A więc, moja przygoda z oczkiem zaczęła się 4 lata temu. Pierwsze oczko było małe ok. 1000l. Miało parę błędów konstrukcyjnych, ale w wystarczający sposób zmobilizowało mnie do zbudowania większego oczka. Po dwóch latach rozpocząłem budowę nowego.
Obecnie moje oczko ma ok. 4000l. Wymiary ok. 4x3m mierzone w najbardziej oddalonych od siebie miejscach. Głębokość 1.1m. Zbudowane jest z folii PE 0.5mm koloru zielonego, po roku na tą folię nałożyłem jeszcze czarną folię.
Oczko w 2006 roku
Oczko w 2007 roku
W oczku mam zamontowany zakupiony w tym roku zestaw KLAR JET 5000 a w zimie stosuje napowietrzacz Sera Air 550l/h.
Rybki jeden lin, jedna orfa, 10 karasi oraz parę innych z rzeki co do nazwy to nie wiem.
Rośliny to tak: dwie lilie, bobrek trójlistny, grzybieńczyk wodny, przęstka pospolita, rdest ziemnowodny, wywłócznik, jeżogłówka, kosaniec zółty, łączeń baldaszkowaty, sity, pałki, ponikło błotne, tatarak zwyczajny, czermień błotna, kaczeńce, krwawnica pospolita, skrzyp, strzałka wodna, siedmiopalecznik błotny, wiązówkę błotną. Oprócz tego parę innych ale nazwy nie znam jak podrosną to dam zdjęcia może ktoś rozszyfruje. W lecie oczywiście są eż roślinki pływające hiacynt, pistia, żabiściek, salwina pływająca.
Reszta zdjęć z lata 2007
styczeń 2008
Na koniec mam parę zdjęć z marca tego roku.
Myślę, że na początek może wystarczy w razie czego pytać odpowiem na wszystkie pytania
Fajne oczka, robi wrażenie większego tak trzymać Dokup tylko jeszcze kilka orf bo to ryba stadna i ładnie się prezentuje jak pływa po wierzchu całą ławicą
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 585 Skąd: Ruda Śl.
Wysłany: 2008-04-05, 19:41
Ładne!
Z klimatem,pięknie wkomponowane w otoczenie.
Rażą te widoczne skrawki zielonej folii,ale to ,jak piszesz poprawiłeś.
Być może trzeba się zastanowić czy koniecznie musi ta fontanna tryskać,jakoś mnie osobiście, w tak naturalnie wyglądającym oczku, nie pasuje.
PS
Fotki śmiało w większej rozdzielczości można dawać(przynajmniej 800x600) ,bo w tej dotychczasowej, wiele szczegółów umyka.
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2008-04-06, 01:36
Mnie także podoba się to oczko jak już wspomniał Jarek załatw towarzystwo dla orfy bo wpadnie w depresję ,jeśli chodzi o wodotrysk to mam takie same zdanie jak hepik i kolejna rzecz ryby z rzeki-- można w ten sposób przywlec jakieś chorubsko lub innego pasorzyta po za tym te ryby są mało widoczne
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
A co do tych ryb z rzeki to już rok je odławiam i nie mogę złapać. Jest ich w sumie chyba 5 jeszcze ale to już takie ok 12 cm długości a jak przynosiłem to miały po 3cm. Jak mi się je uda złapać to wtedy bym dokupił orfy i może jeszcze jednego lina.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2008-05-23, 06:59
Witam serdecznie Krasiczynina, piękny zamek masz w pobliżu, byłem tam 2 lata temu, miodzio. Jak tam remoncik, zakończony? Żartuje, słyszałem że dopiero w 2010 to będzie zamek funfel nówka nieśmigany Trochę w to wątpię bo zamczysko duże...
Piękne oczko, takie właśnie lubię - naturalne (mnie osobiście tylko drażni wodotrysk, zamieniłbym go na jakąś delikatną kaskadke )
Roślinek wydaje się dużo, a woda jednak nie za czysta, ciekawe dlaczego, może deszcze są przyczyną...
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum