Pomogła: 6 razy Dołączyła: 15 Maj 2007 Posty: 221 Skąd: łódzkie/wlkp
Wysłany: 2008-02-01, 14:44 OCZKO ASIANKO
Witam moje oczko ma nie pełny roczek.Stworzyliśmy je samodzielnie a,że jesteśmy laikami w tym temacie różnie to z wodą bywało.Mimo wszystko to moja "duma" .Oczko jest na folii.Filtr zastosowaliśmy kubełkowy(glony szalały),najgłębsze miejsce około 90cm,stosujemy natlenianie,wielkość około15/16m3.Niestety nie mam zdjęć z rybkami(koi,karasie,linki,jesiotry),ale z 20 zrobiła się setka ,albo lepiej.
Wysłany: 2008-02-01, 20:13 OCZKO ASIANKO
Oczko zaczeliśmy budowac pod koniec marca 2007 więc jest naprawde mlodziutkie.Roślinki zdobywałam na rożne sposoby,tak jak owe paprocie-(znalezione korzenie po wycince drzew i jakoś się trzymają.) Wszystko by byłopięknie,gdyby nie glony całe lato z nimi walczylam,stosowalam chyba wszystko i dopiero torf mnie uratował.Teraz mzm zamiar zastosować Tiger?tak sie to chyba nazywa.Kiedy jest najlepszy moment do zastosowania tego preparatu?
Wysłany: 2008-02-01, 21:07
nastepna fanatyczka torfu
tez jestem fanem tego wynalazku , ktory kiedys opisal jakis palant, a potem inni przepisywali w ksiazkach, a naiwni stosuja
z Tiger`a tez sie ciesza w sklepie w ktorym go kupisz
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 585 Skąd: Ruda Śl.
Wysłany: 2008-02-02, 08:35
Faktycznie to ani jeden rok,ani jeden sezon.Zdjęcia z końcowego efektu to wrzesień czyli pół roku.
Efekt imponujacy w zakresie roślinności i zbliżeniu do naturalności.
Ja bym dał szóstke z małym minusem.Minus za skalniako-kaskadę,Taki jakis mały dysonans to alpejskie wypiętrzenie na łódzkiej nizinności.
Ratunek w częściowym rozebraniu partii szczytowych i zakryciu czymś płożącym.
A glony...w tak świeżej wodzie musiały być.Podejrzewam,że filtrowane,napowietrzane a w tym roku rośliny jeszcze bardziej się rozbudchają problemu nie będzie,nawet bez stosowaniu cudów niewidów w postaci chemii.
Po prostu na osiągnięcie równowagi biologicznej oczko potrzebuje czasu i cierpliwości.
No i jakąś odrobinę cienia ale to też potrwa zanim z ziemi cieniodajność wyrośnie
A zieloność nitkowatych też ma swój urok....(nawijanie waty na patyk-przypominam )
Wysłany: 2008-02-02, 10:48
Kaskada jest obsadzona roślinami płożącymi,niestety nie rosną tak szybko jak trzcina .Także troche czasu trzeba im dać i bedzie lepiej wyglądała.Mimo wszystko,postaram jej sie jeszcze przyjżeć i coś poprawić-każda wskazówka jest cenna!
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum