Wysłany: 2008-09-12, 16:13 zdechło mi 30szt. karpia koi pomocy
witam wszystkich kupiłem niejakie miesiąc temu 30szt. karpia koi wielkość 15cm i w ciągu tygodnia mi wszystkie padły w oczku mam bieżącą wodę z potoka cały czas jet obiek wody mogło to być przyczyną??? w oczku mam kilka karasi, liny,orfy a wymiary mojego oczka to tak 15m dł. 7szer. 160cm głem.
Współczuje prawdopodobnie były już chore a stres za zmianą warunków spowodował ich osłabienie i dlatego padły Najlepiej jakbyś wrzucił fotki padłych karpi i opisał objawy to Hubertowi będzie łatwiej postawić diagnozę
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-15, 08:24
Moim zdaniem, z wodą jest O.K, skoro inne rybom nic się nie stało.
Myślę, że stres spowodowany nie wyrównaniem temperatury w pojemniku, w którym przewoziłeś ryby przed wpuszczeniem do oczka, a temperaturą wody w oczku w momencie wpuszczenia, mógł być jedną z przyczyn. Woda w potoku jest bardzo zimna i wpuszczenie ryb na zasadzie "chlup" i do oczka", tak się mogło skończyć.
Poza tym, źródło skąd brałeś ryby, nie jest pewne, i sprawdzone, może ryby były słabe lub zainfekowane.
dzisiaj zakupiłem 7 jesiotrów i 3 tarlaki karpia koi z akademii w gołyszu wyrównałem temperaturę jaka była w worku z rybami a jaka w oczku i zobaczymy ja będzie czy przeżyją czas pokaże
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 804 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-09-17, 12:02
rzeczywiscie sliczny. trzymam kciuki zeby sie udalo.
nie jest troche za pozno na kupno? moje koi zeszly juz nisko i nie zeruja. Nie wiem jak Ty, ale ja juz nie karmie rybek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum