cm
strumyk - długość 15m, szerokość 1 - 1,2m
Strumyk zamierzam podzielić na 5 komór, każda o innej głębokości i obsadzona inną roślinnością. Różnice poziomów między komorami 5-10cm. Rys. poglądowy
Kilka zdjęć z budowy
Widok ze źródła
Ujście do oka
Cały strumyk
Strumyk będę kończył wiosną, nie chciałbym popełnić błędów, więc proszę o rady co do obsady, pompy itp. jestem na takim etapie, że wszystko mogę jeszcze poprawić. Z góry dziękuję za Wasze sugestie
Sam plan wygląda w porządku ale rozsądniej dobierz rośliny. O liliach wodnych w strumieniu lepiej zapomnij a pozostałe dobierz z większą rozwagą zwracając uwagę na osiągane rozmiary. Obecnie rośliny osiągające 1-2 metry są przeplatane mniejszymi - będzie to wyglądać kiepsko i jedne będą zasłaniać drugie.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
AurorA, Cześć. Z lili zrezygnuję, ale zostawię jedną komorę głębszą(1m) na rośliny podwodne(podobno doskonale filtrują).Chciałbym aby w żródelku były jak największe rośliny, a schodząc w dół coraz mniejsze. Podłoże w komorach będzie z gliny przysypanej grubym żwirem i kamieniami.
AurorA, Cześć. Z lili zrezygnuję, ale zostawię jedną komorę głębszą(1m) na rośliny podwodne(podobno doskonale filtrują).Chciałbym aby w żródelku były jak największe rośliny, a schodząc w dół coraz mniejsze. Podłoże w komorach będzie z gliny przysypanej grubym żwirem i kamieniami.
radziłbym odpuścić sobie tak głęboki strumień i rośliny podwodne całe Ci się zasyfią od przepływającej wody- najlepiej czyszczą swobodnie pływające, ale mogą spłynąć do oczka
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Co sądzicie o tym by w jednej z komór strumienia (zaraz za pompą,kaskadą) ułożyć (np. na cegłach) sztywny ruszt -siatkę przysypaną cienką warstwą kamieni ? Czy w tej dolnej części gromadziły by się zanieczyszczenia ? Jeśli tak, to można by je łatwo i szybko usuwać.
Co sądzicie o tym by w jednej z komór strumienia (zaraz za pompą,kaskadą) ułożyć (np. na cegłach) sztywny ruszt -siatkę przysypaną cienką warstwą kamieni ? Czy w tej dolnej części gromadziły by się zanieczyszczenia ? Jeśli tak, to można by je łatwo i szybko usuwać.
Ciekawy patent- myślę że cześć zanieczyszczeń by się tam osadzała szczególnie jakby wodę wprowadzić tak by robiła wir.
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Dzięki za rady.Jak myślicie jaka pompa będzie nadawała się do takiego strumyka, różnica poziomów między lustrem wody oczka i żródła wynosi 1-1,2m, czyli będzie musiała podnieść wodę na min. 2m. Czy nadają się do tego zanurzale pompy do brudnej wody.
Czy nadają się do tego zanurzalne pompy do brudnej wody.
absolutnie nie, musisz się zaopatrzyć w specjalną pompę do oczek wodnych, ja bym celował w wydajność około 10 tys l/h
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2008-12-08, 15:17
barba50 napisał/a:
można kilka rozwiązań zastosować, u mnie woda wylewa się jakby z komina, potem musi ten komin opłynąć by popłynąć dalej. Już wymuszenie takiego opłynięcia, powoduje, że w tej komorze, w której jest ten komin (tam gąbka do filtracji) zbiera się bardzo dużo dziadostwa. Można stosować wiele patentów.
Pozdrowienia, Bajbas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum