Marian super wygląda Twoja kaskada i te mchy ,plastik nie ma szans
Chodzi mi po głowie żeby przebudować moje wodospady na coś podobnego jak u Mariana,zmniejszyć moc pompy,zwiększyć wydajność filtra ale to dopiero na jesień bo pracy będzie bardzo dużo
Nie jestem zwolennikiem plastikowych form ,wolę siatkobeton
Radzio zrobisz jak będziesz uważał
_________________ Pozdrawiam Sebastian
Zawsze jeszcze można zastosować rozwiązanie pośrednie ( moim zdaniem może nie najładniejsza , ale najłatwiejsze ) i zrobić kaskadę z piaskowca Nie potrzeba cementu, kleju ani folii, ja nawet nie mam zaimpregnowane i już parę lat jest
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2008-03-22, 11:41
JAREK G napisał/a:
moim zdaniem może nie najładniejsza , ale najłatwiejsze ) i zrobić kaskadę z piaskowca
a dlaczego nie najładniejsza. Wszystko zależy jak ja skomponujesz, I piaskowce są różne. A wytrzymałość kamienia wbrew potocznym opiniom duża. Ponadto jest podatny na porastanie mchami.
Dla mnie jest OK, może dlatego, że taką mam
Bajbas
zrobić kaskadę z piaskowca Nie potrzeba cementu, kleju ani folii, ja nawet nie mam zaimpregnowane i już parę lat jest
Ja wlasnie zamierzalem zrobic kaskade z piaskowca, ale odradzil mi taki gosc (ponoc fachowiec) twierdzac ze , jak to on powiedzial "piaskowiec pije wode"- czy to prawda? Bo jak nie, to powroce do pierwotnej koncepcji i zrobie z piaskowca
Miałem kaskadę z piaskowca przez kilka lat i nie widziałem aby coś się z nią złego działo. Nie widzę powodu żeby nie stosowac tego kamienia do kaskad. Ps.Piaskowiec kleiłem silikonem,niczym nie impregnowałem.
odradzil mi taki gosc (ponoc fachowiec) twierdzac ze , jak to on powiedzial "piaskowiec pije wode"- czy to prawda? Bo jak nie, to powroce do pierwotnej koncepcji i zrobie z piaskowca
Też tak słyszałem dlatego na początku zastanawiałem się na impregnacją , ale okazało się to zbędne Ja mam kilka lat i nie zauważyłem ubytków wody
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2008-03-22, 21:06
Jacek.M napisał/a:
"piaskowiec pije wode"
nie myl spraw. Owszem piaskowiec pije wodę. Po prostu stanie się wilgotny, ale przecież kaskadzie to nie przeszkadza. Po niej woda spływa. A utrata wody z tego "picia" będzie minimalna z pewnością mniejsza niż z parowania płynącej wody.
Ja mam piaskowca wiele różnych rzeczy w ogrodzie i część impregnowana część nie. Murki suche, na zaprawę, ścieżki, rant oczka wodnego, a także 10-20 litrowe zbiorniki w kaskadzie. W nich stoi (!) woda i po zaimpregnowaniu nie ma żadnych przecieków. A impregnacja kosztuje -naście złotych na całą kaskadę.
Jedna rzecz, trzeba dobrze obejrzeć piaskowiec i dorzucać kamienie, które mają tendencję do rozwarstawiania się (będą takie w każdej partii, w każdym gatunku/rodzaju, nie wiem jak to fachowo określić).
Pozdrawiam, Bajbas
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 11 Sie 2006 Posty: 736 Skąd: śląskie
Wysłany: 2008-03-22, 22:14
Ja zrobiłam kaskadę z piaskowca w ubiegłym roku. Zaimpregnowałam ja dwukrotnie i niestety w tej chwili zauważyłam na niektórych kamieniach odpryski i popękania. Na razie zimno i nie mam ochoty jej dokładnie przeglądać, ale jak się ociepli to zobaczę jakie po zimie są ubytki. Ew. zrobię zdjęcia tego co się stało.
najtrwalsze są jednak otoczaki piaskowiec może popękac zimą ,różnice temperatur,ale za to ma ciekawy wygląd można tez użyc innych kamieni ale są o wiele droższe.pozdrawiam a jeszcze ewentualnie granit jest twardy nawet chyba najtrwalszy z wszystkich.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 84 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-14, 12:47
dachasia napisał/a:
Ja zrobiłam kaskadę z piaskowca w ubiegłym roku. Zaimpregnowałam ja dwukrotnie i niestety w tej chwili zauważyłam na niektórych kamieniach odpryski i popękania.
Wysłany: 2008-04-14, 14:32
Są specjalne impregnaty do kamienia.Można kupić w marketach i sklepach z lakierami. Nasączają kamień i powodują,że nie wsiąka w niego woda. Moje po nasączeniu były jak gdyby tłuste, gdy się polało wodą.
_________________ Pozdrawiam Nina
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2008-04-14, 21:01
Cytat:
Moje po nasączeniu były jak gdyby tłuste
moje nie były tłuste, a proszę zobaczcie jak elegancko stoi w piaskowcu woda.
Ten zbiornik, z którego wypływa woda ma głębokość ok. 40 cm, a ten do którego wpływa ok. 20 cm. Żadnych przecieków.
Trzeba tylko dobrze wybrać kamienie, które nie mają tendencji do rozwarstwiania się. Na to nie pomoże żaden impregnat.
Pozdro, Bajbas
J Zaimpregnowałam ja dwukrotnie i niestety w tej chwili zauważyłam na niektórych kamieniach odpryski i popękania.
Impregnując materiał porowaty warto pierwsze nasączanie wykonać impregnatem rozcieńczonym, by impregnat dotarł możliwie głęboko. Miejsca uszkodzone można zaimpregnować ponownie.
Wysłany: 2008-04-15, 00:01
Tak mam zamiar zrobić. Być może,że pomimo wszystko gdzieś nie dokładnie nasączyłam kamień. Nie są to jakieś duże pęknięcia, ale drobne ubytki na kamieniu. Być może był już w tych miejscach lekko uszkodzony i teraz po prostu po zimie odpryski występują. Mam jeszcze pół puszki impregnatu, a więc co najmniej 2 razy mogę kaskadę pomalować.
_________________ Pozdrawiam Nina
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum