Zgadza się pałki najlepiej rosną w pisku z gliną i tu gliny można dać nawet ponad 60 %.
castleman napisał/a:
No dobrze, a jak luzem wytrzymuje wiatry, muszą ją wyginać i kłaść?
Pałki luzem lub w małych pojemnikach faktycznie wiatr strasznie kładzie, ale jak juz sie ukorzenia między kamieniami to jest ok. U mnie rosną w takim boxie wypełnionym glina więc trudno mi powiedzieć czy to luz czy pojemnik.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2008-06-12, 09:18
Prócz wysokiej (nie kwitła jeszcze) mam taką pałeczkę
Jest niska, max wysokości to około 50cm
Nabyłem ją w ubiegłym roku na jesieni i przezimowała
i kwitnie :
Pytanko, jaki to gatunek
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Melek pałka smukła zwana tez delikatną (typha gracilis) i pałka wysmukła (typha laxmanni) to zupełnie inne rośliny które maja 3 razy większą wysokość niz pałka drobna nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Melek napisał/a:
przekrój łodygi jest okrągły.
a inne gatunki mają kwadratowy?
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Chodzi mi o to ,że pałkę ,którą przedstawił castleman to ona ma przekrój okrągły w całej łodydze - można ta pałkę porównywać do jakieś cieniutkiej rurki. Jutro wrzucę zdjęcie swojej pałki smukłej i castleman wtedy stwierdzi czy ma taką samą.
Witam
Mam pytanie. Co może być przyczyną usychania liści. Zaczynają usychać na końcu, lecz powoli przesuwa się to coraz dalej. Występuje to zarówno u pałki jak i u kosaćca.
Masz za czysta wodę :D:D
U mnie w mojej zupie rosną na potęgę, moczarka się oswoiła z jednej roślinki mięty mam już 5roślinek, pałki - każda z zielonym nowym kłączem, knieć błotna rośnie na wszystkie strony całe stadko wywłóczników, dwie żaby. lux
Faktycznie coś nie tak z tymi pałkami, czy rośliny są cały czas w wodzie? - takie objawy daje przesuszenie. Napisz w jakim rosną podłożu i na jakiej głębokości oraz w jakich pojemnikach.
---------------------
PORADNIKPORTALSKLEP
Pałka jak i kosaciec rośnie cały czas w wodzie, około 10 cm zanurzenia. Rosną w trzech pojemnikach po owocach, tych takich małych. Podłoże to żwir, wszystko sadzone w jesieni ubiegłego roku. Kosaćce ładnie kwitły, a teraz mają takie żółte liście. Wczoraj przełożyłem pompę koło samych nich żeby mieszała wodę, może rzeczywiście mają za mało substancji odżywczych, ale jest 40 ryb więc chyba produkują nawozy. Ale moczarka i rogatek rośnie super.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum