Witam wszystkich chcialbym przedstwic wam moje oczko.
Pomysl na oczko powstal w 2005 roku gdy wprowadzialem sie do mojego domu i zastalem takie cos
Wtedy nie wiedzialem o istnieniu tego forum wiec zrobilem swoje pierwsze oczko bez zadnej wiedzy na ten temat. Bez roslinek bez rybek tylko ze mialo cieszyc oko
Ale tego samego lata postanowilem ze chce miec oczko takie z prawdziwego zdarzenia. Z roslinami z rybami i sporo wieksze. Wiec przystapilem do dzialania. Rozebralem stare oczko i przystapilem do kopania byl to wrzesien 2007 roku. Przy glebokosci ok 50 cm napotkalem utrudnia glazy stopy betonowe i spora ilosc kamienia. To ostudzilo moj zapal i postanowilem dokonczyc to na wiosne.
Kolejny etap pracy przypadl na marzec nie obylo sie bez kilofa i mlota o wadze ponad 20 kg i oto takim sposobem po tygodniu kopania powstal wykop pod moje oczko. Wywiozlem ponad 3 tony kamienia i gruzu
Oczko ma dlugosc 6m i w najszerszym miejscu 3 m glebokosc ok 1m.
Kolejnym etapem bylo wylozenia dna i scian wata sztuczna do ocieplania mieszkan o grubosci 120 mm oraz starej wykladziny.
Folia zakupilem w internecie o grubosci 0.6mm i wylozylem swoje oczko.
Oczko dzisiaj ma juz ponad 3 tygodnie od zalania woda. Po 2 tygodniach zasadzialem pierwsze roslinki o ktorych napisze pozniej oraz w przyszlym tygodniu dokonam zakupu pierwszych rybek.
W oczku dziala filtr cisnieniowy o pojemnosci 12000 wraz lampa UV 9w l i pompa o wydajnosci 3200 l
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 84 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-05-15, 17:48
Fajnie wygląda duża zmiana na lepsze i lepszy kolor folii niż poprzednio.
musiałeś mieć duże samozaparcie jeśli wywiozłeś 3 tony tego gruzu.
Rybki masz jakieś?
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 585 Skąd: Ruda Śl.
Wysłany: 2008-05-15, 19:46
Będę nudny ale powtórzę-brzeg pod kątem prostym powoduje ,że zawsze będzie widoczna folia,w Twoim wypadku teren równiutki i masz pewien zapas folii,więc śmiało można podkopać i go wypłaszczyć.W nakładzie pracy to już pestka w porównaniu z tymi 3 t gruzu.Okrągłe głazy ewentualnie (żeby sie nie zmarnowały)na najpłytszą półkę(nie będą tak sterczeć różancowo ) a na brzeg cóś płaskiego np piaskowiec.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2006 Posty: 94 Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2008-05-15, 19:59
Witam nowego
Ty jesteś od chwalenia się a my od krytykowania. Pamiętaj że zawsze dobra krytyka nie jest zła . Słuchaj .... kolega hepik ma 100% racji. Wypuść troszkę wody, zdejmij te kamienie i podkop brzegi oczka tak żeby nie były pod kontem prostym a później połóż je tam z powrotem. Pomyśl - czy nie lepiej będą wyglądały te kamienie jak będą do połowy zanurzone w wodzie??
Poza tym już więcej się nie czepiam. Teraz czeka cię to co najfajniejsze czyli sadzenie roślin (a może i zdobywanie ich na pobliskich bagnach, mokradłach jeziorkach itp.), obserwowanie ich jak rosną, cieszenie się z karmienia rybek i wiele innych rzeczy. Kształt oczka fajny, może troszkę za płytko 100cm jak na zimę, ale powinno być ok.
Powodzenia przy dalszych pracach i czekamy na następne fotki.
PS. ups.... gafa ..... Nie popatrzyłem że kolega ze Szkocji ..... no to te 100cm głębokości wystarczy
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 11 Sie 2006 Posty: 736 Skąd: śląskie
Wysłany: 2008-05-15, 21:25
Masz oczko w kształcie podobne do mojego, tylko większe.Ja tez popieram propozycj ę hepika. Ja mam wokół oczka jeszcze jedną półkę taką płytką ok. 20 cm i na niej są pierwsze kamienie, właśnie zalane wodą częściowo, a między nimi mogą być jakieś roślinki. Drugi "szereg" kamieni , mogą też być między nimi np jakieś konarki drzew dla urozmaicenia-jest trochę wyżej i poprzez to że zachodzą na te pierwsze lekko folia jest zamaskowana.Ten drugi rząd kamieni wybieraj jak najbardziej płaskie, jeśli oczywiście masz taką możliwość.
Wysłany: 2008-05-15, 22:01
W tym starszym oku,stylizowanym na fontannę ,te okrąglaki pasują do całosci.
A do oka stylizowanego na staw -nie.
Takie jest moje zdanie i go nie zmienię,jak mawia moja znajoma
Z tymi poprawkami moze byc teraz problem gdyz brzeg wogol oczka wylozylem agrowloknina i przysypalem drobnymi kamieniami plus rosliny (krzewy, byliny) wiec pozostaje mi wymyslec cos innego.
Myslalem zeby pionowe sciany oczka ( nie sa pionowe sa pod pewnym kątem) przyslonic plaskimi kamieniami. Bede probowal i mysle ze uda mi sie zamaskowac folie.
Wielu osobom pewnie sie to nie spodoba bo wola oczka bardziej naturalne zblizone do natury.A ja chce poloczyc 2 style naturalny i modernistyczny. Lubie jak cos ladnie wyglada i dlatego w oczku znalazlo sie ponad 20 lamp zeby uzyskac jak ja to mowie pewien bajer w nocy.
Dzisiaj porobie zdjecia i wrzuce nowe do waszej oceny .
Dzisiaj moje dziewczyna czytala to co napisalem i stwierdziala ze nie potrafie pisac po polsku ze zmieniam szyk zdan z polskiego na angielski. Mam nadzieje ze nie przeszkadza wam to i postaram sie tego nie robic.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez iwosek 2008-05-16, 12:48, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-05-16, 07:55
Z polskim wcale nie najgorzej.Tutejsi mają też sporo kłopotów
Może tylko trochę przecinków w zdania powstawiać ,o ile takowy klawisz posiadasz na swojej klawiaturze
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2008-05-16, 17:03
Bardzo ładnie to wygląda a może zamiast kaskady puścił byś wodę po tych płaskich kamieniach. Na końcu węża z pompy zamontować trójnik , z trójnika trzy elastyczne węże i wcisnąć je między najwyższą warstwę kamieni tak aby woda spływała po nich do oczka
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
7 Karpi koi rozne odmiany ,2 zlote orfy, i 5 karasi, wszystkie bardzo male za wyjatkiem karpia koi butterfly ok 12 cm oraz koi ghost 10 cm reszta to maluch w wielkosci 5-8 cm.
Powiem tak - pierwzze oczko mi sie super podobalo - takie fajne sterylne - jeszcze ta niebieska folia - naprawde miodzio i mowie tu bez zadnychj podtekstow ostatnio podobaja mi sie takie sterylne oka - ale moje dalej zostanie pseudo naturalne
Drugie oko - widac ogrom pracy naprawde fajne
_________________ pozdrawiam Mateusz Malum nullum est sine aliquo bono
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum