Witam.Ja ze swoim żwirem zrobiłam tak :na pochyłości !!!!!! rozłożyłam dużą płachte foli ,na to taczka kamyczków i woda pod ciśnieniem ( z węża ).Musi być na górce - woda ma przepłukiwać i od razu wypływać z drugiej strony.Jest to dosyć pracochłonne
ale ja nic innego nie mogłam wymyśleć -najważniejsze było jednak to, że cały brud spłynął pięknie na trawnik.
ola
Nie domowe hmm - no z nie domowych to no np to sito do przesiewania - ale to tez meczaca praca, ja mówie jak w pierwsze oczko wysypałem piaskiem to po okolo 2 tygodniach woda sie wyklarowala
_________________ pozdrawiam Mateusz Malum nullum est sine aliquo bono
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 02 Maj 2006 Posty: 250 Skąd: Szczecin/
Wysłany: 2008-03-08, 10:01
olenka napisał/a:
Witam.Ja ze swoim żwirem zrobiłam tak :na pochyłości !!!!!! rozłożyłam dużą płachte foli ,na to taczka kamyczków i woda pod ciśnieniem ( z węża ).Musi być na górce - woda ma przepłukiwać i od razu wypływać z drugiej strony.Jest to dosyć pracochłonne
ale ja nic innego nie mogłam wymyśleć -najważniejsze było jednak to, że cały brud spłynął pięknie na trawnik.
ola
Nie ,nie spadały.Ta pochyłoś nie była duża, chodziło o to żeby ta woda wypłukiwała ten brud,przelatywała przez kamienie .Można uzyskać to tylko na skosie , na płaskim woda z tym brudem będzie stała i tylko z boków będzie odpływała.Mam nadzieje , że to co pisze jest chociaż troche zrozumiałe. Moje kamienie były strasznie brudne -było tam też sporo drobnego brązowego piachu, gliny itp. Przy płukaniu leciała brązowo- gliniasta mazia.Jest to strasznie ciężka i mozolna praca.Mimo że starałam się zrobić to dokładne troche woda się zabrudziła ,no trudno nic się nie poradzi .Życze dużo cierpliwości !
ola
Ale po co wogóle wkładać do oczka żwir. Ja nie mam i jest dobrze. Z biegiem czasu na dnie powstanie osad i zakryje folie.
Można dac miedzy innymi po to aby bezpośrednio posadzic w nim rośliny,a nie w jakieś wiaderka i inne pojemniki sadzic.Można też nie lubic widoku foli w oczku i wiele innych powodów znajdzie się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum