Paweł badzo fajnie to pokazałes-powiedz tylko czy można połączyc z mniejszym oczkiem 20m od stawu ,widac na zdjęciu i gdzie umiescic te filtry roslinne żeby czysciły duży stawik.
Z małym okiem niema problemu cały sezon woda kryształ do dziś widac jak moje wzdręgi stoją przy dnie
Teraz troche jest ponuro przy stawie bo rosliny pogniły ale w sezonie jest przepięknie,lilie wodne ,kosacze, kaczence,tatarak i trzcina wodna.liscie lilli zakrywają prawie całą tafle wodną stawu.
Wiosną nawet kaczki przylatują i pływają po wodzie.
Jest malutki problem-czystosc wody[pozatym ryby w dobrej kondycji,dużo życia widac w wodzie.
Teraz obowiązkowo filtr roslinny nieważne ile mnie to będzie kosztowało woda musi byc czysta ,mam kolorowe koi i karasie a widze je tylko przy karmieniu.
A ten strumyk to mi się podoba i czekam na kolejne rady.
PS.PAWEŁ masz super strone-wczoraj chyba ze 2 godziny na niej spędziłem
Te rosliny jw. oczyszczają wode bo woda w tym rowie melioracyjnym jest cały rok krystalicznie czysta ,nawet w upalne lato.
Moje pytanie-zrobiłem strumień z foli 17mx2mb.
szerokosc 90cmx50głebokosc+zakład
Czy na folie na dno można wysypac żółty piasek,a dopiero na niego kamienie 5-10cm
żwirownie mam 60km od domu i wożą 25ton
czy kamienie mogą zastąpic żwir
Wtym rowie rosliny rosną w piasku takim mulku,wiec chyba żółty piach się nadaje,ale czy kamienie się sprawdzą jako filtr glebowo-korzeniowy,oczywiscie z roslinami
Natomiast do strumyka nie polecam piasku ponieważ z biegiem czasu wypłucze go do oczka.W swoim strumieniu zastosowałem tylko i wyłącznie kamienie i kamyczki (przesiewałem żwir) w takiej mieszaninie bez problemu rosną mi kosaćce żółte , które są roślinami dobrze czyszczące wodę. przy tak wielkim strumyku jak Twój śmiało można jeszcze dorzuciś jakieś sity, pałki wodne i im takie podłoże także będzie odpowiadać
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
witam
Panowie mylicie się dokładnie obejrzałem je z bliska ,poszukałem w internecie w atlasie roslin wodnych .
pierwszy to marek szerokolistny a drugi to rdest zimno wodny
.
A teraz pokaże wam moje dzieło strumyk jeszcze nie skończony,jeszcze nie wyłozony całkowicie kamieniami ,ale jest niedziela i nie wypada pracowac.
Jutro wykończe kamieniami i zaleje wodą do pełna.
Strumień zasila pompa 8000t lit na godz ,woda jest prowadzona pod ziemią w rurkach pcv 50
do małego oczka a tam będzie mini kaskada i woda będzie płynąc wolno do dużego stawu ,wszystko jest wypoziomowane z minimalnym spadkiem .
Jak wyłoze kamieniami całosc to dopiero całkowicie zapełnie strumyk
Ma on 17m dł 1m szer powierzchnia lustra wody.
Za miesiąc powsadzam między kamieniami kosacze wodne i rosliny pokazane jw.
Czytałem że wszystkie są żarłoczne
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2008-02-24, 20:16
pięknie to wszystko zrobione strumień jest rewelacyjny , jeśli obsadzisz go roślinami to nigdy nie będziesz wiedział co to zielona woda.Strumień 17m więc fajnie będzie wyglądać jakiś mostek ---wielkie
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
mylicie się dokładnie obejrzałem je z bliska ,poszukałem w internecie w atlasie roslin wodnych .
pierwszy to marek szerokolistny a drugi to rdest zimno wodny
na podstawie tamtych fot to można było tylko strzelać - nic nie było widać
rdest się nie nadaje do strumienia, a marka też raczej odradzam - zarośnie wszystko
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-02-25, 14:14
bogdan12121966 napisał/a:
A teraz pokaże wam moje dzieło strumyk jeszcze nie skończony,jeszcze nie wyłozony całkowicie kamieniami ,ale jest niedziela i nie wypada pracowac.
Moim zdaniem strumyk ma za strome brzegi, i za mało urozmaicone. Strumyk wygląda jak prosty kanał. Póki jeszcze nie wykończony proponował bym zrobić brzegi bardziej płaskie, z lekkimi zakolami, wtedy będzie więcej miejsca na rośliny właśnie w tych płytszych zakolach. Jeśli je posadzisz w nurcie strumienia, to może być wypłukiwane podłoże spod roślin.
Poza tym zrobił bym jeszcze jakieś przegrody z kamieni w poprzek strumienia. Strumień będzie wtedy pluskał na kamieniach. Można by było, w jego górnej części, między przegrodami, zrobić coś na kształt filtra glebowo korzeniowego, obsadzając całą szerokość strumienia roślinami.
Zerknij TUTAJ opisuję jak co zrobić w czasie budowy strumienia. Ważną sprawą jest również, uszczelnienie kamieni i żwiru w korycie strumienia np gliną. Chodzi o to, aby woda nie płynęła schowana pod kamieniami, a nad nimi. Też o tym tam piszę w drugiej części.
WITAM
Paweł folia bedzie zakryta a koryto będzie łukowate jak wyłoże kamieniami a co do zakola to wiesz jak się układa folie 1,1 ,bardzo łatwo uszkodzic ,przegrody dobry pomysł zrobie jak mówisz
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-02-25, 15:48
bogdan12121966 napisał/a:
...a co do zakola to wiesz jak się układa folie 1,1 ,bardzo łatwo uszkodzić ,przegrody dobry pomysł zrobię jak mówisz
Trzeba było poczekać z układaniem folii na cieplejsze słoneczne dni, wtedy na słońcu robi się miękka, i łatwo się układa. Poza tym można na zagięciach wycinać te fałdy i sklejać na równi bez załamań, piszę o tym po tym linkiem który Ci dałem. Inną sprawą jest grubość folii, wydaje mi się, że jest za gruba, wystarczyła by w zupełności taka o grubości 0,8 mm. Ale to już teraz po "ptokach".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum