Przepraszam jeśli temat już był ,albo zadaję pytanie niepotrzebnie w nowym temacie.Otóż pewnie z każdy widział z nas ,,doły,, przy rzekach,gdzie woda nie wysycha jedynie kilkarazy do roku podczas topnień przybiera(piekne warciańskie rozlewiska)Pod woda cały czas rośnie piękna ,zielona trawa.Mam pytanie-czy w strefie bagiennej w oczku można położyć siatkę -pod nią przygotować podłoże z nasionami trawy?Czy to wypali?Piszę o siatce dlatego ,ze chciałabym tak zamaskować zejście na drugi stopień w oczku.Bardzo prosze o rady
Wysłany: 2008-04-08, 08:06 Re: darń
aza napisał/a:
Mam pytanie-czy w strefie bagiennej w oczku można położyć siatkę -pod nią przygotować podłoże z nasionami trawy?Czy to wypali?
Ja nie mam żadnej kompleksowej rady ale wiem, że zabłąkane nasiona trawy pięknie kiełkowały w wodzie i radziły sobie z niewielkimi przesuszeniami.
Inaczej darń. Zalewana wodą wiosną często gnije i z tego powodu całe połacie giną co widzę w dolach na moim trawniku.
Obawiam się, że takia darń w oczku nie wyrośnie zbyt gęsto (to akurat dobrze) i będzie trudna do utrzymania - mam na myśli estetykę.
Pewnie można by dobrać taką trawę ozdobną której okresowe zalewanie nie szkodzi.
W zeszłym roku jak sadziłem kaczeńce do jednej z doniczek to przez przypadek znalazło się w ziemi jedno kłącze perzu. Wkrótce potem zarósł całą doniczkę wypierając kaczeńca.
Ja mam pytanie, widuję nad jeziorem (i na brzegu kanału, rośnie w wodzie) taką trawę - Obrazek
Co to może być?
Moim zdaniem jak rośnie w wodzie i w podmokłym terenie,to śmiało można dac do oczka.W najgorszym przypadku nie urośnie,a koszty wykopania z rowu,czy jeziora żadne.
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2008-04-09, 06:27
AurorA napisał/a:
samuraj napisał/a:
w moim filtrze-oczku rośnie taka trawa , która znalazłem w rowie melioracyjnym-
to turzyca , a to rośliny porastające brzegi wód ,ale nie podwodne. Na podwodny trawniczek to najlepiej ponikło. zwykłe trawy odradzam.
tak to jest turzyca ,nie wiem jak odmiana ale jest bardzo ładna--gdzies na forum wrzuciłem fotkę dużej kępy ,wygląda super szczególnie jak kwitnie--poszukam tej fotki i wkleję linka
ponikło to rodzimy gatunek i można go spotkać w naturze, ale jak go nie znasz to teraz nie rozpoznasz ( u mnie obecnie wychodzi z ziemi ma po jakieś 2 cm) Najbardziej rozpoznawalne jest w okresie gdy kwitnie.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum