Witam serdecznie wszystkich i chciałbym przedstawić nasze oczko wodne.
Początki naszego oczka to jesień 2007, wtedy rozpocżęły się prace ziemne.Z nadmiarem ziemi nie było problemu ponieważ oczko jest usytuowane na terenie pochyłym i nadmiar ziemi został wykorzystany do wypoziomowania brzegów .Oczko na wymiary ok. 5x4 m ,pojemność myślę że ok. 5 m3 i wykonane jest z folii.
Próba szczelności oczka i próba pompy i pierwsze rośliny.
Strumień i fontanna jest zasilana pompą Kaskada 7500 (różnica poziomów między usytuowaniem pompy a filtrem to ok. 2,8 m). Pompa jest załanczana sterownikiem który jest w altanie.
,
.
Maskowanie folii
,
.
Na wiosnę dokończyłem budowę strumienia .
Pod widocznym na zdjęciu wiatrakiem znajduję się filtr Maxi 2
Pierwsze rybki wpuściłem do oczka w listopadzie 2007 były to 4 karasie które kolega miał w bardzo małym oczku i nie miały by szans na przezimowanie. W obecnej chwili mamy 14 rybek (karpie i karasie).
Widok z balkonu na oczko (trochę słaba ostrość zdjęcia)
.
Rośliny zostały w części pozyskane z naturalnego środowiska oraz zakupione w Hydroflorze. Jest to pierwszy szezon i myślę że na następny rok rośliny się troszkę rozrosną .
Będę bardzo wdzięczny za cenne uwagi które będę mógł wykorzystać . Serdecznie pozdrawiam i myślę że za kilka dni dorzucę parę fotek jesiennego oczka.
Jak dobrze popatrzeć to roślinek nawet różnych trochę jest tylko muszą się rozrosnąć myślę że w przyszłym roku będzie Oczko bardzo ładne tylko jak dla mnie trochę za dużo plastikowych gadżetów , ale to Twoje oczko i Twoje klimaty ważne żeby ci się podobało
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Też nie jestem zwolennikiem brzozowych wędkarzy, wiatraków i plastikowych kaczek, ale oczko wygląda ładnie a strumień bardzo ładnie. Wszystko przemyślnie rozplanowane i dobrze dobrane rośliny w oczku i otoczeniu. Jeszcze jedna uwaga, wydaje mi się że rośliny są w tradycyjnych doniczkach produkcyjnych - utrudnia to im życie - słabiej rosną i częściej trzeba je przesadzać. Daj im więcej przestrzeni - niektóre nie muszą mieć doniczek wystarczy je poutykać miedzy kamieniami - będzie ładniej i naturalniej a roślinki się odwdzięczą.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2008-10-06, 14:37
Bardzo ładne oczko ale także jestem zwolennikiem sadzenia roślin bez doniczek , więc jak doradził Arek poupychaj rosliny między kamienie a wtedy o wiele lepiej będą się rozrastały.Chłopki z wędką , plastikowe kaczuszki itp. to tez nie moje klimaty ale to oczywiście rzecz gustu.Masz świetny strumień więc po co ta fontanna , tym bardziej że rośliny wodne nie przepadaja za pryskaniem wodą.
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 804 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-10-06, 15:25
fajnie, jezeli na sile mam sie do czegos przyczepiac to do tego monstrualnego mostku nad strumieniem. na moje o duzo za duzy z drugiej strony lepiej, ze jest nad strumieniem niz mialby leciec w poprzek oczka. dobrze ukryte brzegi
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 132 Skąd: Wodzisław Sl.
Wysłany: 2008-10-06, 18:41
Fakt, jeśli jest taki fajny i długi strumyk to zawsze lepiej mostek będzie się prezentował nad nim niż nad oczkiem.
Mostek wcale nie jest monstrualny tylko moim zdaniem altanka ciut za mała.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum