Witam wszystkich forumowiczów. Chciałem przedstawic Wam moje oczko. Oczko działa na zasadzie filtra biologicznego( żwirowy ok. 3 tony żwiru).Filtr ten znajduje się wewnątrz oczka. Takie rozwiązanie jest bardzo dobre ponieważ woda nalana jest od miesiąca i nie widac żadnych zmian w jej przejrzystości i klarowności zresztą sami oceńcie. Tu załączam Wam zdjęcia w fazie budowy i częściowego wykończenia które wymaga jeszcze troche pracy.Jak skończe wrzuce jakies zdjecia. W razie pytań chętnie służe pomocą. Pozdrawiam Jon:)
Oczko w pierwszej fazie budowy Napełnienie oczka i sadzenie roślin
Dalsze wykańczanie wodospadu i obsadzanie skalniaka
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 201 Skąd: Kłodzko / Wrocław
Wysłany: 2007-07-01, 13:31
woda rzeczywiście klarowna, zobaczymy czy się taka utrzyma, bo jak na razie mało roślin wokoło oczka i dużo słońca, a to raj dla glonów. gratuluję budowy i dołączenia do grona oczkoposiadaczy
bardzo ladne oczko
woda swie na
i tak jak powiedzial ogrodnik, troche malo roslin,
ja dolozylbym rosliny plywajace, hiacynty pistie salwinie,
nie wiedze rybek,
postaraj sie o nie bo oczko bez rybek to jak studnia bez wody,
acha i podaj rozmiary oczka,
jeszcze raz dla ciebie i gratulacje za piekne oczko
_________________ pozdrawiam Mateusz Malum nullum est sine aliquo bono
Co do rybek to sa 4 karaski kolorowe, 1 welonka( z akwarium), 5 linów oraz 2 sumy karłowate ( też z akwarium) ale z czasem bede dokupował:).Mam nadzieje że woda bedzie utrzymywac swą krystaliczność ponieważ znajomy ma ten sam system filtracyjny i woda jest czysta od paru lat. Oto wymiary : 2.5m x 3.5m x 1.10-20m. Pozdrawiam i dziękuje za oceny:)!
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2007-07-01, 21:42
witam kolejnego oczkowicza tym bardziej że jest to kolejny fan filtra biologicznego
oczko ładne , woda super tylko żeby taka została to trzeba duuuuużo roślin
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Pomógł: 22 razy Dołączył: 13 Mar 2006 Posty: 1002 Skąd: Zamość
Wysłany: 2007-07-02, 08:11
Jon Witaj
Oczko prezentuje się ciekawie
Tylko taj jak już koledzy wcześniej wspomnieli trochę mało roślin
Postaraj się w najbliższym czasie dosadzić roślin i będzie
Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pochwały oraz porady ktore wykorzystam ale wszystko w swoim czasie:)A teraz wyjeżdzam na tygodniowy wypoczynek. Pozdrawiam i życze kryształowej wody:)
Oczko rzeczywiscie bardzo ładne,podoba mi sie ta murowana sciana z kamieni:) Co do sumikow karłowatych to lepiej je z oczka wyciągnij, bo to szkodniki:)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 254 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-07-02, 21:56
Ja tylko powtórze wypowiedzi poprzedników: Bardzo ładne oczko. A co do roślin...doskonale cię rozumiem! Zwykle pełne piękno szaty roślinnej oczko ukazuje nam kiedy mamy już doskonale rozrośnięte rośliny, które stanowi doskonałą ramę, godną okalać piękne dzieło sztuki jakim jest wodny świat...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 201 Skąd: Kłodzko / Wrocław
Wysłany: 2007-07-03, 07:53
to chyba, żeby torfu nie spłukiwało? mam nadzieję, że roślinki zarosną i nie będzie widać, a z czasem jak korzenie będą trzymać podłoże, to nie będą potrzebne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum