Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-05-08, 23:16 Re: Kamień - Pytanie
piotrek122 napisał/a:
Jaki kamień najlepiej użyć do kaskady? Łupień lub jakiś inny proszę o jakąś radę
A co to takiego łupień
Do budowy kaskady można wykorzystać w zasadzie każdą skałę, poza piaskowcem i wapieniem. Piaskowiec szybko ulega w kontakcie z wodą erozji, a skały wpienne odkwaszają wode. Najlepsze są skały granitowe, występują w Polsce w Karkonoszach, okolicach Strzelna, Strzegomia i Kudowy Zdroju. Można wykorzystać również łupek krystaliczny (gnejs), w Polsce w okolicaqch Tatr i Dolnego Sląska, dobry jest też łupek, w Posce na Dolnym Sląsku i Karkonoszach. Dobrym materiałem jest też porfir, w Polsce występuje w Tatrach. Natomiast najprostrzy do zdobycia jest kamień polny w całości, lub łamany (w większości są to skały granitowe obrobione przez lodowiec). Łamany kamień polny łatwiej się układa, ma niektóre ścianki płaskie, w zależności od tego jak się go obrabia (łamie).
Jeśli chcesz wykorzystać część kaskady jako skalniak, to możesz użyć do budowy skałę wapienną, lecz jedynie w części która nie styka się z wodą z oczka. Stosuję się ją do obsadzania roslinami wapniolubnymi.
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 11 Sie 2006 Posty: 736 Skąd: śląskie
Wysłany: 2007-07-13, 00:11
Mam taki kamień i nie wiem czy będzie się nadawał na kaskadę. Mam wątpliwości Nie znam sie na kamieniach.Obawiam się,że to piaskowiec,i dlatego pytam fachowców.
Jeśli to piaskowiec, to czy istnieje jakaś możliwość impregnacji i czy nie ma to złego wpływu na jakość wody.
dachasia, jezeli mnie wzrok nie myli jest to łupek zobacz tu
Mieszkam w Złotoryi i jest to drugie <albo trzecie po Nowej Rudzie na dolnymślasku > pod wzgledem wielkosci miejsce wystepowania lupka, mam go pelno w przeroznych rozmiarach i kolorach
i mysle ze kaskada z niego wygladala by super i jak najbardziej sie na nia nadaje niech sie wypowiedza inni
chociaz z drugiej strony niektore odlamki wygladaja na piaskowiec jednak ja stawiam na łupek
_________________ pozdrawiam Mateusz Malum nullum est sine aliquo bono
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 11 Sie 2006 Posty: 736 Skąd: śląskie
Wysłany: 2007-07-13, 02:10
Znam Złotoryję, a szczególnie Jerzmanice bo tam mam rodzinę i bywam czasem. Faktycznie skały podobne,ale jak rozróżnić łupek od piaskowca. Niektóre w przekroju mają różnokolorowe warstwy np. lekko czerwone.Cieszyłabym się gdyby się nadawał do oczka, bo mam go darmo,
Znam Złotoryję, a szczególnie Jerzmanice bo tam mam rodzinę i bywam czasem. Faktycznie skały podobne,ale jak rozróżnić łupek od piaskowca. Niektóre w przekroju mają różnokolorowe warstwy np. lekko czerwone.Cieszyłabym się gdyby się nadawał do oczka, bo mam go darmo,
o prosze
wiec tak Krucze Skaly w Jesrzmanicach to piaskowiec na bank, ale juz np. Zalew Złotoryjski i okolice te male skalki to juz jest lupek, i jakjuz ci pisalem jest go duzoooo
i wlasnie w Zalewi jest duzo mijesc gdzie lupek wystepuje w wodzie i sie trzyma, ja np. ostatnio wylowilem z kaczawy kawalek lupka no duzy kawalek gdzies kolo 1/2 metra w super odcieniu zieleni , wyladowal niestety na skalniaku ale jak bede robic strumyczek to znajdzie on godne miejsce, a jak odroznic po zdjeciach,
koczisss [Usunięty]
Wysłany: 2007-07-13, 09:49
dachasia napisał/a:
Mam taki kamień i nie wiem czy będzie się nadawał na kaskadę. Mam wątpliwości Nie znam sie na kamieniach.Obawiam się,że to piaskowiec,i dlatego pytam fachowców.
Obrazek
Jeśli to piaskowiec, to czy istnieje jakaś możliwość impregnacji i czy nie ma to złego wpływu na jakość wody.
Jak jest łamliwy, kruchy, miękki, to na pewno piaskowiec, zresztą wygląda na niego.
Są impregnaty, wiosną smarowałem piaskowiec, nie pamiętam jaki to był, firma chyba dragon.
Nie wiem, czy nadał by się taki kamień na kaskadę, w każdym bądź razie, gdy pada na kamień deszcz, to woda nie wsiąka, tak jak to było przed malowaniem, a jest odpychana, wygląda to tak, jakby powierzchnia była tłusta. Woda ścieka i kamień pozostaje praktycznie suchy.
koczisss [Usunięty]
Wysłany: 2007-07-13, 09:50
dachasia napisał/a:
Łupek jest twardy, tak jakby śliski, a piaskowiec porowaty, niektóre mniejsze kawałki można połamać w rękach, a jak potrzesz nim o np. beton, to z łatwością będzie się ścierał i zrobisz se piasek
Łupek jest twardy, tak jakby śliski, a piaskowiec porowaty, niektóre mniejsze kawałki można połamać w rękach, a jak potrzesz nim o np. beton, to z łatwością będzie się ścierał i zrobisz se piasek
zgadza sie lupek jest zarypiscie twardy ale niektore odmiany sa troche mniej wytrzymale i potrafia sie rozsypac, ale mimo to lupek nadaje sie na kaskade
Ten żółty kamień to na 100% piaskowiec Ja ma kaskadę z piaskowca już kilka lat i to bez impregnacji i nic się nie dzieje , nie zauważyłem większych ubytków wody Piaskowiec jest miękki i bardzo dobrze się go obrabia dzięki czemu można zrobić sobie kaskadę o przedziwnych kształtach, Moja wygląda tak
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2009-04-17, 22:51, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum