Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2006 Posty: 94 Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2008-05-08, 14:21
1. Tak pod rusztem. Wiesz ..... te plastikowe beczki są raczej śliskie i lepiej coś tam wsadzić żeby osad miał się na czym zatrzymać. Na pewno to nie będzie miało negatywnego wpływu na pracę filtra a może tylko pomóc w tym żeby osad nie dostawał się z powrotem do oczka.
2. U mnie nie nic się nie przypychało - to tylko kolanko. Popatrz na przykładowy filtr który sam podałeś niżej. Poza tym woda przez filtr i tak będzie płynęła bardzo leniwie więc się tam raczej nic nie przytka (a nawet nie będzie miały czym bo cały ewentualny syfek zatrzyma się w złożu filtracyjnym)
Pozdrawiam
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2006 Posty: 94 Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2008-05-08, 16:17
Właśnie tak jak to narysowałeś.
Ja obecnie przerzuciłem się tylko na filtr "naturalny" czyli roślinki. Po prostu mam 2 oczka. Jedno właściwe a drugie małe, płytkie, wysypane żwirem i obsadzone max roślinami. Obydwa oczka są połączone czymś "ala kaskada". Pompa z oczka właściwego pompuje wodę do "oczka oczyszczalni" a ta dalej kaskadą wraca do oczka właściwego. Wcześniej miałem filtr beczkowy ale zrobiony niestety bez zaworu spustowego (nawet nieźle się spisywał) w środku miałem kremazyt i peszel aż pewnej wiosny naszło mnie na drugie oczko. Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem dwóch oczek i całkowicie bezobsługowego filtra. Obecnie tylko czekam na dobre słońce i wysoką temperaturę wtedy rośliny ruszą jak oszalała a mi w oczku zrobi się czyściutka woda.
Ja jestem wzrokowcem- polecasz rozumiem takie rozwiązanie:
Osobiście wkład do filtra włożyłbym troszkę inaczej jak podałeś.
Na sam dół daj pocięty peszel-w nim utworzą się kultury bakterii,na to daj keramzyt następnie gruby żwir lub drobne kamienie-one to wszystko będą dociskac,na samej górze,to już do wyboru-gąbka,mata kokosowa itp.
Ja tam mam inną teorię jak chcesz mieć święty spokój i nie czyścić filtra co dwa tygodnie tylko raz na sezon to proponuje filtr zasilany od dołu Wiem że chcesz zrobić przelew to może zapobiegnie to przelewaniem się wody przez filtr ale za to zamiast woda się filtrować przez wkłady filtrujące przelewem będzie wracać z powrotem do oczka Wiem że większość z was gdzieś coś usłyszała , przeczytała o filtrach z beczki zasilanym od góry i dodatkowo zamontowanych jeszcze wiatraczkach napowietrzających i wszyscy to powtarzają że tak jest dobrze a sami nie wiedzą czemu Też tak miałem na początku i chwalę dzień w którym przerobiłem filtr na zasilanie dolne Sam się zdziwiłem jak się okazało że nie ma spadku wydajności pompy Ja proponuje rozwiązanie z pierwszego rysunku tylko tam gdzie jest wylot podłączyć zasilanie a na dole na końcu rury nad rusztem dać trójnik, wylot zrobić jak na drugim rysunku tylko w beczce w środku do rury wylotowej podłączyć na płasko dwa trójniki ( zrobić taką jakby kratkę ) jest wtedy kilka wylotów zapobiega to ewentualnemu zapchaniu się jednej dziury i tworzy taki jakby górny ruszt który zatrzymuje wkłady filtrujące przed wypływaniem i nie potrzeba wtedy dodatkowego balastu
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Mniej więcej tylko wlot wody możesz jeszcze podnieść a wylot obniżyć mogą one być na tym samym poziomie I jak zrobisz z tych trójników i rurek u góry taki jakby ruszt zabezpieczający przed wypływaniem to możesz zrezygnować z żwirku i kamienia np: na rzecz biobali
Zrobiłem Ci kilka fotek z zewnątrz ( bo filtr pracuje ) jak to wygląda u mnie W związku z tym że ja miałem już dziurę w beczce na dole to u mnie ta rura zasilająca jest na zewnątrz no i u mnie woda przelewa się do drugiej beczki a nie od razu do oczka
Ps. Przeniosę później część postów o filtrze do odpowiedniego działu
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2009-04-10, 21:11, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 5 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 236 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-05-14, 09:26
Jaką gąbkę zastosować do takiego filtra z beczki- czy musi być to jakaś specjalistyczna
Cytat:
Gąbka (biogabka) filtracyjna. Medium filtracyjne o właściwaościach filtracji biologicznej i mechanicznej. Niezbędne w każdym systemie filtracyjnym w akwarium słodkowadnym czy morskim. Gąbka bardzo dobrze wychwytuje zanieczyszczenia i bardzo dobrze się z nich płucze. Ponadto w gąbce znakomicie rozwijają się bakterie nitryfikacyjne, które oczyszczają wodę biologicznie.Gąbka bardzo dobrze działa jako materiał zraszany lub całkowicie zanurzony.
Coś takiego kosztuje około 25PLN za kawałek 50x50x3cm- czy jest coś tańszego co można zastosować?
Moja beczka ma średnicę 60cm- co się stanie gdy gąbka nie będzie ściśle przylegać do ścian- czy takie rozwiązanie ma wogóle sens?
_________________ Pozdrowienia dla wszystkich oczkomaniaków
Marcin
Pomógł: 21 razy Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 2634 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2008-05-14, 09:32
możesz zastosować matę z włókna kokosowego ja kupowałem w sklepie tapicerskim cały kawałek duży taki jak na wersalki dają ,i wycinałem z tego koła do beczki ,lepiej żeby ściśle dolegała
Wczoraj na rurę doprowadzająca wodę z oczka do filtra założyłem stara skarpetkę. I co filtracja znakomita. Woda wychodzi przynajmniej o połowę czystsza niż w oczku. Zatrzymują się wszelakie większe glony i śmieci matki natury a mam tyle starych skarpetek że można co tydzień wymieniać.
Przez wlotem ma drobne sito z oczkami 2mm coby powstrzymać wszystko co większe jak również żeby sobie żyjątka nie wlazły nie tam gdzie trzeba. Rura fi 75. ale przelew to tylko niecałe 40mm. Magicznie zamienia sie w ciśnieniowy kiedy założę wieko od beczki.
-pojemnosc to ok 25\30 litrow jest to duze wiadro :]
- z tym to mialem nie lada jadke bo co zrobilem polacznie to gdzies przeciekalo a zrobilem to konretnie z srubunkow mosienznych o sr 1/2 cala ,podkladek stalowych 1/2 cala oraz uszczelek do cieplej wody 1/2 cala .... jutro pokaze dokladne zdjecie jak to jest zrobione
-doplyw jest zrobiony od dolu a odplyw gora z tego co czytalem to filtr cisnieniowy
fotki jutro calego srubunku
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum