Niezapominajka variegata zaczęła mi kwitnąć w traszkarium. To bardzo ciekawa i dekoracyjna roślina. Na podwodnych liściach niezapominajki błotnej traszki lubią składać swe jaja.
Mam prośbę o poradę odnośnie niezapominajki. Otóż mam ją już trzeci rok i w tym roku roślina więdnie i usycha. Wyczytałem że to roślina dwuletnia, więc chyba nic już się nie da z nią zrobić. Niezapominajki posadzona jest w kieszeniach jutowych (strome brzegi oczka) i to trochę komplikuje jej posadzenie od nowa. Co byście proponowali? Ewentualnie co posadzić w jej miejsce aby dało radę rosnąć w kieszeniach.
dwuletnia to jest zwykła niezapominajka rabatowa, ta wodna jest wieloletnią bylina, po przekwitnięciu trzeba ściąć te długie pędy, albo pozwolić im się ukorzeniać. Warto porobić nowe sadzonki, ale samo przycinanie tez super działa i potem kwitną od nowa na młodych pędach.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-07-14, 21:20
A może w tych kieszeniach masz tą rabatową - u mojej babci rosła w dość "błotnistych", cienistych i wilgotnych miejscach . Co do przekwitłych pędów to ja obrywam tylko przekwitłe kwiaty, a resztę zostawiam i się ukorzenia . Daj zdjęcia tych kieszeni, to będzie łatwiej doradzić jakąś roślinę do nich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum