Już teraz prezentuje się ładnie a na wiosnę na pewno będzie prześlicznie też czekam na opis Ciekawią mnie, rośliny przybrzeżne (ostatnia fotka w drugim rzędzie i trzecia w ostatnim ) które na tą chwilę rosną jakby na foli czy tam ma być strefa bagienna czy oś innego
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Pozdrawiam wszystkich oczkomaniaków no ...... po ponad 2 latach, dawno mnie nie było - praca i takie tam wyjazdy, ale oczko i otoczenie żyło raz pod moją opieką, raz żonki, raz sąsiadów.
Nieraz znałem tylko z relacji opowieści o walkach z glonami i nitkowatymi. W tym roku na wiosnę po topnieniu lodu , ukazała się moim oczom wspaniała plejada nitkowatych, dodatkowo w czasie zimy padła grzałka , napowietrzacz zamarzł , rurkę zasypało - możecie sobie wyobrazić. Z rybek o dziwo coś przetrwało - 2 liny, orfa, biały karasek Edek / ulubieniec mojej żonki/ i dwa karpiki z tarła sprzed 2 lat, nie wiem co to za odmiana ale dorosłe osobniki miały jakby lekką pręgę złocistosrebrnawą na grzbiecie i takąż obwódkę wokół no powiedzmy głowy - przy okazji wrzucę zdjęcia moich żyjątek. Nie zdzierżyłem .... do wymiany poszła cała woda, karcher poszedł w ruch i darłem nitki, serce mi kołatało jak tyle żyjątek zapewne nie przeżyło tego zabiegu, ale odtworzymy to środowisko, dokupiłem roślin trochę dozbierałem z czyszczonych rowów i czekam co będzie to będzie. Jak widzicie na zdjęciach , po miesiącu nadal zielono, ale jest lekka poprawa. W planie likwidacja filtra aqua szut /schowany za kaskadą/ i budowa strumyka ok 7/8m, już mam zaplanowany jego przebieg ale niestety z realizacją będę musiał poczekać do wakacji , jakieś 1.5 miesiąca, żeby już to porządnie zrobić , na forum jest wiele stosownych porad więc chyba sobie poradzę, w oczku już mam kilka roślin które tam znajdą swoje stanowiska.
Teraz kilka fotek z rozjaśniającej się szczawiowej i otoczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum