Wysłany: 2006-04-04, 14:10 Czy pałka wodna nie podziurawi folii ????
Słyszałem że niektóre rośliny potrafią skutecznie swoimi korzeniami podziurawić folię, moje pytanie dotyczy pałki wodnej ale chętnie przeczytam na jakie rośliny powinienem uważać , oraz jak zabezpieczyć miejsce sadzenia przed korzeniami, bo doniczki plastikowe chyba nie są skutecznym rozwiązaniem.
Jeśli masz gruba folie ok 1mm to nie powinieneś mieć problemów.Jeśli zaś masz coś cienszego to radził bym roślinke wsadzić w plastkikowy pojemnik( wielość pojemnika zależy od tego jak chcesz zeby roślinka sie rozrastała)pojemnik podstyać kamykami.O to moja rada.
_________________ "Nie wżne jak spadasz,ważne jak lądujesz"
watpie aby palka wodna przebila korzeniem folie, wysciel doniczke juta, dodaj piasku z glina w odpowiedniej proporcji ,zasyp od gory kamykami, napewno roslina nie przebije folii, oczywiscie folii pcv, bo zwykla folia budowlana nie za bardzo nadaje sie na oczko .
_________________ ZANIM ZAPYTASZ - SZUKAJ
ZANIM NAPISZESZ - SZUKAJ
PRZESTRZEGAJ ZASAD FORUM
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-04-04, 19:16 Re: Czy pałka wodna nie podziurawi folii ????
Arti napisał/a:
Słyszałem że niektóre rośliny potrafią skutecznie swoimi korzeniami podziurawić folię, moje pytanie dotyczy pałki wodnej ale chętnie przeczytam na jakie rośliny powinienem uważać , oraz jak zabezpieczyć miejsce sadzenia przed korzeniami, bo doniczki plastikowe chyba nie są skutecznym rozwiązaniem.
Arti, osobiście nie zetknąłem się z takim przypadkiem ze strony żadnej z roslin wodnych, a rosną u mnie dwa gatunki pałek: szerokolistna i wąskolistna, tatarak, jeżogłówka, żabiścieg, irysy (dwa gatunki), oczeret jeżiorny, kaczyńce i inne. Oczko na folii PVC o grubości 0.8 mm funkcjonuje od ponad 11 lat i z takim problemem się nie spotkałem. Część roslin powyłaziło z pojemników i rośnie sobie w osadach dennych na półkach. Wygląda to naturalnie i sądząc po kondycji roślin odpowiada im takie stanowisko i podłoże.
Owszewm miałem przypadek przerośnięcia przez lorzenie, ale nie roślin rosnących w oczku a jedynie wierzby płaczącej posadzonej za blisko oczka. Przerosła folię w miejscu klejenia (łatania) folii po wcześniejszym jej uszkodzeniu kamieniem który wymsknął mi sie z rąk jak budowałem oczko. Korzenie znalazły sobie drogę pod łatką i wlazły z "brodą" do oczka. Po usunięciu korzeni poza oczkem i załataniu ponownym mam święty spokój. Wierzba rośnie jak rosła, w tym samym miejscu, a co będzie dalej, to pożyjemy, zobaczymy:)
Zakończenie kłącza pałki jest tak ostre, że bez problemu przebije folię. Może to się także zdarzyć przy tataraku i kosaćcu. Na szczęście roslina rośnie w góre a folia jest na dole. :wink:
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
...własciwie większość roślin uwięziona w pojemniku zaczyna go rozsadzać . Pozbawiona przeszkód "architektonicznych"poszukują sobie składników odzywczych w swoim nalbliższym otoczeniu bez drążenia folii. Głównym podejrzanym czy winowajcą sa własnie :pałki ( typha) , sity ( scirpus) ,ponikło ( eleocharis) , skrzyp ( equisetum) oraz trzciny (phragmites ) - i właściwie tych ostatnich można sie obawiac.
W swoim oczku na foli 1mm po pierwszym sezonie uwolniłem wszelkie rośliny z pojemników ( lilie nymphaea również) ofiarowując im wolność i swobodę. Odwdzięczaja sie pięknem. Minęło 4 lata i folia jest ( do teraz) bez uszkodzeń.
Szymon ma rację - jak roślina ma gdzie się rozrastać nie będzie się pchała w folię. Ale jak na kłącza położy się folię i przyciśnie napewno ja przebiją. Kłącza pałek są jak zaostrzony na szpic ostry drewniany kołek .
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
No to widzę że może nie będzie tak źle jak mi sie wydawało:) u mnie w stawie pałki maja możliwośc rozwoju bowiem rosną na specjalnej betonowej półce i mają w podłożu ok 0,5 metra ziemi do folii.
Wysłany: 2006-04-05, 10:55
AurorA napisał/a:
Ale jak na kłącza położy się folię i przyciśnie napewno ja przebiją. Kłącza pałek są jak zaostrzony na szpic ostry drewniany kołek .
Lecz taka sytuacja, raczej się nie zdarza aby przykrywać folią kłącza. Istnieje natomiast prawdopodobieństwo przebicia folii przez kłącza tych roślin, posadzonych poza oczkiem np. w położonej za oczkiem, strefie bagiennej uszczelnionej folią. Jeśli ściany tej strefy będą za strome kłącza poszukujące wody mogą je przebić.
Bardzo rzadko zdaża się taka sytuacja. Stożki wzrostu kłączy są tak "zmyślne" że trafiając np. na jakąś przeszkodę, poszukują innej drogi, nie znajdując jej wybierają najsłabsze jej miejsce. Jeśli na przykład, obłożymy kłącze kamieniami pozostawiając jedyną drogę przez folię kłącze napewno ją przebije.
Ja miałem pałki przez 2 lata i nic się nie działo, miałem troche dziurawe doniczki, korzenie wystawały z doniczek i wszystko było ok. A to była folia budowlana :wink:
_________________ Jakie by było życie bez komputera??? AMD ASUS
Lecz taka sytuacja, raczej się nie zdarza aby przykrywać folią kłącza.
...otóz chodziło tu o ewentualne fałdy i zakłady folii gdzie kłacze mogłoby ewentualnie zbładzić i na swój sposób szukac wolnoci i dostępu do lepszego podłoza
Wysłany: 2006-04-10, 16:33
Szymon napisał/a:
Cytat:
Lecz taka sytuacja, raczej się nie zdarza aby przykrywać folią kłącza.
...otóz chodziło tu o ewentualne fałdy i zakłady folii gdzie kłacze mogłoby ewentualnie zbładzić i na swój sposób szukac wolnoci i dostępu do lepszego podłoza
Owszem włażą w fałdy, lecz nie niszczą folii, zawsze kłącze szuka łatwiejszej drogi. Nie małem takiej sytuacji aby kłącze przedziurawiło mi folię. A folię mam 0.8 mm grubości na całym oczku.
Wysłany: 2006-04-10, 19:24
Po prostu Przyroda nie lubi sobie utrudniać "życia" idzie na łatwiznę. Zresztą my też mając do wybory leźć po schodach a iść płaskim chodnikiem wybierzemy to drugie. To samo z roślinami jak mają do wyboru przebicie się przez folię, to nie dltego ze czują lepsze podłoże a jedynie dlatego ze nie miały innego wyboru bo coś je zablokowało, co było dla nich nie do przebicia się a było mocnejsze niż folia, np. kamień.. Moje pałki wyłażą z pojemnków pod nimi, tzn między pojemnikiem, a folią na której stoi pojemnik do tego stopnia że nawet podnodszą pojemnik. Albo kłacza grzybieni, które w ub roku rozwaliły mi w drobną kaszkę pojemnk taki jaki uzywa się do transportu miesa. Pękł w trzech miejscach i kłącza wyszły sobie na spacer po dnie oczka, foli nie ruszyły, bo i po co, jak tam pod nią nie ma wody, a jedynie glina.
Mam takie pytanie do was czy pałka wodna pasuje do oczka 4m na 4,5m bo mam dylemat czy posadzić ja w swoim oczku wydaje mi sie że nibardzo będzie pasować do oczka bo będzie za wysoka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum