wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
podłoże dla roślin
Autor Wiadomość
gacek 
Początkujący

Wysłany: 2008-04-11, 18:24   podłoże dla roślin

witam. czy do doniczek do roślinek nada się glina jaką sie stosuje do zanęt wędkarskich???
mam wiadro gliny z mazur przemarźniętej ale są w niej gródki. czy to się nada? czy musi być jak piasek taka sypka????
Ostatnio zmieniony przez AurorA 2008-04-16, 00:01, w całości zmieniany 1 raz  

judym 
Entuzjasta

Wysłany: 2008-04-11, 19:07   Re: glina

gacek napisał/a:
witam. czy do doniczek do roślinek nada się glina jaką sie stosuje do zanęt wędkarskich???
mam wiadro gliny z mazur przemarźniętej ale są w niej gródki. czy to się nada? czy musi być jak piasek taka sypka????

Glina to glina.Gródki trzeba rozbic i to wszystko.Jak byś teraz kopał.to była by związana jak plastelina,i taka też się nadaje.

Ernest 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2008-04-11, 20:45   

Zostaw do zanęty ,szkoda oczko zasyfiać :P

Aqvenus Aquaticus-> :good:

Wszyscy macie fajne oczka wodne :yess:

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-04-11, 21:17   

Mogą być grudki a dla nie których roślin nawet taka urabialna glina do lepienia garnków (lubi ą ją pałki i sity) ale generalnie najlepsza jest glina przemrożona i przekompostowana która kruszy sie w rękach.

Polecam tez dodawanie kompostu do podłoża bardzo poprawia strukturę i zasila w mikroelementy, a azotanów praktycznie mieć nie powinien. Co ciekawe humus zawiera bardzo dużo bakterii - ostanie badania dowiodły, że bakterie z humusu są skuteczniejsze niż te ze szczepionek do aktywacji filtrów.

W stu gramach humusu żyje ponad 300 milionów bakterii, ponad 300 milionów grzybów ponad 100 milionów pierwotniaków i około 3 mln glonów. Po zalaniu woda ziemia ogrodowa dochodzi do maksymalnej skuteczności po około 2 miesiącach - przeżyją tylko te drobnoustroje którym to środowisko odpowiada i sie odpowiednio namnażają.
PORADNIK PORTAL SKLEP

gacek 
Początkujący

Wysłany: 2008-04-11, 21:26   

ok czyli 2:1 piasek i glina a ile tego kompostu

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-04-11, 21:37   

Ja do większości gatunków daje około
30-50% ziemi ogrodowej
10% kompostu
po 15 -20 % piasku i gliny
do niektórych gatunków dodaje tez kwaśny torf i obornik
PORADNIK PORTAL SKLEP

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-04-14, 18:20   

Ja w temacie gliny właśnie. Otóż podczas kopania doryłem się do gliny co najpierw wprowadziło mnie w euforię (bo już zacząłem rozpuszczać wici w sprawie występowania gliny w okolicy) a potem szczęka mi nieco opadła bo po zrobieniu kichy z rajtów żony wypełnionych mieszanką j.w. i posadzeniu w niej roślinek wsadziłem do pojemnika-przechowalni z wodą i szok... :evil: Woda zrobiła się jak cienkie kakao. Myślałem, że się odstoi ale nic z tego! Cały czas kakao. Jak wsadzę to do oczka i zrobi się to samo to się chyba potnę :bum: . Gdzie tkwi błąd? A może te typy tak mają? Fakt, glina świeżo wykopana i nie przemarźnięta. Co robić żeby było dobrze?

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

judym 
Entuzjasta

Wysłany: 2008-04-14, 19:13   

Adalbert napisał/a:
Ja w temacie gliny właśnie. Otóż podczas kopania doryłem się do gliny co najpierw wprowadziło mnie w euforię (bo już zacząłem rozpuszczać wici w sprawie występowania gliny w okolicy) a potem szczęka mi nieco opadła bo po zrobieniu kichy z rajtów żony wypełnionych mieszanką j.w. i posadzeniu w niej roślinek wsadziłem do pojemnika-przechowalni z wodą i szok... :evil: Woda zrobiła się jak cienkie kakao. Myślałem, że się odstoi ale nic z tego! Cały czas kakao. Jak wsadzę to do oczka i zrobi się to samo to się chyba potnę :bum: . Gdzie tkwi błąd? A może te typy tak mają? Fakt, glina świeżo wykopana i nie przemarźnięta. Co robić żeby było dobrze?

Przed posadzeniem roślin do oczka powinno się je obficie podlac wodą,między innymi po to aby wypłukac osady z gliny.Tak czy tak na początku glina będzie brudziła wodę w oczku.

marian 
Oczkomaniak
Marian

Wysłany: 2008-04-14, 19:17   

Ja mam cały brzeg obłożony mieszanką ziemi z gliną .Na początku faktycznie przymula .ale po paru tygodniach wszystko wraca do normy .Przynajmniej u mnie tak jest. Takie gliniane roboty zawsze robię jesienią lub bardzo wczesną wiosną wtedy nie zwraca się na takie szczegóły uwagi ,jak zamulona woda.

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-04-14, 20:52   

Też tak miałem po remoncie klarowało się chyba z miesiąc :P ale za to dzisiaj na całej foli osiadł tak jakby osad z tej gliny i bardzo fajnie to wygląda właśnie w takim jakby glinianym kolorze :)
OGRÓD JARKA

Gosia@ 
Bywalec

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-04-14, 20:58   

JAREK G napisał/a:
Też tak miałem po remoncie klarowało się chyba z miesiąc :P ale za to dzisiaj na całej foli osiadł tak jakby osad z tej gliny i bardzo fajnie to wygląda właśnie w takim jakby glinianym kolorze :)
Przy okazji gliny, to dzisiaj przesadzalam rosliny i robiłam mieszanke zgodnie z książką ;) Postanowiłam nie dawac ziemi. Zobaczymy, w kazdym razie w starym oczku miałam z ziemia i z woda nie moge dojsc do ładu

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-04-14, 21:26   

Ja od zeszłego roku lilię też mam tylko w samej glinie z piaskiem zobaczymy jak będą rosły w tym bo rok temu słabo , ale mogło to być spowodowane : przesadzaniem , świeżą woda i co na tą chwilę wydaje sie najbardziej prawdopodobne zeolitem w filtrze bo wszystkie rośliny u mnie rosły słabo chociaż wcześniej były w ziemi :???: W tym roku zeolit sobie leży ...w garażu :P
OGRÓD JARKA

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-04-15, 04:45   

JAREK G napisał/a:
Też tak miałem po remoncie klarowało się chyba z miesiąc

Czyli mam pogodzić się z faktem, że tak będę miał i już. Myślałem, że może ta moja glina jakaś nie taka jak trzeba. :???:
Gosia@ napisał/a:
Przy okazji gliny, to dzisiaj przesadzalam rosliny i robiłam mieszanke zgodnie z książką ;) Postanowiłam nie dawac ziemi.

Z tą ziemią też mam pewne wątpliwości. Sądziłem początkowo, że glina ma występować jako materiał stabilizujący roślinę na stanowisku a składniki pokarmowe pobierać będzie z wody. Dopuszczałem w myślach domieszkę torfu jako materiału charakterystycznego dla środowiska wodnego. Czy ktoś może spotkał się z opracowaniami w tym temacie czy
P.T. Wasza wiedza jest oparta na metodzie prób i błędów?

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

Gosia@ 
Bywalec

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-04-15, 10:42   

JAREK G napisał/a:
Ja od zeszłego roku lilię też mam tylko w samej glinie z piaskiem zobaczymy jak będą rosły w tym bo rok temu słabo , ale mogło to być spowodowane : przesadzaniem , świeżą woda i co na tą chwilę wydaje sie najbardziej prawdopodobne zeolitem w filtrze bo wszystkie rośliny u mnie rosły słabo chociaż wcześniej były w ziemi :???: W tym roku zeolit sobie leży ...w garażu :P
W książcze oczko wodne, wyraznie jak napisane, ze ziemia w wodzie, to same problemy, wczesniej, czy pozniej i ja po 3 latach prob. Przychylam sie do tej teorii. Ziemia ogrodowa, to obce środowisko, nie wodne

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2008-04-15, 12:07   

Szczerze mówiąc mnie to też przeraziło, (ale nie mówię że to jest źle) dodawanie to podłoża roślin wodnych ziemi, kompostu czy obornika :-o Z tego co wiem to w glinie też jest sporo substancji odżywczych i rośliny powinny dać sobie radę , ale pożyjemy zobaczymy rok temu było kiepsko :?
OGRÓD JARKA

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu