wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: AurorA
2011-01-11, 00:08
kaskada z wapienia
Autor Wiadomość
JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-12-11, 22:05   

Na niektórych fotkach da się zauważyć kaskady wykonane z kamienia jurajskiego bardzo fajnie to wygląda :roll: , ale raczej są to stawy ozdobne albo kąpielowe bez ryb i roślin i chyba dość mocno traktowane chemią :P Choć z drugiej strony kamień jurajski jest chyba sporo trwalszy od normalnego wapienia :P
OGRÓD JARKA

Łuki18 
Bywalec

Wysłany: 2007-12-11, 23:41   

Cytat:
Jeśli masz pod dostatkiem kamienia polnego to nie wiem czemu uparłeś się na piaskowiec, Wydaje mi się,że lepiej będzie wyglądała kaskada z kamienia naturalnie występującego na Twoim terenie.

Nie podobają mi się kaskady z płaskich kamieni. To tak nie naturalnie wygląda jak woda spada z idealnie symetrycznych schodów... Według mnie najlepiej wyglądają takie prawdziwe górskie kaskady a różnie szerokich stopnach w których woda nie spływa jedną wstęgą, tylko rozpryskuje się o kamienie i spienia się wydająć głośny, kojący szum. Jak mój wujek budował kaskadę bardzo zależało mu na wodospadzie... Efekt jest powalający! A jaki głośny szum. Przy kaskadach symetrycznych szum wody przypomina raczej wode cieknącą ze starego kranu, a nie przyoczkowej kaskady. :P

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2007-12-12, 00:07   Re: kaskada z wapienia

gruska napisał/a:
zastanawia mnie czy kamień wapienny nie będzie przepuszczał wody a także jak każdy wie taki kamień ma tendencje do pękania i czy taka kaskada jest warta mojej pracy... zęby mi w ciągu kilku miesięcy nie popękała... wie ktoś coś na ten temat?? z góry dzięki za pomoc

Jak już niektórzy tu pisali kamień wapienny odpuść sobie na kaskadę. Można go użyć na części np. skalniaka z którego wypływała by kaskada, tam gdzie posadziło by się rośliny lubiące wapienne podłoże.
Moim zdaniem na kaskadę najlepszym materiałem są łupki serycytowe, lub gnejsowe. Przede wszystkim są obojętne dla wody jak i woda dla nich, nie nasiąkają. W przeciwieństwie do piaskowca, który na kaskadzie powinien być zaimpregnowany impregnatem do kamienia, aby nie dopuścić do wsiąkania w niego wody, co może skutkować pękaniem w czasie mrozów.
Kamień polny, moim zdaniem nie wygląda naturalnie na kaskadzie, poza tym jest trudny do takiej budowy. Jest owalny i trzeba go łupać, aby móc otrzymać w miarę płaskie powierzchnie, na stopnie kaskady, tak że nakład pracy jest nie współmierny do efektu.

TUTAJ masz kilka fotek skalniaka z kaskadą jaki robiłem w maju. Skalniak był robiony z serpentynitu, i grysu srepentynitowego, natomiast kaskada i murek okalający skalniak z łupków serycytowych.

romulus 
Początkujący

Wysłany: 2007-12-12, 12:47   

Paweł mam pytanie czy cement który użyłeś do budowy kaskady nie zaszkodzi rosliną i rybą? :-D pozatym ładnie to wygląda :brawo:

gruska 
Początkujący

Wysłany: 2007-12-12, 12:52   

jestem podobnego zdania co Łuki18, tez mi sie wydaje trochę nienaturalne, natomiast z kamienia polnego nie za bardzo mi podchodzi ponieważ trzeba wykorzystać folie albo cementować(i to też w sumie jest nienaturalne). Planowałem zrobić kaskadę coś w stylu kaskady JARKA G tutaj są zdjęcia. Podziwiam jego za pomysł na taką kaskadę i nie widziałem chyba ładniejszej na forum :good: nie wiem jakoś mi tak przypadła do gustu :) chciałem właśnie iść w tą stronę ale nie wiem czy zdołam. A co do tego szumu opadającej wody to chyba on jest w tym wszystkim najpiękniejszy ;)

ładny ten twój skalniak Paweł :good: a w tym mini oczku przydałyby sie jeszcze rybki ;) może karpie koi :P [/quote]

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-12-12, 16:46   

Ja mam tak jak napisał gruska, kaskadę z piaskowca :) jest niczym nie zabezpieczona bez żadnego impregnatu i nie ma z nią najmniejszych problemów już od kilku lat , mało tego w zaszłym roku pompa pracowała cały rok woda z kaskady lała się przez całą zima :P i nic nie popękało Jak jest dobrze zrobiona i woda nigdzie nie podcieka to nie ma się co martwić o przesiąkanie bo jest minimalne , albo wcale :P Jedyny problem to znaleźć odpowiednie kamienie reszta jest naprawdę bardzo prosta opis jest na następnej stronie linku który dał gruska, :) i nie potrzeba do tego foli ani grama cementu :P
OGRÓD JARKA
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2009-04-17, 22:24, w całości zmieniany 1 raz  

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2007-12-12, 23:44   

gruska napisał/a:
a w tym mini oczku przydałyby sie jeszcze rybki ;) może karpie koi :P
[/quote]

Nie żartuj, dla karpi koi oczko powinno być dużo większe i głębsze, tam są trzy złote karasie. A skalniak nie jest mój, niestety. Mój, to tam jest jedynie projekt i częściowo wykonanie, tak z 70%, tzn. cała infrastruktura zasilająca w wodę i elektryczność, cała kaskada, lewa i częściowo prawa strona skalnika i kamienny murek. Brak czasu i załamanie pogody nie pozwoliły mi dokończyć budowy do końca. Resztę wykonała właścicielka we własnym zakresie.

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2007-12-12, 23:53   

romulus napisał/a:
Paweł mam pytanie czy cement który użyłeś do budowy kaskady nie zaszkodzi roślinom i rybom? :-D poza tym ładnie to wygląda :brawo:

Zaprawa w spoinach kamieni na kaskadzie, potraktowana była impregnatem do kamienia HYDREX, zapobiegającym wnikaniu wilgoci w spoiny.

marian 
Oczkomaniak
Marian

Wysłany: 2007-12-13, 22:16   

najlepszym rozwiązaniem jest podpatrywac naturę

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-12-13, 22:23   

Tu się z tobą Marian, zgodzę :) ale najtrudniej ją podrobić :P
OGRÓD JARKA

marian 
Oczkomaniak
Marian

Wysłany: 2007-12-13, 22:31   

JAREK G napisał/a:
ale najtrudniej ją podrobić
i właśnie tu zaczyna się zabawa ;)

gruska 
Początkujący

Wysłany: 2007-12-15, 10:43   

i już sprawe mam załatwiona;) zobaczyłem jak ktoś na innej wsi buduje ogrodzenie z piaskowca, i u niego leży cała sterta tych kamieni, pojechałem zakupiłem kilka kamieni i juz mam :-D :-D a teraz przystępuje do formowania kanałów wodnych :P :P

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu