system filtracyjny zrobiłem z opisu na forum czyli dwie beczki 80l połączone ze sobą.
wkłady zastosowane w pierwszej beczce na samym dole gruby żwir,żużel,rurki peszel,wata perlonowa,gąbki i szczotki.W drugiej beczce od dołu żwir,peszle,wata perlonowa,włókno kokosowe i gąbki.
Bartek1 napisał/a:
czy jedziesz na uv czy co
Nigdy nie stosowałem lampy UV nie mam takiej potrzeby wystarczą dobrze zrobione filtry i dobrane wkłady
Marek3232, oko bardzo fajnie się prezentuje czeka z niecierpliwością na dalszy opis i fotki , bo widać z daleka że na półkach masz żwirek A co do filtracji to już mówiłem że jak nie filtr glebowo korzeniowy to tylko dwie beki chyba że ktoś ma luźną kasę to może kupić filtr w takich ładnych zielonych pojemnikach za sporo ponad 1000zł działanie takie samo tylko wizualnie lepiej się prezentuje
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Po wizycie u znajomych i zobaczeniu ich oczka postanowiłem zrobić cos takiego u siebie.
I tak wiosną 2005r zaczełem pierwsze prace nad oczkiem.(Pierwsze zdjęcia robione telefonem komórkowym i jakość nie najlepsza,ale będzie lepiej
po ustaleniu miejsca zerwałem cały stary trawnik i rozpoczełem kopanie
kształt oczka miał przypominać nerkę,ale w rezultacie wyszło bardziej owalne co będzie widać na następnych fotkach.
Po nadaniu kształtu nadszedł czas na zrobienie półek
a ziemie z wykopu usypywałem pod przyszłą kaskadę.
Wykop wyłożyłem watą szklaną i na to poszła folia,a że dużo nie wiedziałem jak to sie robi zasiegnełem porad w książkach i czasopismach(oj żebym wiedział wtedy o istnieniu tego wspaniałego forum ) i wyczytałem żeby brzegi obłożyć krawężnikami na to folia i w koło zrobić drenaż i obsypać żwirem najlepiej widać jak to wyszło na tych zdjęciach
ale niestety całe brzegi zaczęły sie składać do środka i było trzeba pomyśleć nad innym rozwiązaniem.
Rozebrałem wszystko i i już bez krawężników zrobiłem normalny brzeg pod lekkim kątem który obsypałem żwirem i zarazem zwiększyłem powierzchnię oczka
i z tego rozwiązania byłem zadowolony.Te prace wykonywałem po i przed przed pracą i tym sposobem zastała mnie wiosna
Po napełnieniu oczka,obsadzeniu paroma roślinami i zrobieniu filtrów,odpaliłem pierwsze swoje oczko
ile było radości ze swojego oczka to chyba wszyscy wiedzą,no i tak stałem sie szczęśliwym posiadaczem oczka...C.D.N
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum