Witam wszystkich ponad rok obserwuje życie na tym forum czytałem i czytałem no i oczywiście wyciągałem wnioski. Pierwsze oczko miałem ponad 6 lat temu ale nic o nim wtedy nie wiedziałem, wykopałem za małe, za płytkie, no i oczywiście nie w poziomie
W sierpniu 2007 postanowiłem w drugim końcu działki wybudować nowe. Kopałem powoli sam, na drodze trafiając na cegły gruz i co tylko można sobie wyobrazić. Ostatecznie wykop miał wymiary 8 x 4 metry i około 1,9 metra głębokości.
Z braku funduszy kupiłem trochę tańszą niebieską folię do basenów, wyłorzyłem ją zwykłą budowlanką żeby nie było widac tego parszywego koloru zalałem wodą po dłuższym czasie przetransportowałem ryby z dawnej "kałuży" i tak zastała mnie zima.
Na wiosnę zabrałem się do roboty zwiozłem piasek który wypełnił półki brzgowe udeptałem poczekałem aż uleży potem przyszedł czas na żwir, chciałem bowiem sadzić do strefy brzegowej bezpośrednio w grunt nie bawiąc się w te doniczki, których miałem juz dość.
Następnie zamowiłem u AURORY sporo ciekawych roślin dorzuciłem też swoje stare, na razie jeszcze nie widać może ich dokładnie na zdjęciach bo są małe ale uwierzcie one tam są i mają się dobrze Przetransportowałem też swoje dawne lilie obecnie mam ALBĘ, AURORĘ I MAYLĘ. Brzegi na suchym terenie pragnę obsadzić bylinami. Sądzę że efekt będzie widoczny gdzieś tak za 2 lata trochę długo.
Parę rzeczy jeszcze muszę dopracować zamaskować foliei inne sprawy. Na zdjęciach widać pas niezakrytej folii, jest to celowe ponieważ latem bede pracował nad strumieniem obsadzonym sporą liczbą tataraku manny mielec i situ. Nie bede korzystał z filtru, mam nadzieję że rośliny wystarczą
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 585 Skąd: Ruda Śl.
Wysłany: 2008-07-01, 09:05
Dobry pomysł z żwirem maskującym linię brzegową.Sam miałem (mam)zamiar na części nabrzeża tak zrobić...tylko bym musiał ze dwa wory żwiru w bagażniku przywieźć a jak pomyslę,że taki wór trzeba wtargać do auta ,to mi sie jakoś tak...słabo robi
Jedno jednak zastrzeżenie...dla mnie tak jakoś za schludnie jeśli spojrzeć na całość,jednak kilka kamieni ,oczywiście nieregularnie ułożonych na żwirze,juz na płaskim,urozmaiciło by wybrzeże oczka...coś w stylu szkockiego oczka Bartka.
tak jakoś za schludnie jeśli spojrzeć na całość,jednak kilka kamieni ,oczywiście nieregularnie ułożonych na żwirze,juz na płaskim,urozmaiciło by wybrzeże oczka...
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2008-07-04, 16:20
Witam serdecznie
piękne oczko, w stylu niemieckim lub francuskim
hepik napisał/a:
...dla mnie tak jakoś za schludnie jeśli spojrzeć na całość...
Wg mnie dokładnie o to chodzi.
Wybacz szczerość oko wygląda trochę jak stadion
Chyba Cię inspirowały ostatnie ME
Trzeba by troszkę nieładu w formie paru rzuconych większych kamieni, paru krzaczków, większej ilosci roślinności.
Wielkie za włorzoną pracę, efekty zdecydowanie widoczne.
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum