Mam pytanie czy ktos moze uzywa tego urzadzenia (skimmera) w swoim oczku jako ze nie dysponuje zbyt duzym funduszem chcialbym sie dowiedziec czy jest to zakup przydatny ??? czy ktos moglby sie podzielic swoim doswiadczeniem bylbym zobowiazany. Acha i czy moze ma ktos ten model http://www.mojeakwarium.c...products_id=257 bo jest to najtanszy jaki mi sie udalo znalesc ale nie wiem czy sie nadaje do czegokolwiek.
Ps. Zastanawiam sie nad kupnem skimmera bo moi rodzice nie maja ochoty siedziec przy oczku a ja mieszka w innym miescie dlatego wyciaganie czegokolwiek sitkiem odpada .
Pomógł: 4 razy Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 303 Skąd: nie wiadomo
Wysłany: 2007-04-16, 13:16
Przydać się zawsze przyda. To urządzonko rzeczywiście działa, tyle że szpeci oczko. Jak chcesz taniej to możesz spróbować skonstruować takie coś samemu.
Kombinuj bierzesz rurę ,w jedną stronę wkładasz korek i robisz przy dnie otwór na wlot pompy ,wkładasz do oczka tak żeby rura była 1cm pod powierzchnia wody ,ale jak poziom wody opadnie to pompa będzie działać na sucho więc trzeba zrobić parę otworów na dole ,tak ma mój znajomy ,ale lepiej go kupić
wezmę 5l wiaaderko po farbie zrobię w nim dziurę w dnie na wąż od pompy i połączę wężem ok 2 m elastycznym żeby sobie mogło opadać wraz z opadnięciem poziomu wody.
do wiaderla 5l dopasuje koszyk (taki jak "w robotach kuchennych" używa się do odwirowania np sałaty z wody poprzez ręczne kręcenie.
do wiaderka w którym jest ta siatkowana konstrukcja z plastiku ok 5 cm od brzegu kubełka(trzeba będzie tylko przykryć wierzchnią otwatrą część koszyczka-siatkowanej konstrukcji jakąć grubą gąbką lub zupełnie przykryć) przyczepię pływaki styropianowe i obok pływaków styropianowych wytnę (tak jak było to w zamkach w takie ząbki tam gdzie nie ma styropianowych pływaków) ząbki
więc pływaki bedą nad wodą, jak woda się obniży to i skimer się obniży automatycznie, a woda będzie przepływać przez wycięte ząbki w wiaderku do koszyczka na którym zatrzymają się wieksze farfocle żeby sie pompa nie zatkała.
Ciekawe czy będzie to działać jak myżlicie?
Wszystkie skimery są z plastiku .Prawie każda firma ma inny rodzaj skimera ,są stojące, pływające, przybrzeżne, z własnymi pompami , itp itd . rodzaj skimera i moc dobiera się do powierzchni oczka .Kupując w sklepie na opakowaniu musiała być informacja do jakiej pompy należy go podłączyć .Jeżeli nie pamietasz - sprawdz w internecie .Jeżeli nie zna się podstawowych danych lub nazwy urządzenia trudno coś Ci doradzić .Ja ze swojego skimera jestem baaaaaaaaaaaaardzo zadowolona -działa rewalacyjnie !!!!!
_________________ pozdrawiam Ola
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum